Lukijalta
Mielipide

Kaikille ei sovi itseohjautuva oppiminen – matematiikasta on yhtäkkiä tullut todella rankkaa

Mielestäni meillä tulisi olla vaihtoehto, että haluammeko käyttää itseohjautuvaa opiskelua vai opettajajohtoista oppimista sen mukaan, mikä itsestä tuntuu paremmalta. Tänne kouluun tultiin oppimaan, ei kärsimään!

Astelen matematiikan luokkaan ja löydän tieni tuttuun paikkaan kaverini viereen. Alamme heti juttelemaan välitunnista ja pian huomaamme, ettei kukaan yritä hiljentää meitä.

Monen muunkin suu käy lakkaamatta, kun taas osa on jo aloittanut tehtävien teon kuulokkeet päässä musiikkia kuunnellen. Tajuamme aloittaa tehtävien teon muiden jatkaessa kälätystään.

Heti kun tulee pulmatilanne kysyn apua kaverilta, jolta saan oikean vastauksen välittömästi. Tehtävät tehtyäni menen tarkistamaan oikeat vastaukset tarkistuskirjasta vain huomatakseni puolet vastauksistani vääriksi. Kotiläksyksi tuli taas opetella itsenäisesti seuraavan kappaleen sisältö katsomalla epäselvää opetusvideota.

Tätä hiljattain käyttöönotettua opetusmenetelmää kutsutaan itseohjautuvaksi oppimiseksi, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että jokainen oppilas opettaa itseään kotonaan. Tämä lisää vastuuta ja töitä valtavasti, liikaa. Jos tekee kovasti töitä matematiikan eteen kotona, jaksaako muita läksyjä tehdä niin hyvin?

Ylen tiedotusvälineissä elokuussa kerrottiin, miten Pontuksen koulussa Etelä-Suomessa oli otettu tämä ”uudenaikainen” menetelmä käyttöön kaikissa aineissa. Tämä aiheutti erään oppilaan järkyttävän arvosanojen romahduksen, mikä pakotti oppilaan vaihtamaan koulua opetuksen toivossa. Hänen arvosanansa paranivat vaihdon myötä.

”Entisenä kiitettävän oppilaana pelkään jokaista tulevaa matematiikan testiä ja numeroideni laskua.”

Ymmärrän kyllä, että joitakin tämä menetelmä saattaa auttaa. Saahan siinä itse määrätä tahtinsa. Sekin on varmasti mukavaa, kun saa vapaasti jutella kaverin kanssa tai kuunnella musiikkia, mutta ei kukaan halua opiskella hallitsemattomassa apinalaumassa.

Minulle itseohjautuva oppiminen ei sovi. Minulla ei ole motivaatiota mennä matematiikan tunnille tietäen, etten osannut kotonakaan kappaleen asiaa. Matematiikasta on yhtäkkiä tullut todella rankkaa, ja vastaukseni ovat usein väärin tarkistaessani niitä.

Entisenä kiitettävän oppilaana pelkään jokaista tulevaa matematiikan testiä ja numeroideni laskua. Jos en kotona enkä tunnilla osaa tehtäviä, miten osaisin testissä? Pian tukiopetuskin on itseohjautuvaa!

Mielestäni meillä tulisi olla vaihtoehto, että haluammeko käyttää itseohjautuvaa opiskelua vai opettajajohtoista oppimista sen mukaan, mikä itsestä tuntuu paremmalta. Tänne kouluun tultiin oppimaan, ei kärsimään!

Harmistunut oppilas

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.