Uusi luontomedia: Poh­joi­sen Polut tarjoaa tuhtia luet­ta­vaa ret­kei­ly­kan­sal­le

Tulospalvelu: Katso alue­vaa­li­tu­lok­sen yk­si­tyis­koh­dat

Janika ja Pyry tekivät pa­ho­jaan

Suomessa puhutaan myrskystä, kun kymmenen minuutin keskituulen nopeus on 21 metriä sekunnissa.

Suomessa puhutaan myrskystä, kun kymmenen minuutin keskituulen nopeus on 21 metriä sekunnissa. Maa-alueella varsinaisia myrskyjä on suhteellisen harvoin, eikä sisämaassa ole mitattu myrskytuulia 10 minuutin keskituulena paitsi tunturien laella olevissa mastoissa, käy ilmi selvitysmiehen raportista.

Maa-alueilla puuskanopeudet ovat yleensä 1,6–1,8-kertaisia kymmenen minuutin keskituulen nopeuteen nähden. Viime vuoden Janikan ja Pyryn päivien myrskyt olivat siten suhteellisen harvinaisia.

Pyry-myrsky aiheutti tuhoja 30. 10.–2. 11. ensin lumen tarttuessa puiden latvuksiin. Lumikuorma kaatoi puita rungon puolivälistä. Sitten tuuli voimistui ja kaatoi puita juurineen. Sisämaan mittausasemilla havaittiin 10 minuutin keskituulen nopeuksia, jotka olivat 14–18 metriä sekunnissa. Myrsky teki tuhojaan lähinnä Pohjanmaalla.

Janika-myrsky alkoi puolestaan 15. 11. ja kesti yli vuorokauden. Merillä mitattiin tuulen nopeudeksi 26–30 metriä sekunnissa. Sisämaan 10 minuutin keskituuliksi saatiin 12–18 m/s, järviasemilla jopa 17–22 metriä sekunnissa. Myrskyn puuskaisuus oli maa-alueella huomattavasti yli 21 metriä sekunnissa.

Pahiten myrsky riehui Pirkanmaalla, Hämeessä, Itä-Hämeessä ja Uudellamaalla, mutta myös Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pohjanmaalla tuuli rajusti.

Puhuri niitti kuusi- ja mäntymetsää juurineen. Rungot kaatuivat pääasiassa etelään, yksittäiset puuryppäät myös säteittäin. Ilmajohdoille kaatui suuri määrä puita, jotka katkoivat johtimia.