Liiga: Ilves rökitti Kärpät Rak­si­las­sa

Koronatilanne Oulussa: Miksi kou­lu­al­tis­tuk­set eivät enää johda ka­ran­tee­niin?

Juttuja yli 15 vuoden ajalta – Näin Saara Aallon ura on edennyt kan­te­leen­soi­tos­ta maail­man­mai­nee­seen

Oulunsalosta kotoisin oleva Saara Aalto valloittaa Britannian X-Factorissa. Kaleva on seurannut 29-vuotiaan Aallon musiikkiuraa yli 15 vuoden ajan.

Saara Aalto 2013 Saara Aalto kertoi tulevaisuuden haaveistaan vuonna 2004 julkaistussa haastattelussa. Saara Aalto nähtiin kotikonnuilla vuonna 2013, kun hän esiintyi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lasten ja nuorten laulujuhlassa Ouluhallissa. 
Musiikkilukiolaisten Teemu and the Henkselit-KÖ -kvartettiin kuuluvat Teemu Roivainen (vas.), Jenni Määttä, Riikka Tajakka, Saara Aalto ja Tanja Torvikoski.
Saara Aalto 2013
Saara Aalto 2013
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulunsalosta kotoisin oleva Saara Aalto on valloittanut tänä syksynä Britannian X-Factorissa. Aalto on ollut näyttävissä puitteissa kuin kotonaan, ja ihastuttanut sekä tuomareita että yleisöä viikosta toiseen. Tänään lauantaina hän laulaa Lady Gagan kappaleen Bad Romance.

29-vuotias Aalto on jo konkari musiikkimaailmassa. Kalevan arkistosta löytyy runsaasti Aallon musiikkiuraan liittyviä juttuja yli viidentoista vuoden ajalta. Aallon uraan on mahtunut teinibändejä, useita euroviisukarsintoja, Talent-kisaa, Voice of Finlandia sekä esiintymisiä Helsingin kaupunginteatterin musikaaleissa.

Ensimmäinen instrumentti Aallolla oli kuitenkin kantele, jonka soiton hän aloitti 4-vuotiaana.

Ensimmäisen kerran Aalto esiintyi Kalevan jutussa jo vuonna 2000. Silloin 13-vuotias nuori pianisti oli esiintynyt Leevi Madetoja -pianokilpailussa. Jutun mukaan ”Oulunsalon Saara Aalto oli yksi upeista tulkitsijoista, temperamenttinen villikko”.

Muutama vuosi myöhemmin Aalto oli esillä Madetojan musiikkilukioon liittyvässä jutussa. Silloin hän oli yksi Teemu and the Henkselit-KÖ -kvaretetin jäsenistä, jossa lauloi neljä musiikkilukion opiskelijaa ja säestyksestä vastasi Teemu Roivainen.

Jo tuolloin Aalto sanoi, ettei häntä kiinnosta muu kuin musiikin tekeminen. Mieluiten hän haluaisi esiintyä ja säveltää ammatikseen.

Musiikkilukiolaisten Teemu and the Henkselit-KÖ -kvartettiin kuuluvat Teemu Roivainen (vas.), Jenni Määttä, Riikka Tajakka, Saara Aalto ja Tanja Torvikoski.
Musiikkilukiolaisten Teemu and the Henkselit-KÖ -kvartettiin kuuluvat Teemu Roivainen (vas.), Jenni Määttä, Riikka Tajakka, Saara Aalto ja Tanja Torvikoski.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Ensimmäinen isompi henkilöjuttu Saara Aallosta julkaistiin vuonna 2004. Siinä 17-vuotias nuori nainen istuu vakavana pianon ääressä. Aalto oli silloin valmistautumassa Romaniassa järjestettävään Golden Star -laulukilpailuun.

Saara Aalto kertoi tulevaisuuden haaveistaan vuonna 2004 julkaistussa haastattelussa.
Saara Aalto kertoi tulevaisuuden haaveistaan vuonna 2004 julkaistussa haastattelussa.

Tuolloin Aallolla oli jo kokemusta yksistä Euroviisukarsinoista, sillä hän kuului Just-yhtyeeseen, joka oli laulanut viisukarsinnoissa Heidi Kyrön taustalla samana vuonna.
Aallolle on leimallista, että hän on esittänyt monenlaista musiikkia. Romanian-matkansa alla hän kertoo tykkäävänsä laulaa sekä klassista että poppia.

Laulukisoista tutuksi

Madetojan musiikkilukion jälkeen Aalto muutti Helsinkiin ja aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa.

Koko kansan tietoisuuteen Aalto tuli vuoden 2007 Talent-kisan kautta. Siinä finaaliin selviytynyt Aalto sijoittui lopulta toiseksi.

Kisan yhteydessä Kaleva esitti Aallolle musiikkiuraan liittyviä kysymyksiä. Vastauksissa näkyi, että Aalto on pitänyt esiintymisestä jo pienenä tyttönä. Hän muistelee jutussa muun muassa osallistumistaan Oulunsalon torilla järjestettyyn karaoke-kisaan noin kymmenvuotiaana.

Esiintyminen Heidi Kyrön taustalaulajana ei ole jäänyt Saara Aallon viimeiseksi viisukarsintojen esiintymiseksi. Hän on ollut taustalaulajana yhteensä neljä kertaa. Vuosina 2010 ja 2011 hän osallistui karsintoihin itse. Toisella kerralla Aalto sijoittui toiseksi. Suomen viisuedustajaksi valittiin tuolloin Paradice Oskar.

Maailmaa valloittamassa

Aasian kulttuurit kiehtovat Saara Aaltoa. Tämä näkyy myös Aallon keikoissa ja laulukielessä. Hän on tehnyt kiinankielisen albumin sekä musiikkivideoita kiinaksi ja japaniksi.

– Aasiassa myös tykätään tyylistäni – siitä, että olen aika tyttömäinen ja laulan korkealta, kertoi Aalto vuonna 2013 julkaistussa Kalevan-haastattelussa.

Myöhemmin Aalto esitteli tyttömäisen tyylinsä kulmakiviä myös Kalevan lukijoille.

Saara Aalto nähtiin kotikonnuilla vuonna 2013, kun hän esiintyi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lasten ja nuorten laulujuhlassa Ouluhallissa.
Saara Aalto nähtiin kotikonnuilla vuonna 2013, kun hän esiintyi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lasten ja nuorten laulujuhlassa Ouluhallissa.
Kuva: Jukka Leinonen

Vuoden 2013 jutussa Aalto kertoi saaneensa tarjouksia isoilta levy-yhtiöiltä.

– Neuvottelut kaatuvat aina siihen, että he vaativat minua laulamaan suomeksi, laulaja kertoi.

Aalto lauloi jo nuorena paljon englanniksi. Viime vuosina Aalto on esiintynyt muutamia kertoja maailman tähtitenorien Andrea Bocellin ja Jose Carrerasin kanssa. Bocellin kanssa hän nousi lavalle Helsingin Hartwall Areenalla viime vuonna. Carrerasin kanssa hän esiintyi puolestaan Kiinassa vuonna 2013.

Aalto esitteli osaamistaan ja kielitaitoaan syyskuussa, kun hän mahdutti 15 kieltä Frozenin tun­nus­kap­pa­lee­seen Let it go ja julkaisi esityksestään videon Youtubessa.

Saara Aalto sai mahtumaan 15 eri kieltä Frozen-animaatioelokuvan tunnuskappaleeseen.
Video: Saara Aalto

Meneillään oleva X-Factor on nostanut Aallon artistina uudelle tasolle. Britannian kisalla on noin seitsemän miljoonaa katsojaa. Aalto on selvinnyt kisassa jo yhdeksän parhaan joukkoon.

Kisa jatkuu uusilla esiintymisillä lauantaina. Sunnuntaina ratkeaa, ketkä finalisteista pääsevät jatkoon ja kuka joutuu jättämään kisan.

Kaleva.fi seuraa Aallon tietä Britannian X-Factorissa.

Lue vuonna 2007 julkaistu haastattelu sekä katso Saara Aallon tyylivinkit.

Katso Saara Aallon esiintymiset Britannian X-Factorissa:

Saara Aalto hurmasi versiollaan Björkin tunnetuksi tekemästä laulusta It’s Oh So Quiet.
Video: The X Factor UK
Saara Aalto selvisi sunnuntaina jatkoon Britannian X Factorissa esitettyään Snow Patrolin Run-kappaleen.
Video: The X Factor UK
Saara Aalto jatkoi Britannian X Factorissa lauantaina kappaleella River Deep, Mountain High.
Video: The X Factor UK
Saara Aalto lauloi X Factorin sunnuntai-illan esiintymisessään Sian kappaleen Alive.
Video: The X Factor UK
Saara Aalto lauloi Britannian X Factorin ensimmäisessä live-esiintymisessä Frozen -elokuvasta tutun Let it go -kappaleen.
Video: The X Factor UK