Politiikka: Merja Ra­sin­kan­gas vaihtaa kes­kus­tas­ta pe­rus­suo­ma­lai­siin, ko­koo­muk­ses­ta Oulun suurin val­tuus­to­ryh­mä

Oulun kaupunginjohtaja: Seppo Määtän joh­ta­ja­so­pi­mus hy­väk­syt­tiin – palkka 14 000 euroa

Luitko jo tämän: Bar­ta­ve­gen esit­tä­mä kri­tiik­ki jää­kie­kon ju­nio­ri­pe­lis­sä oli liikaa – se­los­tuk­set pantiin het­kek­si pannaan

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Jepari vastaa nuorten on­gel­miin

Oulun poliisin nuorisorikosryhmä on pesiytynyt lasten ja nuorten turvaksi nettimaailmaan. Nuorisorikosryhmä valvoo ja vastaa nuorten esittämiin kysymyksiin irc-gallerian Jepari-yhteisössä perjantai-iltaisin kello 18-21. Nuoret ovat saaneet tukea Jepari-yhteisöstä neljältä poliisilta tammikuusta lähtien.

Oulun poliisi seurustee nuorien kanssa IRC-keskustelupalstalla, kuvassa vanhempi rikoskonstaapeli Lauri Nikula.
Oulun poliisi seurustee nuorien kanssa IRC-keskustelupalstalla, kuvassa vanhempi rikoskonstaapeli Lauri Nikula.

Oulun poliisin nuorisorikosryhmä on pesiytynyt lasten ja nuorten turvaksi nettimaailmaan. Nuorisorikosryhmä valvoo ja vastaa nuorten esittämiin kysymyksiin irc-gallerian Jepari-yhteisössä perjantai-iltaisin kello 18-21. Nuoret ovat saaneet tukea Jepari-yhteisöstä neljältä poliisilta tammikuusta lähtien. Yhteisö kehittyi muotoonsa valtakunnallisen nuorisotyö Netarin kanssa.

Nuoria kiinnostavat viattomat perusasiat, kuten mopokortti tai sakkojen suuruus.

Vakavimmat kyselyt johtavat tutkintaan asti.

Nuoret tiedustelevat jopa insestistä ja toisen oikeuksista valokuviin, kuten kuvamanipulointien laillisuudesta, jolloin henkilön kasvot liitetään toiseen vartaloon.

Nuorisorikosryhmälle tulvii kysymyksiä yli äyräiden.

"Ilta on usein hektinen, ja kysymyksiä on niin paljon, että emme lähde katsomaan onko alastonkuvia lopulta näkyvissä", kertoo Oulun nuorisorikosryhmän rikosylikonstaapeli Irmeli Korhonen.

Korhonen heittää nuorten puuhien vastuuta vanhemmille. Vanhemmat voivat seurata jälkikasvunsa nettikäyttäytymistä esimerkiksi tarkistamalla sivuhistorian. Korhonen tietää omasta kokemuksestaan, että useat vanhemmat eivät tiedä mistä sellainen näkymä löytyy. Vanhemmilta pysyy usein salassa myös nuorten nettiin siirtämät kuvat.

"Vanhempien tulisi puhua lastensa kanssa, millaisia kuvia nettiin voi laittaa. Nuoret sanovat, että kuvat voi poistaa, mutta joku voi imuroida ne ennen sitä".

Nuorten kysymyksiin vastaa irc-galleriassa myös "-fobba-"-nimimerkkiä käyttävä ylikonstaapeli Marko Forss Helsingin poliisista.Netin hallinta
vaikeaa


Tuorein julkisuuteen noussut pedofiilirinki kalasti lapsia todennäköisesti nuorten suosimasta Habbo Hotel-virtuaalimaailmasta. Pedofiilit jatkoivat yhteyttä lapseen messenger-ohjelmalla sekä puhelimitse.

Oulussa vastaavaa laajamittaista hyväksikäyttörinkiä ei rikosylikomisario Kari Rantasen mukaan ole ollut.

Muutamia yksittäisiä tapauksia on ilmennyt, joissa lasta on pyydetty lähettämään alastonkuvia. Moni tapauksista väijyy poliisilta piilossa. Rantanen näkee avun löytyvän kotikasvatuksesta.

"Vaarat ovat suurimmat, kun vanhemman ja lapsen välillä ei ole luottamusta. Vanhemmilla tulee olla riittävästi aikaa lapsilleen", Rantanen toteaa.

Oikeusministeriö kaavailee parhaillaan grooming-lakiuudistusta, minkä mukaan jo lapsen houkuttelu seksuaaliseen kanssakäymiseen olisi rangaistavaa. Grooming-lakiuudistus tulisi voimaan koko Euroopan alueella.

Nykyisin rangaistavaa on seksi lapsen kanssa sekä sen yritys. Lapsen seksuaalirikoksissa tuomiot liikkuvat sakoista kymmeneen vuoteen vankeutta.Edellinen lakiuudistus kymmenen vuotta vanha


Edellinen lakiuudistus lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön tehtiin Rantasen mukaan kymmenen vuotta sitten.

Tuolloin rikosta ei useimmissa tapauksissa pystynyt tutkimaan ennen asianomaisen rangaistusvaatimusta.

Rantasen mukaan laki on siinä mielessä harpannut oikeaan suuntaan.

Grooming-lain Rantanen näkee hyvänä ratkaisuna, mutta ei täydellisenä aseena.

"En usko, että se lopettaa seksuaalirikokset kokonaan, mutta tällä päästään entistä paremmin jäljille. Kun aikajanalla on menty eteenpäin, nettimaailmaan liittyviä asioita ja sinne soveltuvia säännöksiä tulisi miettiä uudelleen."