Jo­kai­ses­sa jul­ki­ses­sa lai­tok­ses­sa ei voi käydä ves­sas­sa Ou­lus­sa, vaikka ky­sees­sä oli­si­kin ve­ro­va­roin kus­tan­net­tu laitos – "Hä­däs­sä olevaa ihmistä yleensä au­te­taan"

Jos hätä iskee Oulun ydinkeskustassa päiväsaikaan liikkuessa, vaihtoehdot julkiselle vessalle eivät lopu nopeasti. Jokaisesta kaupungin tai valtion laitoksesta ei kuitenkaan löydy asiakasvessaa.

Oulun kaupungin pääkirjaston vessojen käyttöastetta ei mitata. Kirjastossa vierailee päivittäin 2000-3500 ihmistä.
Oulun kaupungin pääkirjaston vessojen käyttöastetta ei mitata. Kirjastossa vierailee päivittäin 2000-3500 ihmistä.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Vessassa käynti ei ole aina itsestään selvää, vaikka kyseessä olisi julkisilla varoilla rahoitettu laitos.

Jos hätä iskee Oulun ydinkeskustassa päiväsaikaan liikkuessa, vaihtoehdot julkiselle vessalle eivät lopu nopeasti. Mutta mitä jos lähin julkinen rakennus sattuukin olemaan virastotalo, Kela tai teatteri? Vaikka kyseessä olisi julkisilla varoilla, vastaus ei ole itsestään selvä.

Voiko kaupungin virastotalon tai muun julkisen rakennuksen vessaa käyttää vapaasti, Oulun kaupungin konsernipalvelu-yksikön johtaja Ari Heikkinen?

– Kaupungilla ei ole olemassa mitään yhteistä ohjeistusta, miten wc:t ovat käytössä tiloissa. Yleisö-wc:t ovat olemassa tietenkin erikseen. Joissain paikoissa, kuten kaupungintalon väistötiloissa keskustan virastotalossa, ei ole asiakas-wc:itä, vaan virastomestari tekee päätöksen päästääkö ihmisen käymään talon wc:ssä. Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan. Näin se on mennyt kaupungintalollakin.

– Kaupungintalolla syy on se, ettei talossa ole käytännössä asiakkaita, jotka tulisivat asioimaan paikalle. Mutta jos mennään vaikkapa kaupunginarkistoon, niin siellä asioiva asiakas varmasti opastetaan yleisö-wc:n käyttäjäksi. Se kuuluu asiaan, koska siellä asioidaan.

Oulun keskustan kohteista erityisesti Torinrannassa sijaitsevat pääkirjasto ja teatteri ovat paikkoja, joissa julkisille vessoille on kysyntää etenkin kesäaikaan.

Pääkirjastossa vierailee päivittäin 2 000:sta 3 500:een ihmistä, mutta vessojen käyttöastetta ei mitata mitenkään. Etenkin Qstockin aikaan kirjaston vessoihin on tungosta.

Satunnaisella ohikulkijalla on useimmiten mahdollista asioida vessassa Oulun teatterissa, ellei teatterissa ole käynnissä näytös tai kyseessä ole vapun kaltainen juhlapäivä. Mutta myös näytösten aikana pääsee wc:hen, jos henkilö käyttäytyy asiallisesti eikä ole vahvasti humalassa. Arkipäivisin virka-aikaan teatterissa käy noin 30–50 ihmistä, joista 10 käyttää talon asiakasvessoja.

Onko poikkeustapauksia, joissa asioimiseen täytyy olla jokin tietty syy, kaupungin turvallisuuspäällikkö Kari Bromström? Voiko esimerkiksi koulu rajoittaa vessoissa käymistä?

– Koulut on yleensä tiloja, joissa on oppilaat ja henkilökunta, mutta ei siinä mitään rajoitusta ole. Lähtökohtaisesti koulujen ovet ovat auki päivisin, ja vessat ovat lähtökohtaisesti henkilökunnan ja oppilaiden käytössä päivisin. Suomalaisessa yhteiskunnassa ei ole tapana pitää ovia kiinni tällaisissa tapauksissa.

– Ainakin toistaiseksi tietoon ei ole tullut ongelmia. En tiedä, kuinka paljon sellaisia tilanteita olisi tullut vastaan, että ihmisiä olisi tullut satunnaisina ohikulkijoina käymään vessassa kouluissa. Ainakaan minun korviin ei ole tullut tilanteita, joissa olisi ollut häiriöitä.

Jokaisesta kaupungin tai valtion laitoksesta ei kuitenkaan löydy asiakasvessaa. Yksi tällainen paikka on Kelan toimisto Oulun keskustassa, jossa ei ole ollut käytössä asiakasvessoja moneen vuoteen.

Kansaneläkelaitoksen linjauksen mukaan asiointipiste ei ole julkinen tila samalla tavalla, kuten esimerkiksi rautatieasema on, eikä asiakasvessojen saatavuus näin ollen ole välttämätöntä.