Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Kolumni
Tilaajille

Jokien voi­ma­ta­lou­des­ta siir­ryt­tä­vä mo­ni­käy­tön ke­hit­tä­mi­seen. - Pu­tai­den an­sios­ta jo­ki­luon­non mo­ni­muo­toi­suus eli bio­di­ver­si­teet­ti kasvaa.

Voimalaitosjokien monikäyttöä pitäisi lisätä putailla, joiden rakentamisessa voidaan hyödyntää vanhoja joen uomia, puroja ja ojia, esittää hydrobiologi Hannu Metso.


Kemijoesta on rakennettu kolme neljäsosaa, ja jokiyhtiöt rakentaisivat mielellään loputkin, kuten voimalat ja tekojärvet Kemijoen itäiseen haaraan ja Ounasjokeen. Ei ole kuitenkaan huomioita joen monikäyttömuotoja, joita ovat tulvasuojelu, kalojen vaellukset, vesiliikenne, monimuotoisuus eli biodiversiteetti, virkistys sekä tutkimus ja opetus.

Eri osapuolet ovat kaivautuneet niin syvälle poteroihinsa, etteivät hahmota kokonaisuutta. Monikäyttöä olisi saatava koordinoimaan puolueeton taho, joka voisi olla Lapin yliopisto.

Rovaniemellä ja Kittilässä tulvat voidaan torjua osittain vanhan jokitermin mukaisesti putailla eli ohitusuomilla. Putaan virtaama määräytyy tulvan koon perusteella.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.