Jal­ka­pal­lon oma Sko­da-cup nosti Huuh­ka­jat lentoon

Kuka olisi muutama vuosi sitten uskonut, että Roman Eremenkon, 31, valinta maajoukkueeseen voi olla riski?

Suomi voitti kolme ensimmäistä Kansojen liigan otteluaan 1–0 ja joka kerta maalin teki Teemu Pukki. Kuvassa Pukki kiittää Suomen kannattajia syyskuisen Unkari-ottelun jälkeen.
Suomi voitti kolme ensimmäistä Kansojen liigan otteluaan 1–0 ja joka kerta maalin teki Teemu Pukki. Kuvassa Pukki kiittää Suomen kannattajia syyskuisen Unkari-ottelun jälkeen.
Kuva: Ossi Ahola

Kuka olisi muutama vuosi sitten uskonut, että Roman Eremenkon, 31, valinta maajoukkueeseen voi olla riski?

Osa suomalaisista jalkapallokannattajista on ottanut tavakseen pönkittää ylemmyydentuntoaan kutsumalla jääkiekon MM-kisoja Skoda-cupiksi. Tällä on alleviivattu jääkiekon MM-turnauksen luonnetta B-luokan jääkiekkotapahtumana: Kun maailman parhaat jääkiekkoilijat jatkavat kauttaan vielä NHL:ssä, jokakeväiseen MM-turnaukseen kokoontuvat ne pelaajat, jotka sattuvat olemaan vapaana ja joita MM-turnaus sattuu kiinnostamaan.

Tuollaisesta bulkkituotteesta syttyvät vain penkkiurheilijat, joilta puuttuu urheilullinen yleissivistys. Näinkin joku jalkapalloihminen on varmaan sisimmässään ajatellut jääkiekon MM-turnauksen kaljanhuuruisesta karnevaalimeiningistä.

Urheilujumala rankaisi näitä jalkapalloihmisiä perustamalla Kansojen liigan ja suomalla Huuhkajille hyvää menestystä siinä.

Kansojen liiga perustettiin korvaamaan kansainvälisiä ystävyysotteluita eli nyt suomalaiset jalkapallokannattajat tekevät juuri sitä, mistä ovat Leijona-faneja syyttäneet: intoilevat voitoista C-kategorian kilpailussa.

No, leikkimielinen nokittelu sikseen.

Suomen A-maajoukkueen ympärillä ilonaiheet ovat yleensä olleet sen verran vähissä, että nyt pitää nauttia.

Suomi on tukevasti kiinni Kansojen liigan lohkovoitossa. Se takaisi Palloliitolle 2,25 miljoonaa euroa rahaa sekä joukkueelle paikan C-divisioonan pudotuspeleihin. Niissä on jaossa paikka vuoden 2020 EM-kisoihin.

Suomi varmistaa lohkovoiton, jos se saa edes yhden pisteen jäljellä olevista peleistä Kreikkaa ja Unkaria vastaan. Parhaassa tapauksessa kaksi tappiotakin voi riittää.

Neljän lohkovoittajan väliset pudotuspelit pelataan maaliskuussa 2020. Siellä ohjelmassa on yksiosainen välierä- ja loppuottelu eli lohkovoittajana Suomi olisi kahden voiton päässä EM-kisapaikasta.

Muiden lohkojen voittajia on vielä vaikea arvuutella kiharaisten sarjatilanteiden vuoksi. Tällä hetkellä muiden C-divisioonan lohkojen kärkipaikkaa pitävät hallussaan Israel, Bulgaria ja Serbia, mistä saa jonkinlaisen kuvan tulevien vastustajien tasosta.

Muutama vuosi sitten olisi ollut vaikea ajatella, että Roman Eremenkon valinta Suomen maajoukkueeseen voi olla riski. Eremenko oli pitkään Suomen maajoukkueen johtava pelaaja.

Nyt on aiheellista pohtia, voiko Eremenkon, 31, mahdollinen liittyminen joukkueeseen rikkoa hyvää ryhmädynamiikkaa.

Jos kokaiinin käytöstä saadun pelikieltonsa kärsinyt Eremenko valitaan maajoukkueeseen ja hän ottaa kutsun vastaan, niin millä asenteella hän tulee mukaan? Onko esikuvan asemassa ollut pelaaja valmis kohtaamaan todellisuuden ja pyytämään julkisesti anteeksi tekemäänsä virhettä?

Armollisimman kohtelun hairahtunut urheilija saa, jos hän on nöyrä ja rehellinen.

Takaoven kautta Eremenkoa ei voi joukkueeseen ujuttaa.