Jän­ni­tys nostaa ve­ren­pai­net­ta

Kävijät kysyivät verenpaineesta, asiantuntija vastaa

Verenpaine kannattaa mitata viiden minuutin istumisen jälkeen kaksi kertaa peräkkäin.
Verenpaine kannattaa mitata viiden minuutin istumisen jälkeen kaksi kertaa peräkkäin.Jännitys nostaa verenpainetta


Miksi 15-vuotiaalla lapsella on verenpaine joskus koholla kotimittarilla mitattuna?

Rasitus ja jännitys nostavat verenpainetta, joten paine tulee mitata rauhallisessa tilanteessa viiden minuutin istumisen jälkeen kaksi kertaa peräkkäin.

Verenpaineen arvioon tarvitaan ainakin neljän mittauskerran keskiarvo. Kannattaa kiinnittää huomiota nuoren suolankäyttöön, mahdolliseen ylipainoon ja riittävään liikuntaan.Verenpainelääke aiheuttaa yskää


Mistä johtuu verenpaineen vaihtelu? Eilen se oli koko päivän 174/114, tänä aamuna 137/101 ja myöhemmin päivällä 132/87. Lääkityksenä on Cardace 2,5 mg. Joudun pitämään taukoja lääkkeen ottamisessa, kun saan siitä pahan, kuivan yskän. Lääkäri ei vaihtanut lääkettä, vaan sanoi, että kaikille tulee samat sivuvaikutukset. Olen 61-vuotias mies 172 cm/70 kg.

Verenpaine vaihtelee, siinä ei ole ihmettelemistä. Oleellista
on eri mittauskertojen keskimääräinen tulos. Vaikuttaa, että kysyjän verenpaine on liian
korkea.

Olen eri mieltä hänen lääkärinsä kanssa Cardace-lääkkeestä. Se kuuluu ACE:n estäjien ryhmään, ja kiusallinen ärsytysyskä on ryhmän tyypillinen ja lähes ainoa sivuvaikutus.

Se ei tule kaikille, vaan noin joka kymmenennelle. Lääke on helposti vaihdettavissa; yleensä silloin käytetään angiotensiinireseptorin salpaajaa.

Usein joudutaan käyttämään kahden tai useamman lääkkeen yhdistelmää, kun verenpaineen lähtöarvo on niinkin korkea kuin kysyjällä.

Pääasia on saada verenpaine hallintaan eikä vain olla hoita-vinaan.Liikuntaa ei pidä välttää, päinvastoin


Onko mahdollista, että punttisali ja kovatempoinen pyöräily 2-5 tuntia pysähtymättä nostaisivat verenpainetta?

Kyllä nostavat. Lääkäri näkee tämän joka kerta valvoessaan
rasituskoetta.

Ilmiö on normaali ja yhdessä sykkeen nousun kanssa turvaa lihasten verenkierron suurentunutta tarvetta vastaavaksi.

Liikuntasuorituksen jälkeen verenpaine laskee, usein lähtötasoa alemmas, koska verisuonet ovat edelleen laajentuneina. Liikunta ei siis nosta verenpainetta pysyvästi, vaan päinvastoin säännöllinen liikunta on tärkeimpiä keinoja ehkäistä elintapojen avulla kohonnutta verenpainetta.

Henkilöllä, jolla on taipumusta kohonneeseen verenpaineeseen, paineen nousu rasituksessa korostuu.

Tällöinkään hoito ei ole liikunnan välttäminen vaan verenpaineen hoito muilla keinoilla ja sopivien liikuntamuotojen valinta.

Äärimmäiset ponnistelut ja staattinen lihastyö, kuten raskaiden painojen nosto ovat pahasta, kohtuuvauhtinen aerobinen rasitus ja kohtuurasittava kuntosaliharjoitus hyvästä.Miksi alapaine pysyy koholla?


Miksi verenpainelääkkeet ovat alentaneet vain yläpainettani?

Yleensä verenpainelääkkeet laskevat ylä- ja alapainetta suunnilleen samassa suhteessa. Kokeilemalla löytyy sopiva lääkitys tai lääkkeiden yhdistelmä.

Lukijoiden kysymyksiin vastasi
kardiologi, sisätautiopin dosentti Mikko Syvänne, joka toimii Suomen Sydänliiton ylilääkärinä.