Ajokeli: Tiet ovat liuk­kaat ja lu­mi­sa­de hei­ken­tää nä­ky­vyyt­tä

Aluevaalit: Etsi Kalevan alue­vaa­li­ko­nees­ta sopiva ehdokas

Is­lan­nin talous kasvaa huimaa vauh­tia, vaarana jopa yli­kuu­men­tu­mi­nen

Islannin talous kasvaa ja voi jopa ylikuumentua, sanoo Islannin keskuspankin johtaja Mar Gudmundsson.

Islannin talous kasvaa ja voi jopa ylikuumentua, sanoo Islannin keskuspankin johtaja Mar Gudmundsson. Hänen mukaansa ei ole kuitenkaan pelkoa siitä, että maa ajautuisi samanlaiseen finanssikriisiin kuin vuonna 2008.

- Ylikuumentumisen vaaran takia olemme kiristäneet rahapolitiikkaa ja meillä täytyy olla tiukka veropolitiikka. Lisäksi tarvitsemme myös muita keinoja ylikuumenemisen uhan takia, Gudmundsson sanoo.

Islannin talous kasvoi viime vuonna 7,2 prosenttia, ja kasvuprosentti oli yksi maailman korkeimmista. Kasvun taustalla on turismin piristyminen. Myös maan palkat ovat nousseet, investointien määrä on kasvanut ja etenkin rakentaminen kukoistaa.

Lokakuussa vuonna 2008 maan kolme isointa pankkia romahti, sillä ne olivat myöntäneet liikaa lainoja rahoittaakseen kunnianhimoisia projekteja ulkomailla. Ennen kaatumistaan pankeilla oli velkaa suunnilleen kymmenen kertaa enemmän kuin maan kokonaisbruttokansantuote.

Pankkien romahtaminen johti ennennäkemättömään finanssikriisin ja maan syvään lamaan. Gudmundsson painottaa, että sama ei voi toistua, sillä pankit ovat paljon paremmassa kunnossa kuin tuolloin.

- Niiden pääomat ovat korkealla tasolla ja maksukyky todella hyvä. Nykyisen nousukauden taustalla ei ole liiallinen velkaantuminen, Gudmundsson sanoo.

Islannin ohjauskorko pidettiin keskiviikkona muuttumattomana eli viidessä prosentissa.