Jukka Kes­ki­ta­lo teki uransa en­sim­mäi­sen piis­pan­tar­kas­tuk­sen Kar­ja­sil­lal­la – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä il­mas­to­asiois­ta

– Omalla tavallaan jännitti, vaikka tiesinkin mitä odottaa, Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo kuvaa tuntemuksiaan virkauransa ensimmäisen piispantarkastuksen alla.

Hartaushetkessä esiintyi nuorisokuoro aCorde. Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo vieraili piispantarkastuksen ensimmäisenä päivänä muun muassa Caritas-kodissa.
Hartaushetkessä esiintyi nuorisokuoro aCorde.
Hartaushetkessä esiintyi nuorisokuoro aCorde.
Kuva: Pekka Peura

– Omalla tavallaan jännitti, vaikka tiesinkin mitä odottaa, Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo kuvaa tuntemuksiaan virkauransa ensimmäisen piispantarkastuksen alla.

Ensimmäiseksi kohteeksi on valikoitunut Karjasillan seurakunta. Vastaamisen hetkellä ensimmäinen tarkastuspäivä alkaa kääntyä iltaan ja hartaushetki Caritas-kodissa on juuri päättynyt.

– Ensimmäinen päivä on vierailujen päivä, Keskitalo kertoo tarkastuksen ohjelmasta.

Päivä alkoi jo aamukahdeksalta Kastellin kirkossa järjestetyllä hartaushetkellä ja aamukahvilla, päivällä piispa vieraili Kastellin monitoimitalolla ja Kalevassa, illalla oli ohjelmassa vielä Majakkailta Pyhän Andreaan kirkossa.

Tarkastuksen toinen päivä on pyhitetty seurakunnan vastuunkantajille.

– Keskustelen muun muassa seurakunnan työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja vapaaehtoisten kanssa, Keskitalo luettelee.

– Kolmas päivä on juhlapäivä, johon kuuluu jumalanpalvelus ja yleinen piispantarkastus, hän lisää.

Yleinen piispantarkastus on sunnuntaina kello 10 alkavan piispanmessun jälkeen Karjasillan kirkossa.

Keskitalo painottaa, että piispantarkastus ei ole vain yksi viikonloppu, vaan sitä on jo edeltänyt hallinnon ja talouden tarkastus sekä työyhteisöpäivä. Lisäksi tarkastukseen kuuluu seurantakäynti vuoden sisällä.

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo vieraili piispantarkastuksen ensimmäisenä päivänä muun muassa Caritas-kodissa.
Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo vieraili piispantarkastuksen ensimmäisenä päivänä muun muassa Caritas-kodissa.
Kuva: Pekka Peura

Piispantarkastus on satoja vuosia vanha kirkollinen tapa, mutta Keskitalo kertoo haluavansa uudistaa protokollaa.

– Haluan uudistaa piispantarkastusta eteenpäin katsovaan suuntaan, seurakunnan tukeminen ja rohkaisu ovat tärkeällä sijalla.

– Piispantarkastuksessa katsotaan tulevaisuuteen, siihen mikä on seurakunnan painopiste seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Piispa voi joutua myös itse tentattavaksi. Kastellin koulun oppilaat olivat halunneet esimerkiksi tietää, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen ja mikä on elämän tarkoitus.

– Oli vaikeita kysymyksiä, Keskitalo totesi.

Caritaslaisillakin riitti kysyttävää muun muassa kirkollisesta työstä puolustusvoimissa.

Ilmastoasiat ovat vakiintumassa osaksi piispantarkastusta.

– Se on osana protokollaa, mutta tulee varmasti tulevaisuudessa painottumaan vielä enemmän, Keskitalo kertoo.

Keskitalo muistuttaa, että Kirkkohallituksen täysistunto hyväksyi alkuvuodesta kirkon energia- ja ilmastostrategian. Sen tavoitteena on saada kirkko hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä.

– Todennäköisesti tämä saattaa toteutua jo aiemmin, mutta kunnianhimon tasoa ei kannata siihen jättää, Keskitalo pohtii.

Tarkastuksissa voidaan pohtia myös kirkon metsien käyttöä. Keskitalo korostaa, että metsäomaisuus voi olla taloudellisesti tärkeä vähävaraisissa seurakunnissa, jolloin taloudellisten ja ympäristönäkökohtien yhteensovittaminen on tärkeää.

Oulun hiippakunnassa on 60 seurakuntaa ja vuosittain pidetään 6–7 piispantarkastusta. Tänä syksynä vuorossa ovat myös Kemin ja Pyhäjoen seurakunnat.

– Ennakkotiedot kertovat, että Karjasillan seurakunta on hyvin toimiva seurakunta, Keskitalo totesi caritaslaisille puhuessaan.

Yleisökin tuntui olevan tyytyväinen saadessaan harvinaisen vieraan hartaushetkeensä.

– Kauhean charmantti mies, muuan kuulija kehui.

Yli vuoden kestävä prosessi

Piispantarkastuksen suunnitteluprosessi alkaa, kun seurakunta saa tiedon piispantarkastuksen ajankohdasta noin vuotta ennen piispan vierailua.

Noin kolme kuukautta ennen piispan vierailua seurakunnassa järjestetään ennakkotapaaminen, johon kuuluu muun muassa hallinnon ja talouden tarkastus sekä työyhteisötapaaminen ja johdon tapaaminen.

Piispa ja kirkkoherra tapaavat noin kuukautta ennen piispan vierailua. Tapaaminen on kehityskeskustelun luonteinen.

Seurakunnassa laaditaan ohjelmaluonnos piispan vierailua varten ottaen huomioon piispan mahdolliset toivomukset.

Kun ohjelma on hyväksytty, seurakunta lähettää sen edelleen kaikille piispan vierailuun osallistuville tahoille.

Piispan vierailu järjestetään pääsääntöisesti kolmipäiväisenä.

Seurantavierailu tehdään erikseen sovittuna ajankohtana vuoden sisällä piispan vierailusta. Siihen osallistuvat lääninrovasti, pappisasessori ja konsultti.

Lähde: Oulun hiippakunta