Joka kolmas Oulun vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoista katoaa. Näin arvioi johtaja Riitta Lukkaroinen. "Jotkut ennakoivat kielteistä päätöstä lähtemällä muualle", hän pohtii.
29-vuotiaan irakilaisen surmasta epäillyt kaksi algerialaista ovat olleet jo kaksi kuukautta kadoksissa Oulun vastaanottokeskuksesta.
Tampereen käräjäoikeus vangitsi miehet perjantaina. Rikos tapahtui elokuun ensimmäisen viikon torstaina Tampereen keskustassa.
Algerialaisilla ei ole Suomessa aikaisempaa rikostaustaa. Oulun poliisin mukaan toinen miehistä oli turvapaikkaa hakiessaan humalassa, ja vietti yönsä poliisiasemalla.
Henkilö saatetaan ottaa talteen, jos hänen taustansa on epäselvä. Algerialaisilta asiakirjoja ei löytynyt.
"Henkilöllisyys ja kansalaisuus ovat miesten kertomuksen varassa. He katosivat pian hakemuksen jätettyään", rikosylikonstaapeli Mika Haatainen muistelee.
Hakemuksia yhä enemmän
Tänä vuonna Suomeen arvioidaan saapuvan ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Heinäkuuhun mennessä heitä oli 2 200, joka viittaa noin 4 000 henkilön vuosivauhtiin.
Hakemuksista neljäsosa käsitellään Oulussa. Henkilön alkuperästä ei olla varmoja noin 90 prosentissa tapauksista.
"Kolmasosan kohdalla kyse on väärien tietojen antamisesta, jolla pyritään peittämään aikaisemmat turvapaikkahakemukset."
Haatainen viittaa vuoden 1990 Dublinin sopimukseen, jonka mukaan turvapaikkahakemus on käsiteltävä ensimmäisessä hakumaassa.
Oulun vastaanottokeskukseen saapuvista noin 98 prosentilla on hakemus toisessa maassa. Koko Suomessa näin on yli puolella kaikista hakijoista.
Vapaa
liikkumisoikeus
Vastaanottokeskuksesta poistuminen ei ole rikollista, sillä turvapaikanhakijoilla on maassamme vapaa liikkumisoikeus. Henkilön on silti oltava viranomaisten tavoitettavissa.
Oulussa asiakkaita seurataan ovikortein. Reissulle on pyydettävä lupa henkilökunnalta.
"Jos henkilöä ei nähdä viikkoon, niin ilmoitamme hänet kadonneeksi poliisille. Emme maksa toimeentulotukea ja vaihdamme kortit", Lukkaroinen tähdentää.
Levottomuuksia ei keskuksessa ole ilmennyt.
"Meidän kahakointimme liittyvät arkipäivän kysymyksiin, kuten keittiön siisteyteen", Lukkaroinen kertoo.