Jörn Donner on huo­lis­saan naisten va­pau­des­ta Suo­mes­sa – "Emme voi tehdä myön­ny­tyk­siä"

”Ruotsissa on ollut murhia, joissa perheenisä on tappanut tyttärensä siitä syystä, että tämä on harrastanut seksiä tai seurustellut normaalin ruotsalaisen kanssa. Meidän täytyy suoraan sanoa, ettemme hyväksy uskonnollisissa yhteiskunnissa olevaa epätasa-arvoa.”

Jörn Donner ei ole huolissaan suomalaisten etnisen koostumuksen muuttumisesta, mutta naisten vapaudesta on. Eriuskoisilla maahanmuuttajilla on naisia koskevia ennakkoluuloja.
Jörn Donner ei ole huolissaan suomalaisten etnisen koostumuksen muuttumisesta, mutta naisten vapaudesta on. Eriuskoisilla maahanmuuttajilla on naisia koskevia ennakkoluuloja.
Kuva: Tuukka Ylönen/com.pic

Lännen Median kyselyn mukaan yli kolmannes kuntapäättäjistä ei kutsuisi maahanmuuttajaa suomalaiseksi kansalaisuuden perusteella. Perussuomalaisista vastaajista kolmannes ei pitäisi suomalaisena edes kolmannen polven maahanmuuttajaa, jonka kotikieli on suomi tai ruotsi.

Kulttuurivaikuttaja Jörn Donner ihmettelee päättäjien kantoja.

– Ihmettelen, miksi suomalaiset ovat niin yllättyneitä tai pettyneitä siitä, että Suomen kansan etninen koostumus muuttuu. Etnisesti puhtaita maita ei enää ole Euroopassa kovin paljon. Kansakunnat ovat aina sekoittuneet toisiinsa paremmalla tai huonommalla menestyksellä. Ei sen pitäisi sokeerata ketään. Suomalaisuus muuttuu, mutta perinteemme säilyvät.

1900-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa syvintä suomalaisuutta ovat symboloineet talvi- ja jatkosodan uroteot ja sotasankarien elämäntarinat. Donnerkin seurasi tv-sarjassaan maailmalla marsalkka Mannerheimin jälkiä.

– Itsenäisyys ja vapaus ovat vanhemmille suomalaisille hyvin tärkeitä arvoja. Vapaus on tämän hetken Suomessa suurempaa kuin koskaan ennen. Ongelma on, että vapaus on monelle itsestäänselvyys, vaikka se ei sitä koskaan ole, Donner huomauttaa.

Mannerheim-suomalaisuus ja kansallinen kertomus taistelusta haalistuvat.

– Olemme eläneet rauhassa 70 vuotta. Nuori sukupolvi ei kyllä vanno Mannerheimin nimeen, vaikka olisi hyödyllistä pitää yllä tuntemusta hänen teoistaan. Hänhän oli mitä suurimmassa määrin kosmopoliitti. Hänen pitämisensä kansallisen Suomen perikuvana on lähinnä hupaisaa, Donner arvioi.

Mitä rakennuspalasia suomalaisuus tarvitsee Mannerheimin henkilöhahmon tilalle?

– Avointa ja demokraattista yhteiskuntaa. Sen sanominen voi kuulostaa tyhmältä, mutta useimmat tänne tulleet ihmiset ovat diktatuureista tai maista, joissa kansalaisia sorretaan. On hyvä sanoa ja opettaa, että suomalainen yhteiskunta on avoin, vapaa ja demokraattinen.

Donner on huolissaan naisten vapaudesta Suomessa.

– Törmäämme eriuskoisten maahanmuuttajien naisia koskeviin ennakkoluuloihin. Ruotsissa on ollut murhia, joissa perheenisä on tappanut tyttärensä siitä syystä, että tämä on harrastanut seksiä tai seurustellut normaalin ruotsalaisen kanssa. Meidän täytyy suoraan sanoa, ettemme hyväksy uskonnollisissa yhteiskunnissa olevaa epätasa-arvoa.

– Minkäänlaisia myönnytyksiä emme voi tehdä, koska naisten tasa-arvo liittyy keskeisesti vapauteen. Naiset voivat käyttää huivia, mutta jos he rupeavat peittämään kasvonsa, sen täytyy olla kiellettyä. Ranskassa on laki, joka kieltää kasvojen peittämisen. Minusta se on aivan oikein, Donner sanoo.