MM-kisat: Suvi Aherto on pais­ki­nut kaksi ja puoli vuotta hommia ko­ti­ki­so­jen on­nis­tu­mi­sen eteen

Koronarokotukset: Oulun kau­pun­ki tarjoaa nel­jät­tä ko­ro­na­ro­ko­tet­ta ilman ajan­va­raus­ta

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Kabaree rikkoo rajoja

Jos uutta suomalaista kabareeta uskoo, Suomessa on pian seksinostopakko.

Kabaree on kontaktilaji. Kertakäyttötavarassa Osku Heiskanen (vas), Sirpa Suutari-Jääskö, Jukka Haapalainen ja Jarkko Valtee tanssivat näyttämöllä toisensa haastaen.
Kabaree on kontaktilaji. Kertakäyttötavarassa Osku Heiskanen (vas), Sirpa Suutari-Jääskö, Jukka Haapalainen ja Jarkko Valtee tanssivat näyttämöllä toisensa haastaen.
Kuva: Tor Wennstr?m

Kertakäyttötavara-kabaree Aleksanterin teatterissa Helsingissä (Bulevardi 23-27) 5.10.-28.10.

Jos uutta suomalaista kabareeta uskoo, Suomessa on pian seksinostopakko.

Oululaislähtöinen latinalaistanssin ammattilainen Sirpa Suutari-Jääskö ja hänen Ouluun adoptoitu partnerinsa Jukka Haapalainen ovat Helsingissä mukana kabareessa, jonka nimi on Kertakäyttötavara.

Kabaree on laji, jolla ei ole realismin taakkaa lastinaan. Silti kabaree on aina ollut yhteiskunnan peili: se haastaa aikansa. Sanoma voi vaihdella poliittisesta satiirista puhtaaseen rentoutukseen.

Kabaree ei ole mikään kiltti sylikoira. Saksassa natsit hävittivät hetkeksi siellä kukoistaneen kabaree-alakulttuurin. 1960-luvulla rock tappoi pikkuklubeja Yhdysvalloissa. Sitä teki myös televisio.

Ohjaaja Tiina Puumalainen ei ryhdy arvioimaan Kertakäyttötavaran yhteiskunnallisuuden astetta - se on kiinni katsojan korvien välistä.

"Kertakäyttötavara kertoo enemmän tämän päivän ihmisen asenteesta: mihin pyritään, mitä tavoitellaan, missä menee ura. Yksi numeroista käsittelee seksinostokieltoa, joka on puhuttanut eduskuntaa. Nyt on seksinostopakko, koska se on valtiolle niin hyödyllinen bisnes", kertoo Puumalainen.

Kertakäyttötavaran käsikirjoittajia ovat Tiina Lymi, Tuomas Parkkinen, Kari Puumalainen, Heikki Vihinen ja Marika Vapaavuori.
Kertakäyttötavara etsii aitoa asiaa ja pohtii, mikä on Suomessa falskia, feikkiä ja teeskentelyä.

"Meillä menevät sekaisin jo pelkästään miehet ja naiset", Puumalainen huomauttaa.

Latinalaistanssin maailmanmestarit Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen haastavat lavalla säihkyvät drag-kuningattaret ja setätädit Osku Heiskasen ja Jarkko Valteen sekä koomikot Teemu Aromaan ja Petri Poikolaisen.

"Etsimme koreografioihin vastaavat punch linet eli elementit kuin repliikeissä, joilla saamme esiin huikentelun, hulluttelun ja ihmisten monisäikeisyyden", kertoo Sirpa Suutari-Jääskö.

"Koska kabaree on laji, jossa sanotaan tärkeitäkin asioita, se haastaa myös meidät kokeilemaan tanssin rajoja. Kun tanssikilpailussa käydään puolentoista minuutin aikana läpi kaikki skaalat, tässä voi enemmän keskittyä yhteen ainoaan asiaan", toteaa Jukka Haapalainen parin soolonumeroista.

Uutuuskabareen estradina on miniatyyrimäiseltä hoviteatterilta näyttävä Aleksanterin teatteri, jonka avajaisia juhlittiin keväällä 1880.

Eurooppalaisen kabareen lähtölaukaus tapahtui vain vuotta myöhemmin Pariisin Montmartrella: silloin avattiin runoilijoiden, kuvataiteilijoiden ja säveltäjien omima legendaarinen Le Chat Noir.