"Jos suun­nit­te­let it­se­mur­haa niin tämä on täy­del­li­nen rat­kai­su" – Ex-puo­li­soa hal­ven­ta­va Fa­ce­book-päi­vi­tys toi tuomion nai­sel­le

Lappilainen nainen sai sakkorangaistuksen kunnianloukkauksesta, jonka hän oli tehnyt Facebookissa entistä miestään kohtaan. Lisäksi nainen määrättiin maksamaan vahingonkorvauksia 1 500 euroa.

Nainen haki hovioikeudelta jatkokäsittelylupaa Lapin käräjäoikeuden päätökseen. Hovioikeus ei kuitenkaan myöntänyt lupaa, sillä sen mukaan ei ilmennyt aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta.
Nainen haki hovioikeudelta jatkokäsittelylupaa Lapin käräjäoikeuden päätökseen. Hovioikeus ei kuitenkaan myöntänyt lupaa, sillä sen mukaan ei ilmennyt aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta.
Kuva: Mauri Ratilainen

Lappilainen nainen sai 30 päiväsakon (180 euroa) suuruisen sakkorangaistuksen kunnianloukkauksesta, jonka hän oli tehnyt Facebookissa entistä miestään kohtaan. Lisäksi nainen määrättiin maksamaan vahingonkorvauksia 1 500 euroa. Maksettavaa tuli myös asianomistajan oikeudenkäyntikuluista.

Nainen haki hovioikeudelta jatkokäsittelylupaa Lapin käräjäoikeuden päätökseen. Jatkokäsittelylupaa ei kuitenkaan herunut, sillä hovioikeuden mukaan ei ilmennyt aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta. 

Nainen oli käräjäoikeuden mukaan julkaissut vuonna 2017 Facebookissa päivityksen, jonka yhteydessä oli ollut hänen aiemman aviomiehensä kuva ja teksti, joka halvensi aviomiestä. 

Päivityksessä luki muun muassa seuraavasti: "Nyt naiset huom! Vähällä käytöllä ollut (4v) tarpeettomaksi jäänyt entinen aviomies olisi tarjolla! Jos olet hiljainen, huomaamaton, et pelkää mustelmia tai vaikkapa joka tapauksessa suunnittelet itsemurhaa niin tämä on täydellinen ratkaisu". 

Facebook-päivitys oli ollut julkisesti nähtävillä muutaman päivän ajan. 

Nainen kiisti kirjoittaneensa tekstiä. Hänen mukaansa sen oli tehnyt joku muu. Nainen vetosi muun muassa siihen, että hänen Facebook-profiiliinsa olisi voinut päästä kuka tahansa hänen kotonaan olevalta tietokoneelta.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana, että joku muu olisi kirjoittanut päivityksen. 

Oikeus totesi, että vaikka kirjoituksessa ei mainittu asianomistajaa nimeltä, siinä mainitut tiedot ja mukana ollut kuva riittivät yhdistämään tekstin juuri tiettyyn henkilöön. 

Oikeus katsoi, että teko oli sellainen, että se oli omiaan aiheuttamaan kärsimystä tai halveksuntaa asianomistajaa kohtaan. Oikeus otti ratkaisussaan huomioon myös sen, että halventava päivitys oli levinnyt lukuisten henkilöiden tietoon.