Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Kainuu hou­kut­te­lee Tam­pe­reel­ta etenkin me­tal­li- ja it-alan osaajia

Transtechilla uskoa antaa poikkeuksellisen hyvä tilauskanta. Tänä vuonna se on palkannut jo 80 työntekijää.

Transtechin Otanmäen-tehtaalla näkymiä parantaa esimerkiksi elokuun lopussa julkistettu kauppa VR:n vaunuhankinnoista.
Transtechin Otanmäen-tehtaalla näkymiä parantaa esimerkiksi elokuun lopussa julkistettu kauppa VR:n vaunuhankinnoista.

Raitio- ja matkustajavaunuistaan tunnettu kainuulainen Transtech Oy esittelee keskiviikkona Tampereen Rekrytorilla työmahdollisuuksiaan usean muun kainuulaisyrityksen kanssa.

Transtech on tänä vuonna palkannut jo noin 50 työntekijää ja noin 30 toimihenkilöä koko yhtiöön. Suurin osa paikoista on ollut Kainuussa.

Yhtiössä arvioidaan, että ensi vuonna väkeä saatetaan palkata lähes saman verran.

Vuoden alussa Otanmäen-tehtaalla aletaan valmistaa VR:n tilaamia 20:tä kaksikerroksista intercity-vaunua. Osa matkustajavaunujen tuotantolinjalla työskennelleistä on ollut väliaikaisesti muissa tehtävissä.

Tampereen kaupunki päätti viime syksynä vähintään 26 raitiovaunun hankinnasta. Se ei näy tehtaalla ainakaan vielä ensi vuonna. Päätös on valituksen takia markkinaoikeuden käsiteltävänä.

Myös HKL on päättänyt hankkia vaunuja Transtechilta. Joulukuussa se sopi 20 uudesta Artic-raitiovaunusta ja teki aiesopimuksen 29 pikaratikasta.

Tilaukset tietävät Otanmäessä töitä niin hitsaajille, koneistajille kuin varustelijoille.

Transtechilla on lisäksi konepajatuotannossa alihankintatöitä.

Toimitusjohtaja Lasse Orre kertoi elokuun lopussa VR:n kaupan tultua julki Kainuun Sanomille, että vaunutuotanto työllistää etenkin alumiinihitsaajia ja kokoonpanon henkilöstöä.

Transtechilla on noin 500 vakituista työntekijää ja noin 100 vuokratyöntekijää.

Kainuun liitto ja kuntien elinkeinoyhtiö Kainuun Etu Oy houkuttelevat uusia työntekijöitä Kainuuseen nyt aiempaa näkyvämmin.

Niiden RekryKainuu-hankkeen projektipäällikkö Kari Kinnunen kertoo, että pulaa osaajista on monessa metalliteollisuuden yrityksessä. Miesvaltaiseksi mielletylle alalle halutaan työhön myös naisia.

It-alalta Tampereen rekrytapahtumassa ovat mukana esimerkiksi Herman IT ja Kaisanet Oy. Yhtiöiden henkilöstöpäällikkö Hanna Turunen kertoo, että paraikaa avoinna on 12 ohjelmistokehityksen työpaikkaa.

Yhtiöt ovat arvioineet, että ensi vuonna paikkoja tulee auki noin 20, jos niiden asiakkaiden työvoimatarpeet kasvavat kuten tähänkin mennessä.

Turunen sanoo, että yleensä hakijoilla on ollut jokin side Kainuuseen, esimerkiksi sukulaisten, opintojen tai varusmiespalveluksen kautta.

Kinnunen sanoo, että kun Kainuuta on perinteisesti markkinoitu luonnon avulla, nyt kiinnostuneille kerrotaan maakunnan palveluista, asumismahdollisuuksista ja harrastustarjonnasta hakijan koko perheen kannalta.

Metalli- ja It-alan lisäksi paikkoja on monella muullakin toimialalla. Esimerkiksi sote-alalla on Kinnusen mukaan kymmeniä työpaikkoja.

Kainuu ei ole aiemmin osallistunut Tampereen Rekrytorille yhtä isolla joukolla.