Is­lan­nin pää­mi­nis­te­ri il­moit­ti eroa­van­sa

Islannin pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson on ilmoittanut eroavansa.

Islannin pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson on ilmoittanut eroavansa. Hänen eroaan on vaadittu Panama-vuodon paljastusten takia.
Islannin pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson on ilmoittanut eroavansa. Hänen eroaan on vaadittu Panama-vuodon paljastusten takia.
Kuva: STR

Islannin pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson on ilmoittanut eroavansa. Hänen puolueensa varapuheenjohtaja ja maatalousministeri Sigurdur Ingi Johannsson on kertonut ottavansa pääministerin tehtävän.

Gunnlaugssonia vaadittiin eroamaan niin kutsutun Panama-vuodon paljastusten takia. Aiemmin tänään hän pyysi maan presidenttiä Olafur Ragnar Grimssonia hajottamaan parlamentin, mutta presidentti kieltäytyi. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Islannin historiassa, kun presidentti kieltäytyi pääministerin pyynnöstä hajottaa parlamentti.

Myös itsenäisyyspuolueen johtaja Bjarni Benediktsson nimetään Panama-vuodon dokumenteissa.

Parlamenttitaloa heiteltiin munilla ja jugurtilla

Gunnlaugssonin ja hänen vaimonsa on paljastettu perustaneen Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidyn Wintris-yhtiön. Islantilaisten medialähteiden mukaan pääministeri myi oman osuutensa vaimolleen Anna Sigurlaug Palsdottirille nimellisellä summalla vuonna 2009, eli juuri ennen kuin laki olisi velvoittanut häntä paljastamaan sidonnaisuutensa.

Reykjavikissa parlamentin edustalla osoitetaan jälleen tänä iltana mieltä hallitusta vastaan. Eilen tuhannet mielenosoittajat heittivät Islannin parlamenttitaloa kananmunilla ja jugurtilla sekä vaativat pääministerin eroa.

Asia on herkkä Islannissa, jossa ovat yhä voimassa varojen siirtämistä ulkomaille rajoittavat pääomakontrollit useiden pankkien kaatumista seuranneen finanssikriisin jäljiltä. Lisäksi pääministerin vaimon Wintris on yksi yhtiöistä, jotka ovat vaatineet miljoonia islantilaispankkien konkurssipesistä.