Junt­ti­lal­le oli heti tar­jol­la san­ka­rin viitta, mutta vii­meis­te­ly jäi vielä piip­puun – HIFK kukisti Kärpät Saa­ri­sen jat­ko­ai­ka­maa­lil­la

Kärpille jäi torstai-illan vierailusta HIFK:n kotiluolassa käteen 4–3-jatkoaikatappio ja yksi jääkiekkoliigan sarjapiste, joka ei kuitenkaan antanut aihetta hurraa-huutoihin.

Julius Junttila (vas.) väänsi torstaina HIFK:n Jere Sallisen kanssa. Kärppiin palanneen Junttilan sihti ei ollut maalipaikoissa vielä kohdallaan.
Julius Junttila (vas.) väänsi torstaina HIFK:n Jere Sallisen kanssa. Kärppiin palanneen Junttilan sihti ei ollut maalipaikoissa vielä kohdallaan.
Kuva: Markku Ulander

Kärpille jäi torstai-illan vierailusta HIFK:n kotiluolassa käteen 4–3-jatkoaikatappio ja yksi jääkiekkoliigan sarjapiste, joka ei kuitenkaan antanut aihetta hurraa-huutoihin.

Illan paketoi HIFK:n Jesse Saarinen, joka laukoi voittomaalin Otto Paajasen (1+2) aloitusvoiton jälkeen ajassa 62.15.

Kärpille oli tarjolla paljon enemmän, mutta joukkue sortui kriittisillä hetkillä viime aikojen perisyntiinsä. Kasvot tehottomuudelle antoi tuore hankinta Julius Junttila, joka sai kamppailun loppuvaiheissa kaksi huippupaikkaa pelin ratkaisemiseen.

Kolmannen erän toiseksi viimeisellä minuutilla Junttila pääsi nokikkain HIFK-vahti Frans Tuohimaan kanssa. Hyökkääjän rohkea veivaus päättyi kuitenkin maalivahdin torjuntaan.

– Ei olisi pitänyt ehkä namutella niin paljoa. Kikka tuli jostain selkäytimestä, Junttila hymähti. 

Jatkoajalla Junttila irtosi kertaalleen läpiajoon, mutta laukaus suuntautui maalin yli.

Junttila pelasi kakkosketjussa MichalKristofin ja Aku Rädyn kanssa. Pelituntuman karttuessa ja viimeistelyn tarkentuessa pikakiiturista on Kärpille paljon iloa.

– Yritin pitää omat vaihtoni mahdollisimman lyhyinä. Tuntuikin, että sain jalat liikkeelle paremmin mitä pidemmälle ottelu eteni, Junttila summasi. 

Junttila palasi pelinumerolla 16, johon ei vielä oltu löydetty nimeä selkään. Hyökkääjä pelasi aiemman liigataipaleensa Kärpissä numerolla 13, joka on nyt Kristofin käytössä. 

Teitkö Kristofille tarjousta numerosta?

– En tehnyt. Piti valita joko 16 tai 33, kun muita ei ollut matkassa. Katsotaan lopullista pelinumeroani myöhemmin, Junttila naurahti. 

Vaikea alku ottelulle

Kärppien ilta alkoi Nordenskiöldinkadun hallin kirkkaissa valoissa vaikeasti. HIFK oli reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen jo 2–0-johdossa, kun seuran täsmähankinnat, viime keväänä HPK:ssa Suomen mestaruutta juhlineet Teemu Turunen (1+2) ja Otto Paajanen iskivät maalin mieheen.

Jos oli isäntien aloitus tyrmäävä, voi samaa sanoa myös vieraiden vastaiskusta. Kärpät kuittasi pelin tasoihin vain reilussa viidessä minuutissa Paajasen 2–0-maalin jälkeen.

Ensin Juho Lammikko osui kaukaa lähteneellä rannelaukauksellaan, joka painui luvattoman helposti Tuohimaan selustaan.

Juho Lammikon maali: 

2–2-tasoituksen viimeisteli ylivoimalla Jesse Puljujärvi. Kärppien kultakypärä löysi laukaukselleen tarvittavan tilan etukulmasta. 

– Mahtavaa on ollut katsoa hänen pelaamistaan, himoa, luisteluvoimaa, joukkueelle pelaamista ja pelaamisesta pursuavaa iloa, Kärppien päävalmentaja Mikko Manner kehui Puljujärveä.

Jesse Puljujärven maali: 

Maalin syntyä auttoi Mika Pyörälä, joka rakensi erinomaisen maskin Tuohimaan eteen.

Toisessa erässä Kärpät sai kaikki mahdollisuudet ratkaisevan irtioton repäisyyn, kun HIFK jäähyili urakalla. Kärpät pelasi myös kahden miehen ylivoimaa lähes kaksi minuuttia, mutta verkko ei heilunut.

Kärppien hetkellinen turhautuminen kuvastui 16-vuotiaan tulokkaan Aatu Rädyn epäuskoisesta ilmeestä. Räty sai kiekon ylivoimapelissä takakulmalle ja luuli jo tekevänsä maalin, mutta Tuohimaa haali laukauksen hanskaansa. Torjunta oli syyskauden näyttävimpiä, ellei jopa näyttävin.

HIFK sen sijaan hyödynsi oman kahden miehen ylivoimansa, kun Mikko Kousa iski kiekon tolpan kautta ohi kärppävahti Patrik Rybarin.

Pyörälä lähestyy Suikkasta

Kärpät nousi päätöserässä vielä voittotaistoon, kun Pyörälä väläytti ylivoimalla tylyn suoraviivaisuuden voimaa. Pyörälä kurvasi HIFK:n alueelle, jallitti puolustaja Rony Ahosen ja ampui kiekon maaliin.

Mika Pyörälän maali:

Osuma oli Pyörälälle jo 172. Kärppien paidassa. Todennäköistä on, että Pyörälä ohittaa lähiaikoina Kai Suikkasen (175) Kärppien historian parhaana maalintekijänä.

Kärppien luotsi Mikko Manner suhtautui jatkoaikatappioon tyynesti, vaikka viimeiset kolme ottelua (Tappara, Skellefteå ja HIFK) ovat tarjonneet joukkueelle vain pettymyksiä.

– Olemme saaneet viime peleistäkin itseluottamusta. Pitää vain hinkata pieniä yksityiskohtia paremmaksi. 

Kärppien kiertue Etelä-Suomessa jatkuu lauantaina, kun joukkue matkustaa Kouvolaan KooKoon vieraaksi.

Juttua päivitetty kello 21.57.

Lue lisää huomisen Kalevasta.