Kah­del­le hel­sin­ki­läis­mie­hel­le van­keut­ta va­pau­den­riis­tos­ta

Kaksi helsinkiläismiestä tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa muun muassa vapaudenriistosta, törkeän ryöstön ja törkeän kiristyksen yrityksestä.

Kaksi helsinkiläismiestä tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa muun muassa vapaudenriistosta, törkeän ryöstön ja törkeän kiristyksen yrityksestä. 26-vuotias Joni Kristian Helin ja 25-vuotias Tomi Olavi Masalin saivat molemmat kolmen vuoden ja kahden kuukauden pituiset vankeusrangaistukset.

Lisäksi Helin ja Masalin velvoitettiin yhteisvastuullisesti korvaamaan uhrilleen kivusta ja särystä, kosmeettisesta haitasta ja henkisistä kärsimyksistä yhteensä 6 368 euroa korkoineen.

Miehet yrittivät saada uhrikseen ottamansa miehen maksamaan heille 4 200 euroa. Uhria pidettiin vangittuna useiden tuntien ajan, häntä pahoinpideltiin, viilleltiin veitsellä, osoiteltiin aseella ja hänen lähiomaisensa uhattiin tappaa, ellei rahoja alkaisi kuulua.

Uhrin veljelle soitettiin uhkaussoittoja ja myös uhri pakotettiin soittamaan yöllä veljelleen, jotta tämä järjestäisi rahat. Maksettava summa kohosi yön edetessä 6 727 euroon. Uhri pääsi pakenemaan vasta aamulla. Vapaudenriisto tapahtui 25. heinäkuuta 2001.

Uhrin veljelle Helin ja Masalin määrättiin maksamaan 3 000 euroa korvauksia henkisistä kärsimyksistä. Uhria pahoinpideltiin muun muassa veljelle soitettujen puheluiden aikana, jolloin veli joutui kuuntelemaan pahoinpitelyn ääniä puhelimitse.

Uhria pidettiin käsistään ja jaloistaan sidottuna sekä silmät peitettynä kolmannen, Ivalosta kotoisin olleen, miehen asunnossa Helsingin Huopalahdessa. Ivalolaismiestä ei kuitenkaan jutussa tuomittu, koska hän ehti kuolla ennen asian oikeuskäsittelyä.

Sen sijaan tapahtumiin osallistunut neljäs mies, 32-vuotias helsinkiläinen, tuomittiin vuoden ja seitsemän kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen. Mies oli ollut asunnolla uhrin saapuessa sinne ja oli läsnä uhkauspuhelujen soittamisen aikana, mutta uhrin käsityksen mukaan mies oli poistunut asunnolta ennen pahoinpitelyn alkamista.

32-vuotias tuomittiin muun muassa avunannosta törkeän ryöstön yritykseen, väärennyksestä ja virkavallan anastuksesta. 32-vuotias mies oli syyllistynyt virkavallan anastukseen esiintyessään poliisina 24. heinäkuuta 2001, ja hän oli esittänyt ravintolan järjestyksenvalvojalle valmistamaansa väärää poliisin virkamerkkiä.