Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Oulu: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kaikki aistit va­paal­le kah­vi­las­sa

Helsingin Gastro-ruokamessuilla esiteltiin keskiviikkona uusi suomalainen palvelukonsepti. Stressitön kahvila lähtee uudesta ajattelusta, joka huomioi kokonaisvaltaisesti niin äänet, muodot, värit kuin ruuansulatuksenkin tarpeet.

Aukko tukijärjestelmässä. Palveluinnovaatioille ei myönnetä kehitysrahaa, ihmettelee ruokalakonseptia kehittävä Margit Sjöroos.
Aukko tukijärjestelmässä. Palveluinnovaatioille ei myönnetä kehitysrahaa, ihmettelee ruokalakonseptia kehittävä Margit Sjöroos.
Kuva: Jukka Uotila/com.pic.

Helsingin Gastro-ruokamessuilla esiteltiin keskiviikkona uusi suomalainen palvelukonsepti. Stressitön kahvila lähtee uudesta ajattelusta, joka huomioi kokonaisvaltaisesti niin äänet, muodot, värit kuin ruuansulatuksenkin tarpeet.

"Stressitaso on yhteiskunnan suurimpia ongelmia", sanoo konseptin kehittäjä, projektivastaava Margit Sjöroos ja viittaa vaikkapa ympäristömme hälyääniin sekä liian suoriin valoihin, lämpöön ja kosteuteen. Yliaktivointi, ärsykkeiden maksimaalinen käyttö uhkaa meitä kaikkialla. Niin että suomalaisistakin jo neljännes on stressaantuneita ja työväestöstä ilmeisesti vähintäänkin puolet.

Miksei siis yhteistiloja luoda miellyttäviksi? Siksi, ettei tilaa ajatella kokonaisuutena ihmisten kannalta. "Pitää vain pikkusen enemmän miettiä."

Silmänliikkeet esimerkiksi kulkevat ovaalisti kolmiulotteista rinkiä, Sjöroos tietää ja puhuu tilan "hahmotuskäytettävyydestä". Kyse on pienistä muutoksista, kuten siitä, että kulmikkuus ei ole ollenkaan niin tehokasta tilankäyttöä kuin luullaan. "Virtaviivainen on silmille hidasta."

Siivellä ratsastaa ohimennen myös tuttu tehokkuusajattelu. Stressittömyys parantaa keskittymistä. Kapasiteettien kokoaminen silloin tällöin auttaa työnteossa.

Stressitön pilottitila on pystytetty messukeskuksen nurkkaan. Telttamaista ravintolaa jakavat siellä täällä vaaleat, läpinäkyvät kankaat sekä pyöreiden pöytien kuin huomaamatta kolmeen kaareen asetetut rivit. Yhtä tiedostamatta humisee matala äänimaisema. Se resonoi vartaloon kiireettömyyttä.

Rauhan konsepti on tempaissut mukaansa paitsi tusinan huipputason kokkeja, esimerkiksi keittiöekspertti Electroluxin, Iittalan, Pauligin ja Haaga Research Centerin ja koko joukon pieniä yrityksiä. Lisäksi mukana toimii ryhmä psykologian, aivojen, tulevaisuuden ja työn tutkijoita.

Tarjolla on lähiruokaa, pientuottajilta hankittuja biodynaamisia elintarvikkeita. Menun takana ovat Suomen Eurokokit. He taikovat pöytiin esimerkiksi tyrnikastiketta kalan kanssa, häkellyttävän maukasta hernekeittoa, liekitettyä hanhenmaksaa ja vuohenjuustomoussea mansikkakastikkeessa.

Herkuissa vaikuttaa kaikessa hiljaisuudessa funktionaalisuus, kuten tieto siitä, että K-vitamiini tukee tietyn rasvan kanssa D-vitamiinin imeytymistä.



Työpaikkaruokaloihin


Jatkossa Sjöroos pyrkii lanseeraamaan stressittömyyttä etenkin työpaikka- ja kouluruokaloihin, mutta myös toimistoihin, palvelutaloihin, kylpylöihin ja lentokentille. Yksi prototyyppihanke on Eirassa jo varmistunut. Ja Kuopiossa stressittömyyttä on tarkoitus toteuttaa protoasteella sekä teknologiaympäristön työpisteissä että vanhustentalossa. Haussa on myös sopiva huonekalukumppani.

Stress free café -tavaramerkki on suojattu. Jos hyvin käy, siitä voisi tulla myös stressitön alue, jopa kokonainen kaupunginosa.

"Palveluinnovaatioita ei tueta", Sjöroos nimeää kuitenkin ongelman. Palvelut tuottavat valtaosan työpaikoista ja esimerkiksi sosiaalisia innovaatioita odotetaan palavasti, mutta Tekes tukee vain teknologiaa. "Palveluilta sen sijaan puuttuu käsittelynumero."

Opiskelija ja yrittäjä Sjöroos on koulutukseltaan monialainen, kulkenut tien teatterikorkeakoulun jälkeen viestinnän ja brändien maailmaan. Tehokkaasta nuoresta naisesta tullaan vielä kuulemaan, hän tuntuu sinkoavan ympärilleen hankkeita. Vireillä on niin yhteistyö teknologiakeskuksen laboratorion kanssa kuin tutkimus keksijöiden asemasta Lapin yliopiston kanssa, puhumattakaan sähköpostin tai verkkosivujen muuttamisesta lukukelpoisemmiksi.