Isänsä mur­has­ta syy­tet­ty raa­he­lais­mies oli syyn­ta­kee­ton – Syy­tet­ty osal­lis­tui oi­keu­den­käyn­tiin vi­deo­yh­tey­den vä­li­tyk­sel­lä sai­raa­las­ta

Oulun käräjäoikeus jatkoi maanantaina Raahessa viime kesänä paljastuneen henkirikoksen käsittelyä. Siinä raahelaismies löydettiin kuolleena asunnostaan.

-
Kuva: Joel Maisalmi

Oulun käräjäoikeus jatkoi maanantaina Raahessa viime kesänä paljastuneen henkirikoksen käsittelyä.

Siinä raahelaismies löydettiin kuolleena asunnostaan viime kesäkuussa. Syyttäjä vaatii murhasta tuomiota miehen pojalle, joka asui samassa rakennuksessa isänsä kanssa.

Oikeus määräsi syytetyn viime syksynä mielentilatutkimukseen. Se valmistui kaksi viikkoa sitten.

THL:n antaman lausunnon mukaan syytetty oli tekohetkellä syyntakeeton.

– Tästä syystä hänet tulee jättää rangaistukseen tuomitsematta, miestä puolustava asianajaja Altti Lepoluoto vaatii.

Myös syyttäjä on sitä mieltä, että syyntakeettomuuden vuoksi edellytyksiä saattaa mies rangaistusvastuuseen teostaan ei enää ole.

Myöntää vain pahoinpitelyn ja kuolemantuottamuksen

Syyttäjän mielestä syytetty oli tuntenut pitkään katkeruutta isäänsä kohtaan ja tappoi tämän tahallaan erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Syyttäjän mukaan poika löi isäänsä lukuisia kertoja nyrkillä päähän, eri puolille vartaloa, potki päähän ja eri puolille kehoa sekä kuristi voimakkaasti. Hän katsoo, että uhri oli ikänsä, moninaisten sairauksiensa ja liikuntarajoittuneisuutensa vuoksi kykenemätön puolustautumaan.

Lue myös: Raahelaisperheen tragedian karuja taustoja käytiin läpi oikeudessa – ”Sen jälkeen hän ei ollut enää veli meille”

Poika kiistää syyllistyneensä isänsä murhaan. Hän myöntää lyöneensä tätä nyrkeillä, mutta hänen mukaansa hän ei ole voinut missään vaiheessa mieltää tekonsa voivan aiheuttaa isänsä kuoleman.

Poika kiistää tekonsa olleen myöskään raaka tai julma. Hän katsoo, että hän syyllistyi menettelyllään pahoinpitelyyn ja kuolemantuottamukseen tai korkeintaan niiden törkeisiin tekomuotoihin.

"On todennäköistä, että hän perii uhrin"

Syytetty kiistää myös vahingonkorvaukset, joita muut surmansa saaneen läheiset häneltä vaativat.

Syytetyn puolustuksen mukaan vain saman katon alla menehtyneen kanssa asuneita pidetään laissa läheisinä henkilöinä, jotka ovat oikeutettuja kärsimyskorvauksiin.

– Kärsimyskorvaus ei ole varattu aikuisille, jotka asuvat varsin etäällä tai jopa toisessa maassa, kuten tässä jutussa on valtaosin kyse, asianajaja Lepoluoto sanoi.

Puolustuksen mukaan vahingonkorvauksia pitäisi vähintäänkin sovitella yhteen viidesosaan mieheltä vaadituista summista.

Korvauksia vaativia omaisia eli asianomistajia edustavan asianajaja Kari Erikssonin mielestä vaatimukset pitäisi hyväksyä eikä niitä tulisi edes sovitella, vaikka syytetty olikin syyntakeeton.

Hänen mukaansa asianomistajat olivat läheisiä uhrin kanssa ja heillä oli tähän poikkeuksellisen lämpimät välit.

– Psyykkisestä tilastaan huolimatta hän on toiminut tekohetkellä hyvin määrätietoisesti ja järjestelmällisesti. Hän varmisti voimakkaalla väkivallalla, että uhri kuolee, Eriksson kuvaili.

Asianajajan mielestä syytetty on psyykkisestä tilastaan huolimatta kyennyt myös arvioimaan tekoaan, sen seurauksia ja jälkeenpäin myös laskelmoimaan niin, että hän välttyisi rangaistukselta.

Erikssonin mukaan syytetyllä on maksukykyä suorittaa korvauksia.

– On hyvin todennäköistä, että hän perii uhrin.

Videoyhteys eri puolille Suomea ja Ruotsiin

Syytetty ei ollut enää henkilökohtaisesti paikalla maanantaina Oulun käräjäoikeuden tiloissa, vaan hän osallistui oikeudenkäyntiin videoneuvotteluyhteyden välityksellä sairaalasta Vaasasta.

Myös hänen avustajansa, syyttäjä sekä useat asianomistajat eli uhrin omaiset olivat videoyhteyden välityksellä mukana käsittelyssä.

Läsnä istuntosalissa olivat vain oikeuden kokoonpano, sihteeri, asianomistajien avustaja Eriksson ja ruotsin kielen tulkki. Osa asianomistajista asuu Ruotsissa.

Käräjäoikeus antoi jutussa välituomion viime marraskuussa. Siinä se katsoi pojan menetelleen syytteessä kuvatulla, rangaistavaksi säädetyllä tavalla ja aiheuttaneen vammat, joihin mies kuoli. Oikeuden mielestä poika ei kuitenkaan potkinut isäänsä päähän kuten syyttäjä väittää.

Käräjäoikeus antaa lopullisen tuomionsa 24. huhtikuuta. Tuolloin selviää, mihin rikokseen oikeus katsoo miehen syyllistyneen, miten käy vahingonkorvausten ja määrätäänkö mies tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 13.57.