Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Juu­ta­lai­siin liit­ty­vät kes­kus­te­lut toivat syyt­tei­tä MV-te­ki­jöil­le – "mo­de­raat­to­ri" avasi kuu­lus­te­luis­sa si­vus­ton ra­ha­lii­ken­net­tä

Syyttäjä on nostanut MV-jutussa syytteet myös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan muun muassa keskustelupalstan vuoksi.

MV-sivuston perustajaa Ilja Janitskinia vastaan on nostettu lukuisia syytteitä sivuston toimintaan liittyen. Kokonaisuutta käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuussa.
MV-sivuston perustajaa Ilja Janitskinia vastaan on nostettu lukuisia syytteitä sivuston toimintaan liittyen. Kokonaisuutta käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuussa.
Kuva: Silja Viitala

Syyttäjä on nostanut MV-jutussa syytteet myös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan muun muassa keskustelupalstan vuoksi. Moderaattoriksi paljastunut sivusi poliisikuulusteluissa myös sivustoon liittyvää bitcoin-rahaliikennettä.

Helsinki

MV-sivustoa koskevassa oikeudenkäynnissä käsitellään lähipäivinä myös sivustolla julkaistuja, eri uskonnoista ja etnisistä taustoista tulevia ihmisryhmiä koskevia kirjoituksia.

Kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen on nostanut MV-sivuston perustajaa Ilja Janitskinia ja sivustoon liittyvää yksityishenkilöä kohtaan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syytteet ovat tulleet kirjoituksista ja keskusteluista, joita on julkaistu vuosien 2015–2018 aikana. Esitutkintamääräyksen on aikanaan antanut valtakunnansyyttäjä.

Syytteiden mukaan osa kirjoituksista ja niihin liittyvistä keskusteluketjuista ovat olleet muun muassa juutalaisia ja tummaihoisia kohtaan solvaavia tai panettelevia.

Haastehakemuksen mukaan kirjoituksissa kuvaillaan juutalaisia mielisairaina tai niissä liitetään uskontokunnan jäseniin eläimellisiä piirteitä.

– Tällaiset näkemykset loukkaavat juutalaisten ihmisarvoa ja ovat omiaan herättämään halveksuntaa, suvaitsemattomuutta ja jopa vihaa heitä kohtaan, haastehakemuksessa todetaan.

Syytteessä on mainittu myös muun muassa huhtikuussa 2016 julkaistu juttu, joka kertoi Huslab-laboratoriossa sattuneesta käytettyjen neulojen vaihdosta. Juttuun on liitetty kuva tummaihoisesta naisesta.

– Julkaistu tekstin ja kuvan yhdistelmä on solvaava ja sillä vihjataan yleistäen, että tummaihoiset ihmiset ovat ammattitaidoltaan muita huonompia, haasteessa todetaan.

Syytteessä oleva yksityishenkilö on syyttäjän mukaan toiminut päätoimittajan sijaisena silloin, kun Janitskin ei ole tehtävää ollut hoitamassa.

Yksityishenkilö ja Janitskin ovat oikeudessa kiistäneet syytteet. Syyttäjä vaatii Janitskinille kaikista teoista yhteensä vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

"Olen ollut sellainen henkilö"

Keskiviikkona julkaistun poliisin esitutkintamateriaalin perusteella juutalaisia loukkaaviksi pidettyjä kirjoituksia on julkaistu muun muassa "Juutalaiskeskustelut"-nimisessä kirjoitusketjussa.

Suomen lain mukaan verkkojulkaisu vastaa myös sivustolla olevan keskustelun moderoinnista.

Poliisin esitutkintapöytäkirjojen mukaan syytteessä oleva yksityishenkilö on toiminut MV-sivustolla nimimerkillä "T2". Kuulusteluissa hän on kertonut aluksi toimineensa MV-julkaisun keskustelufoorumin moderaattorina.

Hän kertoo perustaneensa sivuston juutalaisiin liittyville keskusteluille oman osionsa, jotta niiden moderointi olisi helpompaa.

– Tämä osastointi toimi tietyssä määrin, hän vastaa kuulusteluissa.

– Keskustelufoorumin valvonta oli hyvin pitkälle minun vastuulla. Sain välillä apuja muilta, mutta he eivät olleet kovin kaukaa, tämä lisäsi.

Henkilö kertoo, ettei hän ole havainnut kaikkia kirjoituksia, joista syytteessä on ollut puhe. Hän myös itse totesi poliisikuulustelussa, että osa keskustelukommenteista solvasi juutalaisia.

Kuulustelujen edetessä yksityishenkilö myös toteaa, että hän on toiminut Janitskinin sijaisena ja vastannut koko MV-sivustosta sen jälkeen, kun tämä oli Andorrassa vankeudessa elo–lokakuussa 2017.

– No sen jälkeen, kun Ilja [Janitskin] jäi pois, olen ollut sellainen henkilö, johon ihmiset on ottanut yhteyttä, hän kertoi kuulusteluissa.

Syytteessä mainittua hoitajakirjoitusta nainen kiisti kirjoittaneensa, kuten myös Janitskin omassa poliisikuulustelussaan.

Sittemmin MV-julkaisusta on vastannut toinen henkilö, ja alkuvuonna koko "Juutalaiskeskustelut"-palsta yritettiin siivota pois.

Kuulustelut: raha liikkui bitcoineissa

Yksityishenkilön kuulustelut paljastavat myös sen, että MV-julkaisun ympärillä rahaa liikkui jonkin verran bitcoineissa.

MV-julkaisun kirjoittajakunnalle ei maksettu kirjoituspalkkioita, mutta joitain matkoja maksettiin kuulustelujen perusteella niillä.

– Totta kai jos jollakin meni tietokone rikki, niin siihen annettiin bitcoineja. Jos tuli hätätilanteita esiin, niin sitten annettiin, tämä totesi kuulusteluissa.

Rahasta osa on kuulustelujen perusteella tullut "filantroopilta", jota hän ei avaa etunimeä enempää. Hänen mukaansa henkilö on kuitenkin ollut varakas.

Omassa asiaa koskevassa kuulustelussa Janitskin ei kommentoinut asioita tarkasti. "Juutalaiskeskustelut"-keskusteluosiosta hän totesi, ettei ole koskaan "harrastanut keskustelufoorumeita". Janitskinin mukaan jokainen kirjoittaja myös itse vastaa keskustelupalstoilla omista kirjoituksistaan.

– Käsittääkseni poliisi pystyy nykyään heidän ip-osoitteensa esiin kaivamaan, Janitskin totesi kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Jatkuu kesäkuun loppuun

Mv-julkaisua koskeva oikeudenkäynti jatkuu kesäkuun loppuun asti Helsingin käräjäoikeudessa. Aluksi on käsitelty Ylen toimittajaan kohdistunutta kunnianloukkausosuutta, jossa syytettynä on lisäksi Johan Bäckman.

Kaikki keskiviikkona oikeudessa vastanneet ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Jutussa on kaikkiaan nostettu noin 20 syytettä.