Pääkirjoitus: Joh­ta­jan yli­herk­kä nahka ei tar­vit­se eri­tyis­suo­je­lua

Kolumni: Eläin­har­ras­tuk­set kai­paa­vat puh­dis­tus­ta ja "gu­ru­jen" me­ne­tel­mien tiukkaa ar­vioin­tia

Jääkiekko: Kaleva sel­vit­ti, mistä Kärp­pien 2000-lu­vun poh­jois­suo­ma­lai­set ovat läh­töi­sin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Järkevä kes­kus­te­lu ma­ri­hua­nas­ta pai­kal­laan

Suomi joutuu ottamaan osaa keskusteluun kannabisvalmisteiden laillistamisesta, haluttiinpa tai ei.

Suomi joutuu ottamaan osaa keskusteluun kannabisvalmisteiden laillistamisesta, haluttiinpa tai ei.

Marihuanasta on tullut kansainvälinen terveys- ja päihdepoliittinen kysymys, kun kaksi Yhdysvaltain osavaltiota ja Etelä-Amerikan Uruguay ovat laillistaneet marihuanan myynnin ja käytön.

Vauhtia keskusteluun antoi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama viikko sitten sunnuntaina New Yorker -lehden haastattelussa. Obama totesi, ettei marihuana ole käyttäjälleen sen vaarallisempaa kuin alkoholi.

Monet päihdetutkijat olivat Obaman kanssa yhtä mieltä, vaikka kannabiksen vertailu toiseen yhteiskunnallisia ongelmia aiheuttavaan päihteeseen ei ole järkevää.

Suomessa ei ole samanlaisia paineita laillistaa kielletyksi huumeeksi luokiteltu marihuana kuin esimerkiksi Coloradon ja Washingtonin osavaltioissa, mutta maltillinen mielipiteidenvaihto on syytä käydä meilläkin.

Suomalaisten kansanedustajien on pohdittava, millaisen kannan he lainsäätäjinä ottavat tunteita puolesta ja vastaan herättävään asiaan. Juupas–eipäs-jankkaamisen sijaan olisi päästävä syvällisempään keskusteluun, jossa yhteiskunnan kokonaisetu tulisi otetuksi huomioon.

Jos sivuuttaa laillisesta huumeesta saatavat verohyödyt, kannabiksen laillistaminen helpottaisi poliisin työtä. Näkökohta ei ole vähäinen. Poliisi joutuu nykyisen lainsäädännön puitteissa tekemään ”turhaa” työtä ratsatessaan ja rangaistessaan hamppuväkeä. Resurssit voisi suunnata tärkeämpään.

Myös terveysvaikutuksia on voitava tarkastella kiihkottomasti. Aivan kuten alkoholin myös kannabiksen käytöllä on todistetut terveysriskinsä, joiden kustannukset maksaa yhteiskunta.