Joulu on jo tullut teat­te­riin – Dic­kens-kark­kia Lon­toos­ta mu­siik­ki­teat­te­ri­na Ouluun

TNT Theatre Britain tarjosi laadukasta näyttelijäntyötä sekä brittiläistä joululaulujen ja leikkien juhlaa, vaikka tuoleista koottu vierailijoiden lavastus oli kuin lavastuksen haamu.

TNT Theatre Britain ilotteli Oulussa keskiviikkona Charles Dickensin joulukertomuksen parissa.
TNT Theatre Britain ilotteli Oulussa keskiviikkona Charles Dickensin joulukertomuksen parissa.

TNT Theatre Britain tarjosi laadukasta näyttelijäntyötä sekä brittiläistä joululaulujen ja leikkien juhlaa, vaikka tuoleista koottu vierailijoiden lavastus oli kuin lavastuksen haamu.

Teatterivierailu TNT Theatre Britain: A Christmas Carol. Ohjaus Christian Flint ja Paul Stebbings. Sovitus Paul Stebbings ja Phil Smith. Musiikki Thomas Johnson. Näyttelijät Christian Flint, Chris Coxon, Rachel Hammond, Oliver Davis, Gabi King. Haitaristi Jill Dowse. Oulun teatterin suuri näyttämö 13.11.

Joulu on jo tullut teatteriin. Kansallisooppera, Kansallisteatteri ja muutkin teatterit Suomessa ovat menestyksellä valmistaneet jouluisia esityksiä marras-joulukuun ohjelmistoon. Yksi joulun ajan perinteinen klassikko on baletti Pähkinänsärkijä, joka palaa jälleen joulukuussa Suomen kansallisbaletin balettioppilaitoksen ohjelmistoon Helsingissä.

Kansallisteatteri on esittänyt Charles Dickensin Saiturin joulua2011, 2012 ja uusintaensi-iltana 2015, jolloin pääroolissa Ebenezer Scroogena nähtiin Vesa Vierikko. Tampereen Teatterin joulukauteen Saiturin joulu palaa jo kahdeksatta vuotta peräkkäin, saiturina Ilkka Heiskanen.

Oulun teatterin pienelle näyttämölle palaa 21. marraskuuta Mike Kennyn kirjoittama koko perheen joulusatu Tontut suutareina.

Sanoma ei ole vanhentunut

Joulun alla mieli on altis kaikelle jouluisalle. Siksi oli aivan mahtavaa, että TNT Theatre Britain saapui esityksellään A Christmas Carol vierailulle Pohjolaan. Saatinpa Oulussakin nauttia vähän Dickens-karkkia Lontoosta.

Ryhmä ei näin kaukaisella vierailulla kuitenkaan tarjonnut suurimuotoista ison näyttämön joulujuhlaa, vaan miniatyyrimallisen karkkirasian rakastetusta tekstiklassikosta. Lavastus oli kevyt kuin lavastuksen haamu.

Pienimuotoista tai ei, taitavat näyttelijät saivat itsekkäästä kitupiikistä kertovan tarinan syttymään. Pääroolissa nähtiin Christian Flint. Hän elehti, ilveili ja pauhasi niin mahtipontisesti, etteivät itsekkyyden seuraamukset jääneet ilman oikeutusta.

Dickens suorastaan lypsää yleisöltä kyyneleitä, kun köyhän Cratchitien pariskunnan (Chris Coxon ja Rachel Hammond) rampa pikku-Tim sairastuu ja meinaa kuolla.

Yliluonnollista magiikkaa tuovat joulun haamut, joita esitti laulava Gabi King, huumoria näyttelijä Oliver Davisin loistavasti tyypittelemät roolihahmot.

Esitys tarjosi kurkituksen brittien rakastamien joululaulujen ja leikkien perinteeseen. Dickens kirjoitti kertomuksensa joulun alla 1843 ollessaan itse taloudellisissa vaikeuksissa. Dickensin sanoma ei ole valitettavasti vanhentunut.