Lukijalta
Mielipide

Jäitä hattuun Oulun suun­ni­tel­mis­sa ja kesää kohti

Nyt kun jäät ovat lähdössä meidän leveyksiltämme ja kohta pohjoisestakin, voisi olla hyvä hetki miettiä, mihin niitä loppuja jäitä voisi laittaa.

Nyt kun jäät ovat lähdössä meidän leveyksiltämme ja kohta pohjoisestakin, voisi olla hyvä hetki miettiä, mihin niitä loppuja jäitä voisi laittaa.

Ehkäpä päättäjien hattuun ja katsoa, mitä Oulun, Pohjoisen Skandinavian pääkaupungin suunnitelmista pitäisi valita toteutettavaksi ja mitä jättää odottamaan parempia aikoja. Nythän pitäisi keskittyä olennaiseen.

Katsotaanpa ihan vain satunnaisotannalla – yliopiston siirto Raksilaan tietysti ensin, suurimpana ja kauneimpana, siis kalleimpana hankkeena.

Sen seurauksena rakentajat innolla nostavat taas kerroskorkeutta ja rakentavat hunajakennojaan, joihin tulee enimmäkseen pieniä luukkuasuntoja tilapäistarpeeseen.

Oletettuja seurauksia voi itse kukin arvailla: pakollinen ihmisten ja yritysten muuttoliike, keskustan liikennejärjestelyt, tyhjentyvän Linnanmaan tuleva kohtalo, rakennusliikkeiden kilpajuoksu uusien kohteiden jakoon, asuntojen ja liiketilojen hintojen nousu ja niin edelleen.

Muitakin hankkeita on kaupunkilaisilta lupaa kysymättä viritelty ja osin pantu jo alullekin. Vaikkapa se paljon puhuttu saunamaailma, johon kaupunki on arvioinut omaksi vastuukseen noin 1,5 miljoonaa euroa.

Keskeneräinen torihotelli on jotenkin tolpillaan, tai oikeammin kuopassa, harjakorkeutta saataneen vielä odottaa. Vertaus Iisakin kirkkoon on osuva, iisakki taitaa vain olla ”kateissa”.

Ouluhallin laajennus on jo pitkällä, se tullee ihan tarpeeseen, samoin jättimäinen Oysin uudistaminen. Raksilaan on enemmän suunnitelmia kuin sinne mahtuu, mutta isot suunnitelmat maksavat paljon, tietäneekö kukaan edes kuinka paljon.

Hietasaari aiotaan sekin valjastaan rahantekoon, kun pitää saada huvipuistoa ja muuta rakentamista edellyttävää harrastustoimintaa ulkoilun, retkeilyn, rantaelämän ja viljelypalstojen sijaan. Ja onko uusille hankkeille mitään talvikäyttöä?

Myös erilaiset Hietasaaren vanhoissa puutaloissa toimivat yhteisöt ja yhdistykset tullaan todennäköisin syin karkottamaan ”paratiisista”.

Oulun kaupungin hakemus eurooppalaiseksi kulttuuripääkaupungiksi on herättänyt paljon porua, mitä muuta sillä rahalla voitaisiin tehdä?

Säästetään jäljellä olevat puistot, hoidetaan niitä nykyistä paremmin. Ei kaadeta tarpeettomasti terveitä puita, ei rakenneta niistä mitään tapahtumatoreja, tuodaan kunnollisia penkkejä ja roskiksia.

Siivotaan keskustan katuja useammin, Valkean aukio eritoten. Pestään myös tyhjien liiketilojen ikkunat.

Laitetaan keskustan ulkoista ilmettä kuntoon, uusitaan vaikkapa vain liikkeiden ulko-ovet ja edustat, kaupunki voisi liikkeitä tässä tukea. Käykää katsomassa Hallituskadulla nyt, kun siellä ei ole ihmisiä, näyttää paikoitellen itänaapurilta.

Ravintoloita ei tarvita enää yhtään lisää, kun jo nykyisetkin houkuttelevat asiakkaita örisemään ja roskittamaan ulkoterassien edustat ja kävelykadut.

Niin terasseille kuin yrityksillekin kunnon vanhanaikaiset säännöt, siivotkaa jälkenne.

Ei tämä metsäkansa hevin kulttuurikaupungiksi taivu. Mutta eihän meidän tarvitse väkisin yrittää, rahaa kun ei olisi turhuuksiin muutenkaan.

Ollaan vaan ölövinä oululaisia ja nautitaan kesästä puistonpenkillä, terassilla tai Nallikarissa.

Helena Autio

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.