Ylennykset: Tässä on re­ser­vin ylen­nyk­siä it­se­näi­syys­päi­vä­nä – katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set on ylen­net­ty

Kah­dek­san mes­ta­ruu­den legenda Mikkola päätti uransa – ”Tämä on ollut elä­mä­ni”

HIFK:n riehakkaiden voitonjuhlien keskellä – kuin salaa – päättyi yksi suuri suomalainen jääkiekkoura.

Missä tahansa Ilkka Mikkola (oik.) kulki, hän oli lähes poikkeuksetta voittavan jääkiekon ytimessä. Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno ja Mikkola halasivat voiton kunniaksi vuonna 2008. Ilkka Mikkola juhlimassa mestaruutta vuonna 2008.
Missä tahansa Ilkka Mikkola (oik.) kulki, hän oli lähes poikkeuksetta voittavan jääkiekon ytimessä. Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno ja Mikkola halasivat voiton kunniaksi vuonna 2008.
Missä tahansa Ilkka Mikkola (oik.) kulki, hän oli lähes poikkeuksetta voittavan jääkiekon ytimessä. Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno ja Mikkola halasivat voiton kunniaksi vuonna 2008.
Kuva: Eljas Sallmén

HIFK:n riehakkaiden voitonjuhlien keskellä – kuin salaa – päättyi yksi suuri suomalainen jääkiekkoura. Kahdeksan mestaruuden legenda, Kärppien Ilkka Mikkola hyvästeli kannattajat suuren tunnekuohun vallassa ja piirsi viimeiset luistimenjälkensä Helsingin jäähallin jäähän.

Mikkolan juhlaseremonioiden aika ei ollut vielä, mutta perästä kuuluu. Mikkola, jos kuka, ansaitsee sen, että hänen pelinumeronsa 6 nousee aikanaan Raksilan hallin katonrajaan Reijo Ruotsalaisen, Jari Viuhkolan ja Markku Kiimalaisen paitojen viereen.

38-vuotias puolustaja jätti suomalaiseen jääkiekkohistoriaan poikkeuksellisen näkyvän merkin. Kaudella 1998–1999 TPS:ssa alkaneen liigauransa aikana Mikkola ehti pelata 968 runkosarja- ja 190 pudotuspeliottelua. Missä tahansa Mikkola kulki, hän oli lähes poikkeuksetta voittavan jääkiekon ytimessä.

Mikkola vahvisti lopettamispäätöksen Kalevalle HIFK-ottelun jälkeen, Kärppien haudanhiljaisella pukukoppikäytävällä.

– Kun tulin jäältä, ainoa ajatukseni oli, että se oli tässä. Joukkue tiesi päätöksestäni, joka syntyi... no, ehkä reilu kuukausi sitten. En muista sitä niin tarkasti enää.

Millainen matkasi jääkiekkoilijana on ollut?

– Tämä on ollut elämäni, elämäntyö, liikuttunut Mikkola sai sanottua.

Kärppien tähtipelaaja Mika Pyörälä on kokenut Mikkolan kanssa useita ikimuistoisia hetkiä. Pyörälän luonnehdinta pelikaveristaan oli ylistävä.

– Yksi parhaista johtajista, jonka kanssa olen saanut koskaan pelata. On ollut hieno seurata, miten hän huomioi kopissa jokaisen pelaajan. Hieno ura, kahdeksan mestaruutta. Ei voi kuin ottaa hatun päästä.