Mainos

Kaa­mos­vä­sy­mys kuriin valon avulla

Otsa- ja lisävalo mahdollistavat liikkumisen siellä missä valoa ei muuten olisi. Kuntoutusohjaaja Elina kantaa otsalamppua aina mukana: ”Ulkoilua ei tarvitse pimeän takia lopettaa.”

Lumise - Elina Pääkuva

Valo. Tuskin missään valon merkitys konkretisoituu niin voimakkaasti kuin suomalaisen arjessa vuoden jälkimmäisellä puolikkaalla. Kun päivän valoisat tunnit lasketaan yhden käden sormilla, alkaa jokainen kaivata avukseen valonlähteitä, joiden avulla arki ja harrastukset eivät rajoitu noiden parin valoisan tunnin ajalle.

Suomalaiset ovatkin valojen mestareita. Valaisemme latumme, rinteemme, tiemme, pihamme ja kotimme tehokkaasti, ja odotuksemme valojen suhteen ovat keskimääräistä korkeammat. Lumise pyrkii tuomaan maailman parhaat valoratkaisut osaksi jokaisen suomalaisen arkea. Yksi näistä suomalaisista on lappilainen kuntoutusohjaaja Elina, jolle Lumisen tuotteet ovat läsnä talven jokaisena päivänä.

Kuntoutusohjaajana Lapin alueella toimiva Elina on tottunut ajamaan ja elämään pimeässä. Hänen arkeensa kuuluu paljon autoilua ympäri Tunturi-Lappia asiakaskäynneillä, ja vapaa-ajallakin matka käy usein kohti pohjoista lumilautailun ja hiihtämisen innoittamana. Elinalle on tärkeää, että erityisesti terveys- ja sosiaalipalvelut ovat yhdenvertaisesti saavutettavissa, mikä tarkoittaa Lapissa sitä, että matka käy asiakkaiden luokse jopa satojen kilometrien päähän. Elinan mukaan pitkillä taipaleilla, jotka useimmiten ajoittuvat pimeän aikaan, hyvien valojen merkitys korostuu.

– Ymmärsin lisävalojen tuoman edun ensimmäistä kertaa vasta matkustaessani ystäväni autossa, josta lisävalot löytyivät. Ero oman autoni kaukovaloihin oli merkittävä, ja päätin hankkia omat lisävalot siltä istumalta, Elina kommentoi.

Mitä kauemmas näkee, sitä helpompi on reagoida

Elinalta ensimmäisten lisävalojen hankinta onnistui helposti Lumisen Valovelho-palvelun avulla. Valovelho osaa kertoa pelkän rekisterinumeron perusteella suositukset juuri asiakkaan autoon sopiville lisävaloille, ja hänelle tämä tarkoitti Optibeam Super Captain Dual -lisävaloa. Elina kohtaa ajomatkoillaan pohjoiselle tyypillisesti esimerkiksi poroja, hirviä ja vaihtelevia sääoloja, minkä vuoksi on tärkeää, että lisävalot ovat tarpeeksi tehokkaat ja antavat valoa myös penkoille. Onpa Elinalle yksi pimeällä tapahtunut hirvikolarikin sattunut matkalle, joka olisi mahdollisesti ollut vältettävissä paremmilla valoilla.

– Autoa ajaessa riittävä näkyvyys on tärkeää, koska esimerkiksi porotalous on isossa osassa ja poroja on kesät talvet. Mitä kauemmas näen, sitä helpompi on reagoida ajoissa. Väsyneenä havannointikyky heikkenee ja näkyvyyden merkitys kasvaa. Usein olen auton ratissa joko todella aikaisin aamulla tai väsyneempänä illalla, Elina toteaa.

Lumise - Jarrutusaika

Valontarve ei tälle aktiiviselle lappilaiselle pääty työmatkoihin, vaan haastava työ vaatii vastapainoksi vauhdikkaita vapaa-ajan aktiviteetteja. Vapaa-ajalla Elina suuntaakin usein pohjoisen tuntureille vapaalasku- ja lumilautailumahdollisuuksien perässä. Harrastaminen pimeällä onnistuu tehokkaan otsalampun avulla.

– Varsinkin pohjoisessa asuessa on oltava paljon erilaisia valonlähteitä, jotta työnteko ja harrastaminen on mahdollista. Valo on oikeastaan kaikki kaikessa. Työn vastapainoksi ulkoilu, avara tila ulkona ja yksin oleminen on todella tärkeää akkujen ja kehon lataamisen kannalta. Metsässä ja tunturissa harrastaminen on todella tärkeää jaksamiselleni, kommentoi Elina, jonka valotyökalupakkiin kuuluukin lisävalojen lisäksi paljon muitakin valonlähteitä.

– Kotona arjessa poltan paljon kynttilöitä, sillä luonnonvalo ja tuli elementtinä on upea. Harrastamisessa ja hämärän laskiessa pitää olla todella hyvä otsalamppu, jotta liikkuminen on turvallista ja ylipäätänsä mahdollista. Lumilautailu- sekä ulkoilupuitteet ovat minulle yksi suuri syy miksi haluan asua Tunturi-Lapissa ja kuuluvatkin jokapäiväiseen arkeen, myös pimeällä. Ajovalot ja otsalamppu ovat tärkeä olla kunnossa.

Elina tutustui alun perin Lumiseen siellä työskentelevän ystävänsä kautta ja onkin hankkinut valonsa sen jälkeen Lumisen valikoimista. Hän arvostaa Lumisella erityisesti asioinnin helppoutta niin myymälässä kuin verkkokaupassakin. Lisäksi Lumisen rento tekemisen meininki niin työyhteisössä kuin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on tehnyt häneen vaikutuksen ja saanut kiinnostumaan valoista entistä vahvemmin. Enää valot ja niiden speksailu eivät tunnu vain nuorten miesten harrastukselta, vaan niiden tärkeys on tullut osaksi arkea ja otsalamppu löytyy latauksesta aina ruokapöydältä, jos se ei ole käytössä.

Lumise - Ledwise Titan

– Tutustu rohkeasti valojen ominaisuuksiin ammattilaisten avustuksella ennen hankintaa. Näin valosta saa oikeasti eniten irti kaikessa arjessa. Valo mahdollistaa liikkumisen siellä missä valoa ei muuten olisi. Kannan otsalamppua aina mukana, joten jos minulla on mukavaa, ei ulkoilua tarvitse pimeän takia lopettaa. Minulla on se esimerkiksi Levin hiihtokeskuksessa laskiessani valaistuksena otsalamppuni, jonka kanssa ei aina tarvitse pysyä rinteessä.

Tutustu Lumisen verkkokauppaan täältä!