Joka viides va­lit­see tum­ma­paah­toi­sen kahvin, puolet suo­ma­lais­ten kah­vi­ku­pil­li­sis­ta yhä Juhla Mokkaa

Jo joka viides valitsee kahvikseen tummapaahtoisen. Erikoiskahvien kulutus kasvaa. Kylmäuutetusta kahvista ennustetaan kesähittiä.

Espresso maistuu Stefan Gasicille niin oululaisissa kahviloissa kuin kotonakin. Aamuisin hänen taloudessaan juodaan ihan tavallista Moccamasterilla keitettyä peruskahvia.
Espresso maistuu Stefan Gasicille niin oululaisissa kahviloissa kuin kotonakin. Aamuisin hänen taloudessaan juodaan ihan tavallista Moccamasterilla keitettyä peruskahvia.
Kuva: Pekka Peura

Suomalaisten kahvimaku muuttuu ja monipuolistuu. Se on huomattu myös Rotuaarin Cafe Bisketissä.

– Olemme juuri vaihtamassa peruskahviamme tummapaahtoisempaan. Sellaista halutaan nyt, kertoo Bisketin yrittäjä Kimmo Kesälahti.

Kuusi kymmenestä suomalaisesta juo vain suodatinkahvia, muutama sadasta ottaa kofeiininsa espressopohjaisista juomista. Joka toinen suomalaisten juoma kahvi on tuttua ja turvallista Juhla Mokkaa.

Pauligin hankinnoista vastaava Andras Koroknay-Pal tietää, miksi kahvihampaan kolotusta hoidetaan nyt muullakin kuin ykköspaahtoasteisesta uutetulla juomalla.

– Matkustellaan maailmalla ja maistellaan erilaisia kahveja. Samalla kotimaan kahvitarjonta on tullut monipuolisemmaksi.

Koroknay-Pal uskoo, että cold brew eli kylmäuutettu kahvi ottaa paikkansa ensi kesän janojuomien joukossa. Kahvia voi kylmäuuttaa itse, mutta myyntiin tuodaan myös valmiita ja jopa hiilihapotettuja cold brew -kahveja.

3–5 kupillista päivässä

Suomessa kulutetaan eniten kahvia asukasta kohti, noin 10 kiloa vuodessa.

86 prosenttia suomalaisista juo kahvia.

Vuonna 2016 Suomeen tuotiin raakakahvia 71 miljoonaa kiloa.

Suurin osa suomalaisista juo kahvia 3–5 kupillista päivässä.

Kahvimaku monipuolistuu, mutta yhä joka toinen suomalaisten juoma kupillinen on Juhla Mokkaa.