It­se­näi­syys­päi­vä­nä luvassa pou­tais­ta pak­kas­sää­tä – läm­pö­ti­la Poh­jois-Poh­jan­maal­la nollan ja viiden pak­kas­as­teen välillä

Itsenäisyyspäivän sää on Pohjois-Suomessa ajankohtaan nähden tyypillinen.

Itsenäisyyspäivää vietetään Pohjois-Suomessa poutaisessa pakkassäässä. Paikalliset heikot lumisateet ovat mahdollisia. Kuvituskuva.
Itsenäisyyspäivää vietetään Pohjois-Suomessa poutaisessa pakkassäässä. Paikalliset heikot lumisateet ovat mahdollisia. Kuvituskuva.
Kuva: Pekka Peura

Ilmatieteen laitos ennustaa Pohjois-Suomeen itsenäisyyspäiväksi enimmäkseen poutaista pakkassäätä. Itsenäisyyspäivänä lämpötila liikkuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa nollan ja viiden pakkasasteen välillä, Lapissa lämpötilat ovat -5 ja -12 asteen väliltä.

Perjantaina Pohjois-Suomessa pilvisyys vaihtelee ja paikalliset heikot lumisateet ovat mahdollisia. Etelä-Suomessa itsenäisyyspäivää vietetään lauhassa ja monin paikoin vesi- tai tihkusateisessa säässä.

Itsenäisyyspäivän sää on Pohjois-Suomessa ajankohtaan nähden tyypillinen. Ilmatieteen laitoksen mukaan itsenäisyyspäivää vietetään nykyilmastossa yleensä pakkassäässä ja lämpötila voi nousta vain hieman suojan puolelle etelä- ja länsirannikolla.

Lauhinta itsenäisyyspäivänä oli vuonna 2006, kun Salossa mitattiin Suomen silloinen joulukuun lämpöennätys, 10,8 astetta. Erityisen kylmää oli vuosina 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin -37,6 astetta.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kaleva.fi:n sääsivulta.