Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­muyöl­lä kolmas ta­hal­li­sek­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Juu­ta­lais­yh­tei­sö teki tut­kin­ta­pyyn­nön Mag­neet­ti­me­dias­ta

Magneettimediassa julkaistu kirjoitusta pidetään juutalaisyhteisössä rasistisena.

Juutalaisten seurakuntien keskusneuvosto on tehnyt Oulun poliisille tutkintapyynnön Magneettimediassa julkaistusta jutusta.

Ilmaisjakelulehdessä julkaistiin elokuussa Vieraskynä-kirjoitus, joka oli otsikoitu ”Maailmanmahti USA on sionistien sätkynukke”.

Adrian Salbuchin kirjoittaman jutun mukaan maailman merkittävimmät poliittiset johtajat ovat vain sionistien ohjailemia nukkehallitsijoita.

Juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtajan Gideon Bolotowskyn mukaan tutkintapyynnön tekeminen oli aivan selvä asia. ”Kirjoitus oli hyvin antisemitistinen ja rasistinen.”

Lehden päätoimittaja Juha Kärkkäinen sanoo, että kirjoitus käsittelee sionismia - ei juutalaisuutta. "Sionismi on poliittinen liike, ja siihen kuuluu myös muita kuin juutalaisia."

Kaksi tutkintapyyntöä

Rikosylikomisario Antti Luoto Oulun poliisista kertoo, että Magneettimedian kirjoituksesta on tehty yhteensä kaksi tutkintapyyntöä.

”Ne ovat hyvin samansisältöisiä, ja niitä tutkitaan yhtenä ilmoituksena”, Luoto sanoo.

Kummassakin ilmoituksessa kiinnitettiin huomiota siihen, että kirjoituksessa juutalaisiin kohdistetaan vainoa ja arvostelua.

Asia valtakunnansyyttäjänvirastoon

Asiaa käsitellään Oulun poliisin lisäksi valtakunnansyyttäjävirastossa. ”Joukkotiedotusvälineiden kohdalla syyteoikeus on valtakunnansyyttävävirastolla”, kertoo Luoto.

”Nyt keskustelemme valtakunnansyyttäjäviraston kanssa, mitä asiassa tehdään.”

Jos kirjoituksesta aloitetaan esitutkinta, rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Rangaistuksena kyseisestä rikoksesta on yleisimmin sakko.

Päätös esitutkinnan aloittamisesta tehdään lähiviikkoina.

Aiemmin tullut sakkotuomioita

Gideon Bolotowsky kertoo, että juutalaisten seurakuntien keskusneuvosto on tehnyt aiemminkin tutkintapyyntöjä vastaavista tapauksista. Kymmenen vuoden aikana tutkintapyyntöjä on tehty noin kuusi.

”Ne ovat johtaneet aina sakkotuomioihin ja takavarikoihin.”

Magneettimedian tapaus poikkeaa aiemmista siinä, että nyt tutkinta kohdistuu ensimmäistä kertaa ensisijaisesti tiedotusvälineeseen.

Rikosylikomisario Antti Luoto sanoo, että median toiminnasta tehdään harvoin tutkintapyyntöjä.

Magneettimedian omistaa tavaratalo Kärkkäinen.