Kaenk­ky.com sul­jet­tiin lo­pul­li­ses­ti - pala ou­lu­lais­ta ruo­ka­kult­tuu­ria katosi netistä

Oululaisia pitsanystäviä 14 vuoden ajan palvellut kaenkky.com on suljettu lopullisesti.

-
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oululaisia pitsanystäviä 14 vuoden ajan palvellut kaenkky.com on suljettu lopullisesti.

Ylläpitäjät pistivät lapun luukulle lauantaina ja jättivät sivustolle lyhyen ja ytimekkään viestin: "Kiitos yhteisistä vuosista!"

Kaenkky.comin ylläpitäneen Kaenkky Task Forcen jäsen Petteri Parhi sanoo, että sivuston sulkemiseen ei liittynyt mitään dramaattista.

"Eihän sitä viime aikoina ole ylläpidetty ja ehkä tämä oli nyt vain lopullinen piste, kun ei ajoissa saatu palvelua lopetettua."

2000-luvun alun ilmiö

Kaenkky.com tunnettiin alunperin pitserioiden ja muun, niin sanottua roskaruokaa tarjoavien ravintoloiden arvosteluista.

Palvelu tavoitti 5000-7000 kävijää viikottain ja oli etenkin 2000-luvun alussa opiskelleiden oululaisten suosiossa.

Huvittaviakin ilmiöitä oli.

"Joka vuosi tammikuun ensimmäisenä päivänä oli hillitön käyttäjäpiikki, kun jengi heräili uudenvuodenpäivänä krapulassa ja tutki kaenkky.comista, että mikä paikka on auki josta saisi suolaista", Parhi sanoo.

Suosiosta huolimatta alkuaikojen innostus tehdä maksutonta palvelua vapaaehtoisvoimin kuitenkin laantui ajan myötä, ymmärrettävästikin.

"14 vuotta on pitkä aika. Ihmiset saavat töitä ja perustavat perheitä, eikä enää aikaa ja energiaa riitä samalla lailla kuin nuorempana kuitenkin aika ison yhteisöllisen palvelun ylläpitoon. Eikä tule enää syötyä lättyä montaa kertaa viikossa, sellainenkin elämänmuutos on tapahtunut", Parhi sanoo.

Parhin mukaan kaenkky.comia on mahdotonta siirtää eteenpäin muiden jatkettavaksi teknisistä syistä. Alun alkaen ylläpitäjien itselleen tekemä palvelu ei vastaa enää netin vaatimuksiin ja esimerkiksi tietoturvan kannalta palvelu ei ole ajan tasalla.

Oululaisen ravintolakulttuurin tallentaja

Kaenkky.com jää historiaan humoristisena verkkosivuna, joka tuli kuin huomaamattaan tallentaneeksi 14 vuoden ajalta oululaista ravintolakulttuuria. Vuosien aikana oululainen "känkkyskene" on muuttunut melko lailla.

"Hyvään suuntaan on menty. Alkuaikojen 'original känkkyä' eli halpaa ja nopeasti hutaistua kämäpitsaa on yhä vaikeampi löytää. Jos kaenkky.comin ylläpitäjät ovat aikuistuneet niin kyllä ravintoloitsijatkin ovat kypsyneet, sellainen tolskaus on hävinnyt."

Ruokakulttuurin muutoksista Parhi nostaa esille katugrillien katoamisen.

"Piccolo-grilli on kadonnut, Megagrilli on kadonnut eikä tilalle ole oikein tullut uusia. Toisaalta taas gastropub-kulttuuri on nousemassa Oulussa ja Suomessakin, nykyisin pubeissa saa usein ruokaa, mitä ei nähty oikeastaan lainkaan 2000-luvun alussa. Silloin kaljapaikat oli kaljapaikkoja ja ruoat syötiin muualla."

"Eli jos jotenkin haluaa tiivistää niin ehkä siten, että känkky voi huonosti mutta känkkyskene voi hyvin", Parhi nauraa.

Palvelun huippuhetkistä Parhi muistaa taistelun kärkkärin puolesta kymmenen vuoden takaa. Sivuston yksi kovimmista saavutuksista oli oululaisen perinneherkun, kärkkärin, pelastaminen kymmenen vuotta sitten. Keräämällään 1 706 allekirjoituksella sivusto sai Kotivaran perumaan suunnitelmat lopettaa Kärkkäri-makkaran teko.

"Olihan se hienoa, että onnistuttiin säilyttämään uniikki tuote. Ja sekin oli hienoa, että oululaiset ravintolat löydettiin hyvin nopeasti palvelun kautta, kaenkky.com antoi niille osaltaan näkyvyyttä."

Kaenkky.com elää Facebookissa

Parhin mukaan kaenkky.comin artikkelit ja arvostelut ovat tallessa vaikka palvelu onkin suljettu. Lisäksi kaenkky.comin Facebook-sivu on yhä aktiivinen ja ylläpitäjiin voi ottaa sitä kautta yhteyttä.

Alkujaan kymmenen hengen kaveriporukka, joka kaenkky.comin perusti ja pyöritti, hupeni kolmen aktiivin porukaksi palvelun loppuaikoina. Parhin mukaan kaverisuhteet sinänsä eivät mihinkään hävinneet, mutta muu elämä vei palvelulle tarkoitetun ajan.

Jonkinlaiset peijaiset saattavat kuitenkin tulla Kaenkky Taske Forcen osalta kysymykseen.

"Joku karonkka voitaisiin kyllä viettää. Tuskin mitään Sentencedin ruumisarkun roudaamista vastaavaa keksitään, mutta voisihan sitä käydä lätyt syömässä ja kaljat juomassa porukalla."