Jääkiekko: Kärpät hävisi vii­mei­sen lii­ga­kamp­pai­lun­sa Ha­ka­met­säs­sä jat­ko­ajal­la

Pääkirjoitus: Köy­hil­le pu­toi­lee nyt vain muruja rik­kai­den ro­ko­te­pöy­dil­tä, eikä se ole edes jäl­kim­mäi­sen joukon etu

Kaar­na­ve­ne­poi­ka-pat­sas on pa­lan­nut Ainolan puis­toon

Kuvanveistäjä Uno Aron pronssiveistos Kaarnavenepoika on palannut konservoinnin ja kunnostuksen jälkeen Ainolan puiston Kiikkusaareen.

-
Kuva: Pekka Ala-aho

Kuvanveistäjä Uno Aron pronssiveistos Kaarnavenepoika (1956) on palannut konservoinnin ja kunnostuksen jälkeen Ainolan puiston Kiikkusaareen.

Veistoksen sijoituspaikka vaihtui leikkialueelta Kahvila Kiikun viereen. Kaarnavenepoika-patsas vietiin kunnostettavaksi puistoalueen uudistamisen yhteydessä vuonna 2012.

Veistokselle tehtiin rakenteellisia korjauksia, pronssin muokkausta ja tukemista.

Myös teoksen kiinnitystapa jalustaan uusittiin. Veistoksen patinapinta tehtiin poikkeuksellisen laajasti uudestaan.

Konservoinnin ja kunnostuksen toteutti Oulun taidemuseo yhteistyössä Oulun yliopiston arkeologisen laboratorion ja Lapinlahden Taidevalu Oy:n kanssa.

Oulussa Kaarnavenepoika-patsas paljastettiin vuonna 1966, jolloin se sijaitsi Vaaranpuistossa. Myöhemmin patsas siirrettiin Kantakrouvin patiolle, ja vuonna 1996 patsas sai uuden paikan Snellmanin puistosta. Nykyisin patsas on Ainolan puistossa.

Taiteilija Uno Aro aloitti opintonsa Helsingin yliopiston piirustussalissa vuonna 1918 ja jatkoi taideopintojaan Helsingin Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1922-23.

Pariisissa Aro opiskeli Antoine Bourdellin johdolla vuonna 1928. Uno Aro on suunnitellut julkisia veistoksia ympäri Suomea. Hänen tuotantoaan on muun muassa Joensuun kaupungintalon vieressä sijaitseva, myös pientä poikaa esittävä, Ryhtipatsas (1957) ja Rauman rautatien muistomerkki (1962).