Kolumni

Jyrki Kataisen valinta tuo politiikkaan uutta säpinää

Suomen John F.Kennedy, otsikoi suuri tukholmalaislehti ison juttunsa, kun Esko Aho aloitti Suomen pääministerinä keväällä 1991, vain 36-vuotiaana.

Suomen John F. Kennedy, otsikoi suuri tukholmalaislehti ison juttunsa, kun Esko Aho aloitti Suomen pääministerinä keväällä 1991, vain 36-vuotiaana. Kokoomuksen uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Jyrki Katainen on neljä vuotta nuorempi kuin Aho tuolloin, ja hänen ulkoinen olemuksensa muistuttaa ehkä vielä enemmän Kennedyä kuin Ahon habitus 1991.

Aho on täyttänyt jo viisikymmentä vuotta, joten Suomen Kennedyn avoimeksi jääneen paikan nuorena lupauksena ottaa nyt haltuunsa fotogeeninen ja ikäisekseen ällistyttävän ruutukelpoinen Katainen. Politiikkaa tehdään nykyisin julkisuuden avulla. Kataisella on tässä pelissä hyvät kortit, kuten selvä tulos Seinäjoen areenalla, tangomarkkinoiden pitopaikassa, osoitti.

Vielä kokouspaikalla veikattiin, että toisen kierroksen äänestyksestä tulee tiukka. Ei tullut. Nulikka pesi politiikan konkarin, entisen ministerin ja eduskunnan varapuhemiehen Ilkka Kanervan äänin 534-365. Numeroissa ei ole sijaa nokan koputukselle. Katainen pystyi vakuuttamaan kokoomuksen järjestöväen pitkän puheenjohtajakierroksen ja puoluekokouksen aikana.

Kanervalle tappio on kohtalokas. Hän on unelmoinut enemmän tai vähemmän aktiivisesti kokoomuksen johtajuudesta 1970-luvun jälkipuoliskolta lähtien. Tilaisuus meni nyt - kyseessä oli jo hänen toinen yrityksensä - lopullisesti sivu suun. Kanervan ohi ajoi Katainen, jota Kanerva ehdotti aikoinaan vanhemman valtiomiehen arvovallalla kokoomuksen varapuheenjohtajaksi - Kataisen pyynnöstä. Katainen luonnehti Seinäjoella Kanervaa sielunveljekseen. Nuori sielunveli tukki siis isoisensa tien. Kanerva sortui tunnettuihin rasitteisiinsa ja tunkkaiseen imagoonsa.

Seinäjoen äänestystulos osoitti, ettei nuoruus muodostunut sittenkään Kataiselle rasitteeksi. Siitä huolimatta puhe Kataisen iästä ei lopu tähän. Suomen politiikkaan syntyy nyt uutta säpinää, kun valtiomies Paavo Lipposen ja pääministeri Matti Vanhasen rinnalle television vaalitenteissä istahtaa poikamainen Katainen - edellyttäen, ettei Lipponen karkaa Brysseliin tänä vuonna.

Kontrasti on raju ja Kataiseen kohdistuva paine äärimmäisen kova. Nuoren miehen pitäisi pystyä panemaan kampoihin oppositiojohtajana SDP:n pitkäaikaiselle puheenjohtajalle ja kaksinkertaiselle ex-pääministerille sekä nykyiselle pääministerille, jonka asema on tiedollisesti ylivoimainen.

Kaikki tietovirrat kulkevat Vanhasen kautta. Oppositiojohtaja istuu tietopaitsiossa. Hän saa tyytyä niihin tiedon murusiin, joita hallitus suostuu pöydältään armollisesti tiputtamaan. Siinä sitä kysytään lujia hermoja, hyviä hoksottimia ja kotiläksyjä.

Tehtävä ei ole kuitenkaan mahdoton, kuten vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes on osoittanut. Siimes valittiin Kataisen tavoin varapuheenjohtajan paikalta puoluejohtajaksi 1998 - ja saman tien myös ministeriksi. Hän oli 36-vuotias ja vailla kunnon poliittista kokemusta. Siitä huolimatta hän lunasti nopeasti paikkansa vakavasti otettavana puoluejohtajana Lipposen, Ahon ja Sauli Niinistön rinnalla. Haasteet kasvattivat. Sama odotetaan nyt Kataiselta.

Katainen voitti puoluekokouksen luottamuksen Seinäjoella, mutta hänen on myös pystyttävä näyttämään kykynsä ja vakuuttamaan puolueensa sen johtajana. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Kokoomus on äärimmäisen vaikea johdettava - ellei täysin mahdoton. Kokoomuslaiset ovat osoittaneet olevansa hyvin epälojaaleja puoluekokouksen valitsemille johtajille.

Pertti Salolaisen kaato alkoi melkein heti, kun hänet oli valittu puoluejohtajaksi 1991. Lopun alkua enteili se, ettei Salolainen kelvannut puoluejohtaja-asemastaan huolimatta puolueensa presidenttiehdokkaaksi. Hän hävisi esivaalin 1993 Raimo Ilaskivelle, mutta tämäkään ei ollut hyvä kokoomuslaisille. He lipesivät Ilaskiven takaa presidentinvaaleissa.

Riitta Uosukaiselle kävi yhtä nolosti vuoden 2000 presidentinvaaleissa. Sen jälkeen oli Ville Itälän vuoro joutua tulilinjalle kohtalokkain seurauksin. Vain Sauli Niinistö on pystynyt pitämään puolueen otteessaan ja takanaan, mutta hän joutui turvautumaan välillä koviin, ehkä jopa härskeihin otteisiin. Lisäksi Niinistöä auttoi se, että hänellä oli todellista valtaa valtiovarainministerinä - rahaa, joita kaikki hamusivat. Niinistön kanssa kannatti olla väleissä, ja hänelle piti olla kiltti.

Siilinjärveläinen Katainen saa Seinäjoelta hyvät eväät mukaansa. Hän pystyi valamaan uskoa itseensä hyvillä esiintymistaidoillaan, rauhallisuudellaan ja harkitsevuudellaan, joka näyttäytyi usein myös tylsyytenä. Taistelu kokoomuksen herruudesta oli kovaa, mutta suhteellisen rehtiä puoluekokouksen aluspäiviin asti, jolloin eräät kokoomuksen konkarit ottivat käyttöönsä likaiset temput. Mieleen palasivat väkisinkin muistikuvat keskustan tohtoreiden taiston ajoilta noin 25 vuotta sitten.

Iiro Viinanen luonnehti esimerkiksi Kanervan ja Kimmo Sasin valintaa katastrofiksi kahdessa perjantain lehdessä. Sauli Niinistö hyökkäsi puolestaan samana päivänä televisiossa harvinaisen mauttomasti ja pikkumaisesti Kanervaa vastaan - ties kuinka monennen kerran.

Lausunnot eivät kääntyneet Kataista vastaan, mutta ne antoivat osviittaa siitä, mistä uuden puheenjohtajan tuki tulee ja missä on hänen kasvualustansa. Hänestä paljastui vanhan suomislaisen klikin väriä ja tuoksua. Vanhaan viittasi myös se, että hän valitutti kokouksella oman miehensä Harri Jaskarin puoluesihteeriksi.

Sellainen on vaarallista puolueessa, jonka johtajaongelmien taustalla on ollut aina erilaisten ryhmien välinen valtataistelu. Katainen voi onnistua puoluejohtajana vain, jos hän pystyy nousemaan aidosti kokoomuksen vanhoista juoksuhaudoista.