Kaisa Varis jäi kiinni Eposta

Kaisa Varis antoi Val di Fiemmen MM-kisoissa dopingnäytteen, jonka sekä A- että B-näytteet olivat positiivisia. Testi tehtiin kaksi päivää ennen kisoja sunnuntaina 16. helmikuuta. Suomen Hiihtoliitto tiedotti asiasta tänään Lahdessa.

Kaisa Varis antoi Val di Fiemmen MM-kisoissa dopingnäytteen, jonka sekä A- että B-näytteet olivat positiivisia. Testi tehtiin ennen kisoja sunnuntaina 16. helmikuuta. Suomen Hiihtoliitto tiedotti asiasta tänään Lahdessa.

Varis jäi kiinni kielletyn Epo-hormonin käytöstä.

Kaikki Variksen suoritukset MM-kisoissa mitätöidään, joten Suomi menettää naisten viestin hopeamitalinsa, joka oli kisojen ainoa maastohiihdon suomalaismitali.

Variksen lisäksi mitalista joutuvat luopumaan Riikka Sirviö, Virpi Kuitunen ja Pirjo Manninen.

Varis on väliaikaisessa kilpailukiellossa ja jatkosta päättää lopullisesti Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) hallitus 10. toukokuuta. Kilpailukielto on todennäköisesti kahden vuoden pituinen.

Urheilijalla on oikeus antaa kirjallinen tai suullinen selvitys asiasta kahden viikon sisällä Suomen hiihtoliiton johtokunnalle.

Varis itse kiistää dopingin testituloksen. Varis välitti terveisensä Lahdessa koolla olleeseen Hiihtoliiton tiedotustilaisuuteen toimitusjohtaja Jari Piiraisen välityksellä.

"Tulos on väärä positiviinen. FIS uutisoi 25. helmikuuta, että näyte oli negatiivinen. Neljäs maaliskuuta Piirainen soitti minulle ja kertoi, että tulos on positiivinen. En tiedä, mitä näytteelle tapahtui 25.2. ja 4.3. välisenä aikana", Varis viestitti.

Hiihtäjän mukaan Epo-testi ei ole vielä luotettava, sillä testi ei pysty erottamaan elimistön omaa Epo-tuotantoa ja keinotekoista Epoa.

Lausannen laboratoriosta saamiensa tietojen mukaan testi perustuu 12 000 huippu-urheilijan näytteisiin.

"Onko vielä viisi miljardia ihmistä testaamatta", Varis kommentoi.

Hiihtäjän mukaan prosessi on vielä kesken, eikä hän aio kommentoida asiaa enempää.

Lue lisää:

Naisten valmentaja pettyi muiden hiihtäjien puolesta.

Variksen seura sanoutuu irti sääntöjen rikkomisesta.

Kahden vuoden kilpailukielto päättyisi 2005 MM-kisojen kynnyksellä

Alppilajit neuvottelevat oman liiton perustamisesta

Vahingonkorvausten hakeminen urheilijalta monimutkaista

Epo ei ole rikoslaissa määritelty dopingaine

Opetusministeriö pyytää Hiihtoliitolta selvitystä