Israel antoi vauhtia Hamasin kas­vul­le

Israel voi syyttää itseään Hamasin kehittymisessä pelottavaksi voimaksi. Ensimmäisen intifadan syttymisen aikoihin vuonna 1987 Israel tuki juuri perustettua islamilaista Hamasia kansallismielistä mutta maallistunutta PLO:ta vastaan, koska se arveli siten hajottavansa palestiinalaisten rivit.

-

Israel voi syyttää itseään Hamasin kehittymisessä pelottavaksi voimaksi. Ensimmäisen intifadan syttymisen aikoihin vuonna 1987 Israel tuki juuri perustettua islamilaista Hamasia kansallismielistä mutta maallistunutta PLO:ta vastaan, koska se arveli siten hajottavansa palestiinalaisten rivit.

Pian Hamas teki kuitenkin pesäeron Israeliin määräämällä sotilaansa iskemään Israelin joukkoja vastaan. Israel kielsi järjestön ja heitti sen perustajan sheikki Yassinin vankityrmään.

Persianlahden sota (1991) auttoi Hamasin laajentamaan edelleen kannattajakuntaansa ja toimintaansa, kun avustukset Saddam Husseinia tukeneelle PLO:lle tyrehtyivät Persianlahden öljyntuottajamaista. Avustusmiljoonat ohjautuivat sen sijaan Hamasille.Hamasin juuret
50 vuoden takaa


Vaikka Hamas perustettiin palestiinalaisalueiden islamilaisten liikkeiden kattojärjestöksi vasta vuonna 1987, ulottuvat sen juuret 1950-luvulle saakka.

Yassin oli itse opiskellut Kairon yliopistossa, missä hän oli tutustunut muslimiveljeskunnan oppeihin. Palattuaan Gazaan aloitti Yassin hengenheimolaisineen islamilaisen "lähetystyön" ja oli myöhemmin perustamassa poliittisia liikkeitä.

Ensimmäisen nousukauden islamilaisliikkeet kokivat palestiinalaisalueilla vuoden 1967 sodan jälkeen Israelin miehitettyä Gazan ja Länsirannan. Israel teki tuolloin kaikkensa vaikeuttaakseen PLO:n ja varsinkin sen päähaaran eli Jasser Arafatin Fatah-liikkeen toimintaa. Tähän strategiaan mahtui myös islamilaisliikkeiden epäsuora tukeminen. Maineesta Israelin juoksupoikina islamilaisjärjestöt pääsivät irti vasta ensimmäisen intifadan myötä 1980-luvun lopulla.

Hamas ei suinkaan ollut mikään liikkeellepaneva voima intifadassa, mutta kansannousut ovat mahdollistaneet liikkeen profiilin korottamisen ja voimien kokoamisen, selvittää Lähi-itään perehtynyt Helsingin yliopiston tutkija Pertti Multanen.

Tinkimätön kanta Israelia kohtaan ja laajamittainen toiminta sosiaalisektorilla nostivat Hamasin suosiota nopeasti, niin että 1990-luvun alun vapaissa vaaleissa se olisi luultavasti saanut enemmistön paikoista Palestiinan parlamenttiin, Multanen arvelee.

Hamas ei hyväksynyt Israelin ja palestiinalaisten niinsanottua Oslon sopimusta (1993). Se ei myöskään osallistunut Palestiinan itsehallintoparlamentin vaaleihin vuonna 1995, jotta ei sitoisi käsiään Israelin suuntaan.

Lännessä Hamas on leimattu terroristijärjestöksi, mutta palestiinalaisten silmissä sen julkisivu on puhdas, Multanen korostaa. PLO:n väki koetaan monilla tahoilla emigranteiksi, ulkoa tulleiksi, jotka olivat vuosikymmeniä maanpaossa samaan aikaan kun islamilaisjärjestöt taistelivat palestiinalaisella maaperällä. PLO:n synneiksi lasketaan myös Palestiinan itsehallinnon korruptioskandaalit ja islamin vähättely.Hamas on myös
sosiaalitoimisto


Palestiinalaisalueilla toimii Hamasin lisäksi muitakin islamilaisia järjestöjä. Ne ovat kuitenkin kapea-alaisia taistelujärjestöjä, joiden aktivistien ja kannattajien määrä on Hamasiin verrattuna pieni.

Hamas sitä vastoin on paitsi uskonnollinen ja poliittinen liike, myös yhteiskunnallinen toimija, joka paikkaa sosiaalijärjestelmän aukkoja. Sillä on omia kouluja, sairaaloita ja päiväkoteja.

Tämä sosiaalinen ulottuvuus liittyy tiiviisti Hamasin uskonnolliseen pohjaan. Sheikki Yassin ymmärsi sosiaalisen vastuun yhdeksi islamin peruspilareista ja sitä järjestö on pyrkinyt toteuttamaan, dosentti Multanen selvittää.

Toisaalta islam on ollut se väkipyörä, jolla Hamas on yrittänyt kammeta PLO:n asemastaan.