Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Ravintolat: Tes­ta­sim­me Oulun Pekurin ra­men-pai­kan

Syyte: Tur­val­li­suus­alan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Kah­dek­sas­luok­ka­lai­sil­le elä­myk­siä 47 tai­de­lai­tok­sel­ta – Flow-sir­kus­sar­jan vii­teen­tois­ta esi­tyk­seen mahtuu Oulussa yli 2 000 tai­de­tes­taa­jaa

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoima Taidetestaajat-hanke jatkuu lukuvuonna 2020–2021 uudella mallilla.

Thomas Moncktonin (vas.) ja Luis Sartori do Valen Pendulum (suom. heiluri) kuvaa kaksikon kummallista kiinnostusta kaikkeen, mikä keinuu, huojuu tai heiluu. Race Horse Companyn O’DD saapuu Ouluun tuoreeltaan lokakuussa. Trampoliinivirtuoosi Rauli Dahlbergin sooloteos vie kokijan futuristiseen uneksittuun todellisuuteen.
Thomas Moncktonin (vas.) ja Luis Sartori do Valen Pendulum (suom. heiluri) kuvaa kaksikon kummallista kiinnostusta kaikkeen, mikä keinuu, huojuu tai heiluu.
Thomas Moncktonin (vas.) ja Luis Sartori do Valen Pendulum (suom. heiluri) kuvaa kaksikon kummallista kiinnostusta kaikkeen, mikä keinuu, huojuu tai heiluu.
Kuva: Cosmin Cirstea

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoima Taidetestaajat-hanke jatkuu lukuvuonna 2020–2021 uudella mallilla. Pohjois-Suomesta Taidetestaajissa ovat mukana Oulun, Kajaanin ja Rovaniemen teatterit, Flow Productions Oulusta, Särestöniemi-museo Kittilästä sekä Kemin, Oulun ja Kajaanin taidemuseot.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoima Taidetestaajat-hanke jatkuu lukuvuonna 2020–2021 uudella mallilla. Lukuvuoden aikana kaikille kahdeksasluokkalaisille tarjotaan yksi alueellinen taidevierailu.

Jatkokaudella opetus- ja kulttuuriministeriö liittyy osarahoittamaan hanketta. Taidetestaajien alkuperäiset ideoijat, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden, maksavat puolet toiminnasta ja valtio toisen puolen.

Kokonaisbudjetti lukuvuodelle 2020–2021 on 2,8 miljoonaa euroa. Mukana ovat lähes kaikki Suomen koulut. Osallistumisprosentti tulevalle lukuvuodelle on 99.

Kahdeksasluokkalaisille tarjottavat taide-elämykset on valittu aiempien vuosien tavoin avoimen haun kautta. Elämyksiä tuottaa koko maassa yhteensä 47 taidelaitosta, joista Taidetestaajille uusia on kuusi. Pohjois-Suomesta mukana ovat Oulun, Kajaanin ja Rovaniemen teatterit, Flow Productions Oulusta, Särestöniemi-museo Kittilästä sekä Kemin, Oulun ja Kajaanin taidemuseot.

Varsinaisen taiteellisen sisällön lisäksi valintakriteereissä on painotettu nuorille suunnattua yleisötyötä, niin sanottuja etkoja ja jatkoja, eli mitä taidelaitos tarjoaa elämyksen syventämiseksi.

Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava toivoo, että taidetestaus ei unohtuisi koronaepidemian takia.

– Koronaepidemia on iskenyt järkyttävästi myös kulttuurin rahoitukseen. Nuorten kulttuuriharrastus on kuitenkin sijoitus vuosikymmeniksi eteen päin, Arjava sanoo.

– Vaikka juuri nyt on kiireellisempiä ongelmia ratkottavaksi, Taidetestaajia kannattaa ilman muuta jatkaa ensi vuoden jälkeenkin.

Race Horse Companyn O’DD saapuu Ouluun tuoreeltaan lokakuussa. Trampoliinivirtuoosi Rauli Dahlbergin sooloteos vie kokijan futuristiseen uneksittuun todellisuuteen.
Race Horse Companyn O’DD saapuu Ouluun tuoreeltaan lokakuussa. Trampoliinivirtuoosi Rauli Dahlbergin sooloteos vie kokijan futuristiseen uneksittuun todellisuuteen.
Kuva: Petter Hellman

Taidemaailman ja koulujen yhteinen ponnistus

Keväällä 2020 koronaviruspandemia keskeytti taidetestaajien vierailut. Eri taideorganisaatioiden kanssa selvitetään parhaillaan mahdollisuuksia tarjota nuorille ja opettajille vierailujen sijasta virtuaalisia sisältöjä.

Suurhankkeen ensimmäinen kolmivuotiskausi päättyy toukokuussa 2020. Tänä aikana taiteen äärelle on tuotu kaikkiaan noin 180 000 kahdeksasluokkalaista opettajineen.

Alusta asti konseptia kehittämässä ollut hankepäällikkö Anu-Maarit Moilanen Oulusta siirtyy kesäkuussa uusiin tehtäviin. Uudeksi hankepäälliköksi on valittu Joonas Keskinen, joka on työskennellyt Pirkanmaan aluekoordinaattorina.

– Taidetestaajat on taidemaailman ja koulujen yhteinen ponnistus taiteen saavutettavuuden lisäämiseksi, Keskinen sanoo.

– Taide-elämysten tuottamisen lisäksi haluamme myös aidosti kuulla nuorten kokemuksia sekä tarjota kouluille innostavia ilmiöitä ja monipuolista aineistoa opetuksen tueksi.

Kesän jälkeen toimintaa koordinoivan tiimin koko ja työskentelytavat muuttuvat. Alueellisesta koordinoinnista ja 19 osa-aikaisesta aluekoordinaattorista siirrytään tehostettuun tiimiin, johon kuuluu kymmenen henkilöä.

Miimikko Paolo Nanin The Letter Ouluun

Oululainen Flow Productions on toista lukukautta mukana Taidetestaajat-hankkeessa. Flow-sirkussarjassa nähtäviin viiteentoista esitykseen mahtuu yli 2 000 taidetestaajaa.

Helsinkiläisen Race Horse Companyn nykysirkusesitysO'DDammentaa inspiraatiota scifin maailmoista. Trampoliinitaituri Rauli Dahlbergin sooloteos tutkii ihmisyyden tiloja ja muutosta yksilöä suurempien voimien kourissa. O'DD saapuu Ouluun 13.–15. lokakuuta.

Norjalaisen sirkustaiteilijan Marta Alstadsæterin ja hollantilaisen tanssijan Kim-Jomi Fischerin duetto Engelnähdään uusintana Oulussa 12.–14. marraskuuta.

Tanskassa asuva italialainen näyttelijä ja miimikko Paolo Nani tuo Ouluun 7.–9. joulukuuta kansainvälisen menestysteoksensa The Letter. Nani esittää soolossaan 15 eri tapaa kirjoittaa kirje: ilman käsiä, hämmästyneenä, rahvaanomaisesti tai humalassa. Esitys on kiertänyt vuodesta 1992 yli 40 maassa.

Tanskassa alkuvuodesta 2020 ensi-iltansa saanut Pendulum on kahden aristokraatin sisäsyntyisen idiotismin riemukulkue. Edestakaisin liikkuvat asiat muodostavat Luis Sartori do Valen ja Thomas Moncktonin esityksen levottomuuden ytimen. Pendulum (suom. heiluri) heiluu Valvesalissa 2.–6. helmikuuta 2021.

Sirkustaiteilija Guy Waerenburgh on esiintynyt jongleerausnumeroillaan Belgiassa ja kansainvälisillä areenoilla vuodesta 2004. Der Lauf on hänen ensimmäinen oma kokoillan teoksensa. Der Lauf nähdään Oulussa 2.–6. maaliskuuta 2021. Teoksessa esiintyy Waerenburghin kanssa Baptiste Bizien.

"Vaikka juuri nyt on kiireellisempiä ongelmia ratkottavaksi, Taidetestaajia kannattaa ilman muuta jatkaa ensi vuoden jälkeenkin."