Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Teollisuus: Tältä näyttää maail­man suurin kahden puu­la­jin kui­vaus­ko­ne

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Juha Kärk­käi­nen puo­lus­ti juu­ta­lais­kir­joi­tus­ta: Pätevän miehen kynästä

Magneettimedia-lehdessä julkaistuja juutalaiskirjoituksia on ruodittu kahden päivän ajan Rovaniemen hovioikeuden pääkäsittelyssä Oulussa.

Juha Kärkkäinen Raahe-Ylivieskan käräjäoikeudessa syyskuussa 2013.
Juha Kärkkäinen Raahe-Ylivieskan käräjäoikeudessa syyskuussa 2013.
Kuva: Liisa Lehto-Peippo

Magneettimedia-lehdessä julkaistuja juutalaiskirjoituksia on ruodittu kahden päivän ajan Rovaniemen hovioikeuden pääkäsittelyssä Oulussa.

Keskiviikkoaamuna ääneen pääsi Juha Kärkkäinen, joka toimi kirjoitusten julkaisuaikaan lehden päätoimittajana. Hän perusteli tuomioistuimelle, miksi hän julkaisi juutalaisvastaisina pidetyt artikkelit ilmaisjakelulehdessä ja sen verkkosivuilla. Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden mielestä artikkeleissa selvästi paneteltiin tai solvattiin juutalaisia.

Kärkkäinen on toista mieltä. Hänen mukaansa Magneettimedia oli tuolloin vaihtoehtolehti, jossa julkaistiin valtamediasta poikkeavia artikkeleita.

”Meillä oli terveyteen, talouteen ja politiikkaan liittyviä artikkeleita. Koko ajan valtamedia hyökkäsi meitä vastaan ja leimasi huuhaaksi, korvakynttilälehdeksi ja muuksi vastaavaksi. Leimaaminen alkoi riippumatta siitä, mitä asiaa käsiteltiin”, hän kuvaili.

Syytteeseen johtanut ensimmäinen artikkeli julkaistiin elokuussa 2012. Kärkkäisen mukaan takana oli aiemmin koettu arabikevät, ja hänen eteensä tuli artikkeli ”joka näytti hyvältä”.

”Se oli pätevän miehen kynästä. Päätin julkaista sen.”

Kärkkäisen mukaan valtamedia hyökkäsi J. Kärkkäinen Oy:n tavarataloa vastaan artikkelin julkaisun jälkeen.

”Yhtäkkiä yhtiö pyrittiin leimaamaan juutalaisvastaiseksi sillä, että sen mainosläpyskä julkaisee artikkeleita, jotka eivät sinne kuulu”, hän selitti.

Tämän jälkeen hän julkaisi kaksi seuraavaa tekstiä. Ensimmäinen ilmestyi elokuun lopulla 2012, toinen maaliskuussa 2013.

”Mainostoimistollakin nousi hiukset pystyyn. Kysyttiin, että uskallatko oikeasti laittaa tällaisen artikkelin lehteen. Sanoin, että sinne se vaan menee”.

Artikkeleiden seurauksena J. Kärkkäinen Oy:n silloinen toimitusjohtaja lähti ja yhtiön koko hallitus irtisanoutui. Myös tavaratalon myynti laski. Lopulta Juha Kärkkäinen päätti siirtää Magneettimedian kokonaan internetiin.

”Näin, ettei tällaisella lehdellä ole mitään mahdollisuuksia toimia. Se leimataan saman tien rikolliseksi, jos se julkaisee valtavirrasta poikkeavan, kriittisen artikkelin.”

Hitlerin Mein Kampf esillä

Keskiviikkona oikeudessa kuultiin Kärkkäisen lisäksi hänen puolustuksensa, syyttäjän ja J. Kärkkäinen Oy:n loppulausunnot sekä kaksi henkilöä, jotka Juha Kärkkäinen oli nimennyt todistajikseen. Toinen heistä edusti mediamaailmaa, toinen oli toimittaja. Kyseinen toimittaja kertoi oikeudelle olevansa aktiivina uusnatsistisena järjestönä pidetyssä Suomen vastarintaliikkeessä. Liikkeen kotisivujen mukaan kyseinen mies on sen johtaja, ja sen verkkolehden päätoimittaja.

Liikkeellä on internetissä kirjakauppa. Sen kotisivuilla suositellaan Adolf Hitlerin Mein Kampf – taisteluni –teosta.

”Kun tuodaan todistaja, jolla on näin vahva yksipuolinen tausta, vahvistaa se sitä kuvaa, että näillä artikkeleilla on tarkoitettu ja haluttu loukata juutalaisia”, kihlakunnansyyttäjä Ilpo Lehto summasi loppupuheenvuorossaan. Hän vaatii hovioikeutta koventamaan Kärkkäiselle käräjäoikeudessa langetetun sakkorangaistuksen ehdolliseksi vankeustuomioksi.

J. Kärkkäinen puolestaan vaati käräjillä langetetun 45 000 euron yhteisösakon kumoamista, alentamista tai tuomitsematta jättämistä.

Juha Kärkkäinen haluaa, että hovioikeus kumoaa käräjäoikeuden tuomion ja hylkää syytteen kokonaan. Hänen puolustuksensa mukaan todistajana toimineen toimittajan mielipiteillä saati taustalla ei ole merkitystä, vaan hänet oli kutsuttu todistamaan omien havaintojensa vuoksi.

Kyseinen todistaja valotti puheenvuorossaan muun muassa internetissä eri puolilla maailmaa julkaistuja tekstejä, joissa käsitellään juutalaisia.

Hovioikeudenkäynti päättyi iltapäivällä. Tuomio annetaan lokakuussa.