Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Itä­val­ta saa kuu­kau­sien jälkeen uuden hal­li­tuk­sen – Se­bas­tian Kurz vie Sanna Ma­ri­nil­ta nuo­rim­man istuvan pää­mi­nis­te­rin tit­te­lin ta­kai­sin it­sel­leen

Vihreät nousee ensimmäistä kertaa hallituspuolueeksi ItävallassaItävalta on viimein saamassa uuden hallituksen, sillä konservatiivijohtaja Sebastian Kurz ja...

ÖVP:n Sebastian Kurz (vas.) ja vihreiden Werner Kogler lähtevät kasaamaan hallitusta.
ÖVP:n Sebastian Kurz (vas.) ja vihreiden Werner Kogler lähtevät kasaamaan hallitusta.
Kuva: FLORIAN WIESER

Vihreät nousee ensimmäistä kertaa hallituspuolueeksi Itävallassa

Itävalta on viimein saamassa uuden hallituksen, sillä konservatiivijohtaja Sebastian Kurz ja vihreät pääsivät myöhään keskiviikkoiltana sopuun hallituspohjasta.

– Onnistuimme yhdistämään parhaat puolet molemmista maailmoista, Kurz sanoi tiedotustilaisuudessa uudenvuodenpäivän iltana.

Puoluejohtajat eivät kuitenkaan vielä julkistaneet yksityiskohtia hallitusohjelmasta. Ne julkaistaan tänään torstaina.

Kerta on Itävallassa ensimmäinen, kun vihreät on hallituksessa. Puolue sai noin 14 prosenttia syyskuussa pidettyjen parlamenttivaalien äänistä. Kurzin ÖVP-puolue oli puolueista suurin 37,5 prosentin kannatuksella.

Vihreät saavat hallitukseen neljä ministeriä 15:stä.

Vanha hallitus kaatui videokohun vuoksi

Kurz toimii nyt liittokanslerina toista kertaa. Edellinen pesti alkoi joulukuussa 2017 ja päättyi toukokuussa tänä vuonna, kun Kurz hajotti hallituksensa.

Taustalla oli silloista hallituskumppani FPÖ:tä ravistellut skandaali. Puolueen puheenjohtaja Heinz-Christian Strachesta julkaistiin video, jossa hän tarjoaa julkisia rakennusurakoitsijoita vastineeksi vaalituesta naiselle, jota luuli venäläisen oligarkin sukulaiseksi.

Strache erosi puolueensa johdosta, ja FPÖ.stä tuli syyskuun vaalien suurin häviäjä. Se menetti noin 10 prosenttiyksikköä kannatuksestaan.

Hallitussopu tarkoittaa myös sitä, että 33-vuotias Kurz vie Suomen Sanna Marinilta (sd.) maailman nuorimman istuvan pääministerin tittelin.

Kurzin linja kauhistus monelle vihreälle

Vihreiden ottaminen hallitukseen oikeistopuolue FPÖ:n sijaan merkitsee Kurzille ja tämän puolueelle käännöstä vasempaan. Vihreiden kanssa liittoutuminen antaa Kurzille mahdollisuuden pehmentää imagoaan. ÖVP löysi oikeistopopulistisen FPÖ:n kanssa yhteisen maahanmuuttolinjan, mutta joutui keskelle antisemitistisiä ja rasistisia kohuja.

Juuri maahanmuutto on todennäköisesti suurin kivi tuoreiden hallituskumppaneiden yhteiselon kengässä. Monelle vihreiden kannattajalle Kurz ja hänen tavaramerkikseen muodostunut tiukka maahanmuuttopolitiikka ovat kauhistus. Puolue joutuikin pitkään miettimään, jääkö se oppositioon vai käyttääkö tilaisuuden toteuttaa vaalilupauksensa nopeista ilmastotoimista.

– Ilmastonmuutoksen suhteen olemme päässeet sopuun jopa enemmästä kuin olisimme etukäteen osanneet kuvitella. Itävallasta pitäisi tulla ilmastonmuutoksen torjunnan kansainvälinen johtaja, vihreiden puheenjohtaja Werner Kogler sanoo.

Vihreät vaativat hallitusohjelmaan esimerkiksi investointiohjelmaa ympäristötoimille sekä ympäristöä vahingoittavien tuotteiden hinnankorotuksia.

– On mahdollista laskea verotaakkaa ja tehdä verojärjestelmästä ympäristöystävällisempi, Kurz sanoo.

Vihreät saa uudessa hallituksessa vastuulleen ympäristö-, liikenne-, infrastruktuuri- ja energia-asiat. Kurzin puolue puolestaan ottaa vastuun valtiovarain-, sisä- puolustus- ja ulkoministeriöstä.

Se, kestääkö hallitus koko viisivuotisen vaalikauden, riippuu todennäköisesti siitä, miten vihreät saa omia tavoitteitaan läpi. Edellinen hallitus kesti 17 kuukautta.