Ylennykset: Tässä on re­ser­vin ylen­nyk­siä it­se­näi­syys­päi­vä­nä – katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set on ylen­net­ty

Is­kel­mä­lau­la­ja Reijo Taipale on kuollut 79-vuo­tiaa­na – "Reijo on nyt itse päässyt sinne sa­tu­maa­han, josta hän vuo­si­kym­me­net lauloi"

Vuonna 1940 syntynyt Taipale oli yksi Suomen kuuluisimmista iskelmälaulajista.

Reijo Taipale teki pitkän uran iskelmälaulajana. Arkistokuva.
Reijo Taipale teki pitkän uran iskelmälaulajana. Arkistokuva.
Kuva: Avikainen Jaakko

Iskelmälaulaja Reijo Taipale on kuollut 79-vuotiaana. Laulajan omaiset kertovat tiedotteessa, että Taipale kuoli eilen Helsingissä. Hän sairasti usean vuoden ajan muistisairautta.

Taipale syntyi Kymenlaaksossa Miehikkälässä 9. maaliskuuta 1940. Hän oli suomalaisen tangon ja iskelmämusiikin suurimpia nimiä. Suomalaiset muistavat hänet erityisesti Unto Monosen säveltämän ja sanoittaman Satumaan tulkitsijana.

– Reijo on nyt itse päässyt sinne satumaahan, josta hän vuosikymmenet lauloi, omaiset sanovat tiedotteessa.

Taipale siunataan perhepiirissä läheisten läsnäollessa, tiedotteessa kerrotaan. Taipale oli naimisissa ja hänellä oli kolme lasta.

Omaiset toivovat saavansa rauhan surutyöhön ja kunnioitusta perheen yksityisyyttä kohtaan. He kertovat, että Taipaleelle voi jättää viimeisen tervehdyksen Oulunkylän kirkossa Helsingissä, jonne avataan sunnuntaina muistokirja laulajalle.

"Kiertäminen on elämäntapa"

Taipaleen ensilevytys oli toukokuussa 1962 taltioitu Aila-tango. Hän julkaisi uransa aikana kymmenittäin albumeita. Pitkän uransa aikana hänelle kertyi toistakymmentä ja monta platina- ja tuplaplatinalevyjä.

STT:n 75-vuotishaastattelussa vuonna 2015 Taipale kertoi elämästään keikkalavoilla.

– Kiertäminen on elämäntapa, mutta sitä on aika yksin, kun sanoo mikrofoniin kiitokset tästä illasta. Se puoli siitä ei ole mitään riemua, Taipale kertoi.

Haastattelussa hän muisteli lämpimästi myös ystävyyttään Topi Sorsakosken ja Kari Tapion kanssa. Taipale ja Sorsakoski julkaisivat myös yhteisen Kulkukoirat-albumin vuonna 1992, ja se rikkoi kultarajan.

– Topi ja Kari olivat parhaat kaverini, vaikka olivatkin nuorempia. Meillä synkkasi automaattisesti. Paljon on mennyt miehiä. Järkkärit ovat huolissaan että kaatuu nämä yleisömagneetit, Taipale sanoi.

Taipaleen kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Yle.