Is­lan­nin san­ka­ri­tor­ju­jal­la on karmea muisto Hel­sin­gis­tä

Kun Islanti avasi urakkansa jalkapallon EM-turnauksessa 1-1-tasapelillä Portugalia vastaan, yksi saarivaltion suurista sankareista oli maalivahti Hannes...

Kun Islanti avasi urakkansa jalkapallon EM-turnauksessa 1-1-tasapelillä Portugalia vastaan, yksi saarivaltion suurista sankareista oli maalivahti Hannes Halldorsson. Hän oli mies, joka nollasi Cristiano Ronaldon ja auttoi joukkueensa hienoon tasapeliin ylivoimaista suosikkia vastaan.

Tasapeli otti Ronaldon luonnolle niin pahasti, että hän mollasi Islannin puolustusvoittoista pelitapaa rajuin sanankääntein. Lauantaina Halldorsson yrittää aiheuttaa vastaavan pettymyksen Unkarille.

Vaikka Halldorsson turhautti Portugalin tähdet, aina asiat eivät ole olleet yhtä mallikkaasti. Halldorsson edusti aiemmin seurajoukkuetasolla kotimaansa KR Reykjavikia.

KR kohtasi neljä vuotta sitten Mestarien liigan karsinnoissa Helsingin Jalkapalloklubin, ja tulos oli islantilaisjoukkueen kannalta sysimusta. Halldorsson poimi pallon Helsingissä pelatussa avausosassa seitsemän kertaa selkänsä takaa.

HJK voitti otteluparin massiivisella 9-1-yhteistuloksella, ja Halldorsson istui jälkimmäisessä pelissä penkillä.

- Kotipeli ja 7-0-voitto. Meiltä onnistui siinä pelissä kaikki. Vastustaja ei ollut niin huono kuin lukemista voisi päätellä, HJK:ssa tuolloin pelannut hyökkääjä Juho Mäkelä muistelee. Mäkelä viimeisteli otteluparin avauksessa hattutempun.

Halldorssonin ura eteni Reykjavikista norjalaiseen Sandnesiin ja edelleen Hollannin pääsarjan Nijmegeniin. Nykyään hän on lainalla Norjan pääsarjan Bodö/Glimtissä. Jalkapallon lisäksi Halldorsson on lahjakas ohjaaja. Hän on ohjannut muun muassa Islannin vuoden 2012 Euroviisujen kappaleen videon.

EM-kisat ovat hänelle ja koko Islannin joukkueelle valtava näyttöpaikka entistä suurempiin seurajoukkueisiin. Tällä hetkellä keskittyminen on kuitenkin vain EM-menestyksessä.

- Todistimme asian, jonka jo tiesimme. Pystymme tekemään tulosta ketä tahansa vastaan, kun meillä on hyvä päivämme, Halldorsson muistutti Portugali-pelin jälkeen jalkapallolehti FourFourTwolle.

Unkarin urakkaa helpottaisi huomattavasti, jos Islannilla olisi lauantaina hyvän sijaan normaali päivä.

Linkki juttuun