Ju­han­nus­sää näyttää Poh­jois-Poh­jan­maal­la epä­va­kaal­ta – aat­to­il­lak­si saadaan to­den­nä­köi­ses­ti poutaa, mutta lauan­tai­na voidaan päästä myrs­ky­lu­ke­miin asti

Juhannussää näyttää Pohjois-Pohjanmaalla hyvinkin epävakaalta, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Juhannuksena sää on Pohjois-Pohjanmaalla vaihteleva.
Juhannuksena sää on Pohjois-Pohjanmaalla vaihteleva.
Kuva: Rasila Risto

Juhannussää näyttää Pohjois-Pohjanmaalla hyvinkin epävakaalta, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. 

Lämmin rintama joka tuo mukanaan kosten ilmamassan saapuu Oulun seudulle torstain ja perjantain välisen yön aikana. Perjantaina varsinkin päivällä voimakkaat tuulenpuuskat ja ukkonen ovat todennäköisiä. 

– Ennustettavuus ukkosten suhteen on aina vaikeaa, mutta Oulun osalta tilanne näyttää melko pahalta, päivystävä meteorologi Henri Nyman kertoo. 

Perjantai-illaksi sään pitäisi rauhoittua ja poutaantua. Lauantaina tuuli on todennäköisesti vielä päiväsaikaan heikkoa, mutta iltaa kohti mentäessä tuulennopeus voi olla jopa 15-20 metriä sekunnissa. Merialueilla voidaan päästä jopa myrskylukemiin asti. 

– On mahdollista että merialueilla voidaan puhua melkein myrskystä. Maaalueilla tuulennopeus jää todennäköisesti alle 20 metriä sekunnissa, mutta sekin riittää puita kaatamaan. Sähkökatkoja voi esiintyä. Metsässä ei ole hyvä liikkua, Nyman varoittaa.

– Siinähän myös sataa samalla, että aika synkkä ja myrskyisä yö voi tuo lauantai-sunnuntai olla.

Nymanin mukaan sekä tuulennopeuteen että sateiden määrään liittyy kuitenkin epävarmuuksia. Ainakin ukkoset voivat olla hyvinkin paikallisia.

– Kannattaa seurata ennustuksia ja erityisesti varoituksia. 

Sunnuntai-iltapäivään mennessä sää laantuu merkittävästi, mutta sadealue näyttää tällä hetkellä melko laajalta. Pohjois-Pohjanmaan eteläosat saattavat olla aurinkoisiakin. 

– Lämpöä voi olla paikoin viitisentoista astettakin kun taas sateisilla alueilla voi olla hyvinkin koleaa, jopa viiden asteen tuntumassa. Hyvinkin vaihtelevat säät siis, Nyman toteaa. 

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kaleva.fi:n sääsivulta.