Jorma Pulk­ki­sen vauhti alkoi jo sil­loin, kun poika syntyi evak­ko­ju­nas­sa – tie vei ral­li­au­ton kyy­dis­tä tv-kas­vok­si ja toi­mit­ta­jak­si

Tarinoita ja turinoita, niitähän riittää kuin syksyisessä Suomessa lätäköitä. Yleensä niissä on mukana moottoreita ja vauhtia ja tietenkin Pulkkisen Jorma.

Jorma Pulkkisen haaveet liittyvät yhä vauhtiin. –¿Kivointa olisi, jos voisin vielä moottoriveneillä, mutta vaimo ei enää ole halukas. Lentääkin haluaisin vielä yksin, mutta tässä iässä se on ohi. Kun rallissa on ollut kiperässä kyydissä, ei osaa pelätä mitään.
Jorma Pulkkisen haaveet liittyvät yhä vauhtiin. –¿Kivointa olisi, jos voisin vielä moottoriveneillä, mutta vaimo ei enää ole halukas. Lentääkin haluaisin vielä yksin, mutta tässä iässä se on ohi. Kun rallissa on ollut kiperässä kyydissä, ei osaa pelätä mitään.
Kuva: Roni Rekomaa

Jorma Pulkkisen työura alkoi Gulf-huoltamolta. Moottoriurheilu johti juontokeikoille ja toimittajaksi.

Tarinoita ja turinoita, niitähän riittää kuin syksyisessä Suomessa lätäköitä. Yleensä niissä on mukana moottoreita ja vauhtia ja tietenkin Pulkkisen Jorma.

Niin kuin kesällä 1977 Jyväskylän Suurajoissa, kun Pulkkinen oli Leo Kinnusen kakkoskuljettaja. Harjoituksissa oli tullut ajettua ylinopeutta, niinhän kaikki ajoivat, mutta Leksa oli järjestäjien hampaissa, ne halusivat narauttaa nimimiehen ja ilmoittivat, että teidät on hylätty.

Pulkkinen kääri ajohaalarinsa yläosan vyötäisilleen ja ryhtyi kuuluttamaan kisaa, kun kerran oli paikalle tullut.

Kun starttiin rullasi vihreä Porsche numerolla kymmenen, Pulkkinen tajusi, että Kinnunen oli sittenkin päässyt mukaan kisaan. Hän löi mikrofonin vieressään seisseelle Kyllösen Matille, sanoi että hoida sä tää ja syöksyi Kinnusen kyytiin.

Sitten tuli ylipitkä hyppy, joka katkaisi Porschen kaasuvaijerin. Pulkkinen alkoi kaasuttaa käsin, jalat ulkona autosta roikkuen. Hetken näytti todella pahalta, kun Kyösti Hämäläinen meinasi tulla päälle takaapäin, mutta onneksi Hämäläisen pyörä osui hypyn jälkeen maahan juuri ennen Kinnusen ja Pulkkisen Porschea ja meni muutaman sentin sivuun Pulkkisen jaloista, eikä kaasuvaijeria käsin kiskonut kakkoskuski edes kerennyt pelästyä. Kisa kyllä loppui siihen erikoiskokeeseen. Mutta tarina ei.

– Mä menin Laajavuoreen, vedin ajopuvun alas ja kuulutin kisan loppuun, ahne kun olin, Pulkkinen huipentaa juttunsa. Ja nauraa.

Pulkkisen vauhti alkoi jo syntymästä. Talvisota oli juuri syttynyt, kun Pulkkisen viimeisillään raskaana ollut äiti kannettiin paareilla sairaalajunaan Viipurissa. Poika syntyi junassa Simon ja Vainikkalan välillä kello kahdelta yöllä.

Siitä alkoi poukkoileva taival, joka sisälsi vähän muodollista koulutusta, mutta lukuisia erilaisia töitä siitä lähtien, kun Pulkkinen 16-vuotiaana kääri hihansa Helsingin Munkkiniemen Gulf-huoltamolla. Isä – joka oli ollut Monte Carlon rallissa kartanlukijana ja perustamassa Jyväskylän Suurajoja – antoi 12-vuotiaan Pulkkisen ajaa vanhaa Peugeotia takapihalla edestakaisin. Moottorikärpäsen purema ei sen jälkeen enää koskaan hellittänyt.

Moottoriurheilu johti Pulkkisen juontamaan ja toimittamaan, vaikka hän päätyökseen teki pitkään erilaisia töitä, hankki vaikka mattoja Afganistanista Suomeen myytäväksi. Siinä sivussa hän esiintyi mainoksissa, kun lapsuuden naapuri, vuoden 1959 Miss Suomi -kisan kakkonen Margit Jaatinen oli auttanut hänet alkuun.

Entiset päätyöt jäivät 1977, kun Pulkkisen puhelin soi.

– (MTV:n toimituspäällikkö) Kyllikki Virolainen, silloin vielä Stenros, soitti ja sanoi, että Tapani Karhu ja sinä saatte alkaa vetää ohjelmaa MTV:llä. Olin että perhana.

Ohjelma oli Tänä keskiviikkona ja se avasi Pulkkisen tv-uran. Pulkkinen suhtautui television tuomaan julkisuuteen käytännöllisesti.

– Se, että kasvot tunnettiin, merkitsi mulle keikkaa. Mähän avasin melkein kaikki Suomen citymarketit ja autoliikkeet.

Merkitsi se myös sitä, että Pulkkisesta väännettiin vitsejä. Kerran hän kaahasi MTV:n aamuvuorosta ruokakauppakeikalle Kangasnimelle, kun vastaan tuli poliisiauto. Poliisit hakivat hänet marketista.

– Ne istuttivat mut takapenkille ja laittoivat soimaan biisin, jossa Juice Leskinen laulaa, että ”ruudun täydeltä Pulkkisen Jortsua, miksei sen faija käyttänyt kortsua”. Poliisit sanoivat että tuo on sun sakkosi.

Jorma Pulkkinen

Syntynyt 2.12.1939 Viipurissa.

Naimisissa, kaksi aikuista poikaa.

Asuinpaikka Vantaa, toinen asunto Espanjassa 33 viime vuoden ajan.

Koulutukseltaan kauppateknikko.

Työskenteli tuotetarkkailijana sekä erilaisissa myynti-, markkinointi- ja viestintätehtävissä eri yrityksissä ennen siirtymistään päätoimiseksi toimittajaksi ja juontajaksi.

Teki toimittajan töitä muun muassa MTV:lle, Yleisradiolle, HTV:lle ja PTV:lle.

Lukuisia juontotehtäviä, useita pieniä elokuvarooleja.

Kakkoskuljettajana vuosina 1961–1984 lukuisissa rallikisoissa.

”Kyllikki Virolainen, silloin vielä Stenros, soitti ja sanoi, että Tapani Karhu ja sinä saatte alkaa vetää ohjelmaa MTV:llä. Olin että perhana.” Jorma Pulkkinen