Varjakansaari: Oulun kau­pun­ki luopuu Var­ja­kan kaa­vas­ta, koska to­teut­ta­jia ei löy­ty­nyt

Näpistely: Oulun poliisi on ko­ven­ta­nut ot­tei­taan sar­ja­nä­pis­te­li­jöi­hin

Pääkirjoitus: Dik­ta­tuu­re­ja nöy­ris­te­le­vä KOK ku­mar­te­lee Pu­ti­nia, Suomen komitea le­vit­te­lee käsiään

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Jaa­kon­saa­ri: Demarit eivät saa olla B-luo­kan persuja

Kahdentoista viime vuoden aikana sosiaalidemokraatit on menettänyt lähes kaksikymmentä kansanedustajapaikkaa.

Liisa Jaakonsaaren mukaan SDP:n pitäisi tarttua nykyistä rohkeammin yhteiskunnan ongelmiin.
Liisa Jaakonsaaren mukaan SDP:n pitäisi tarttua nykyistä rohkeammin yhteiskunnan ongelmiin.
Kuva: Kimmo Penttinen

Kahdentoista viime vuoden aikana sosiaalidemokraatit on menettänyt lähes kaksikymmentä kansanedustajapaikkaa.

Ratkaisua Sdp:n kannatuksen pitkittyneeseen laskukierteeseen ei europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd.) mielestä löydy jatkuvasta puolueen puheenjohtajan vaihtamisesta, mitä esimerkiksi Saksan sosiaalidemokraatit yrittivät pitkään.

– Se ei ratkaise mitään, jos joka vuosi vaihdetaan puheenjohtajaa, jos perimmäisiin kysymyksiin ei löydy modernia ratkaisua. Nyt täytyy päivittää sosialidemokraattien yhteiskunnallista tulkintaa tästä ajasta. Tästä ei ole mahdollista muuta kuin nousta, Jaakonsaari toteaa.

Jaakonsaari näkee tärkeänä, että sosiaalidemokraatit tarttuisivat rohkeammin nykyajan epäkohtiin, ja päivittäisivät käsitystään siitä, mitä oikeudenmukaisuus ja tasa-arvoisuus ovat tänä päivänä.

– Mitä tarkoittaa esimerkiksi se, että tämän päivän työläinen on pienipalkkainen nainen, joka elää epävarmassa työsuhteessa? Mitä tarkoittaa se, että kolmikymppiset erittäin hyvin koulutetut ihmiset ovat harjoittelukierteessä, eivätkä he saa edes määräaikaista työsuhdetta?, Jaakonsaari pohtii.

Yli 30 vuotta kansanedustajana toimineen Jaakonsaaren mukaan esimerkiksi digitalisaatio ja robotisaatio ovat sellaisia yhteiskunnallisesti tärkeitä kysymyksiä juuri nyt, joihin sosiaalidemokraattien pitäisi tarttua pikimmiten.

– Digitalisaatio muuttaa erittäin montaa eri asiaa, kuten tulonjakoa, työllisyyttä ja työnkuvaa. Se voi luoda aivan uutta eriarvoisuutta, mutta se on myös mahdollisuus. Tällaiset uudet asiat pitää ottaa agendalle, eikä kuvitella, että olemalla B-luokan kokoomus tai B-luokan persu niin silloin tavoittaa – silloin tätä ideaa ei saa koskaan kirkkaaksi, Jaakonsaari painottaa.

Periaatteellisen pohdinnan lisäksi Jaakonsaaren mielestä sosiaalidemokraattien pitäisi yksinkertaisesti sopeutua siihen, että joukkoliikkeiden aika on auttamattomasti ohi.