Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Jout­se­nen selässä len­tä­nyt Ras­mus-kis­sa tykkää vaania

Posiolaiskissa on pysynyt lokakuun jälkeen maan pinnalla.

Joutsenen selässä lentänyt Rasmus-kissan sopiva kyttäyspaikka on lautakasan juurella tai sen vieressä hirsisen kesäpöydän alla.
Joutsenen selässä lentänyt Rasmus-kissan sopiva kyttäyspaikka on lautakasan juurella tai sen vieressä hirsisen kesäpöydän alla.
Kuva: Heikki Ketola

Suomen kuuluisimpien kissojen joukkoon lokakuussa lennähtänyt Rasmus on pysytellyt loppuvuoden turvallisesti maanpinnalla. Lokakuussa ilmojen teille joutsenen selässä päässeen kissan talvipäivä sujuu yleensä rauhallisissa – joku voisi sanoa jopa tylsissä – tunnelmissa.

Posiolla asustavan katin mielipuuhaa on vaaniminen. Nyt pihamaalla on hiljaista, ja kun myyrät ovat poissa, seikkailut ovat vähissä.

Haastetta tarjoavat pihapiirissä majailevat oravat. Niitä Rasmuksella on tapana jahdata lautakasan alla. Jos pörröhännät maahan uskaltautuvat, kiire niille tulee.

Rasmuksesta tuli julkkis, kun paikallislehti teki 10. lokakuuta uutisen sen seikkailusta joutsenen matkassa. Pian juttu levisi maailmalle.

Tapahtuman silminnäkijän ja Rasmuksen isännän Tauno Tuovilan puhelin soi seuraavina päivinä, kun lukuisat lehdet kiinnostuivat tapauksesta. Tuovila kertoo, että kissan lentoretkestä on kirjoitettu Suomen lisäksi ainakin Ruotsissa ja Norjassa.

Yksi tv-ryhmäkin kävi kuvaamassa kattia. Kamera pyöri tuntikausia.

”Siitä Rasmus ei tykännyt. Pelkäsi outoja laitteita”, Tuovila kertoo silitellessään pirtin nojatuolissa vieressään köllöttelevää kuuluisuutta.