IS: Pun­ka­lai­tu­men kunta tilasi uuden hir­si­kou­lun Lehto Grou­pil­ta – Val­vo­ja: Koko ural­la­ni koh­teis­sa ei ole mennyt näin paljon pieleen

Kempeleläinen, valtakunnallisesti toimiva rakennuskonserni Lehto on kompastellut pahasti pirkanmaalaisen pienen Punkalaitumen kunnan tilaaman hirsirakenteisen yhteiskoulu-lukion rakentamisessa.

Kempeleläinen, valtakunnallisesti toimiva rakennuskonserni Lehto on kompastellut pahasti pirkanmaalaisen pienen Punkalaitumen kunnan tilaaman hirsirakenteisen yhteiskoulu-lukion rakentamisen kanssa.

Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Yli viisi miljoonaa maksavan rakennuksen valmistuminen on lykkääntynyt kuukausilla, ja työmaata valvovan projekti-insinöörin raportin mukaan rakentamisessa on matkan varrella mennyt poskelleen huima määrä asioita – jopa niin paljon, ettei hän urallaan ole kohdannut vastaavaa.

Lehden mukaan Lehto voitti urakan tekemällä edullisimman tarjouksen.

IS:n siteeraaman raportin mukaan rakentaminen oli aloitettu huhtikuussa 2018 ilman "kunnollista suunnitelmaa", ja ongelmia oli alussa maanrakentamistöissä, sokkeleiden teossa sekä radonilta suojaamisessa.

Kun hirsikehikko saatiin pystyyn, urakoitsija alkoi voimalla lämmittää sisätiloja, jolloin betonilattia halkeili monin paikoin.

Talven tullen taas petti työmaan sääsuojaus ja kosteudenhallinta. Lehden mukaan rakennuksen ylä- ja välipohjiin pääsi kosteutta, jonka aiheuttamia ongelmia korjataan yhä.

Urakoitsijaa huomautettiin lehden mukaan puutteellisesta säänsuojauksesta tammi–maaliskuun aikana jopa viikottain useita kertoja. Tilanne ei kuitenkaan parantunut.

Valvojan mukaan puutteita oli myös runkorakenteissa sekä ilmanvaihdossa, jota ei ole vieläkään saatu kuntoon.

IS:n mukaan työvirheitä oli lisäksi hirsiseinien sisäpinnan käsittelyssä sekä kalusteiden ja varusteiden asennuksissa.

Punkalaitumen kunnanjohtajan Tuija Ojalan mukaan "urakka on Lehdolta valitettavan huonosti tehty alusta loppuun."

Hänen mukaansa rakentamista leimasivat kokemattomuus, hätäily ja henkilöstövaihdokset. Esimerkiksi vastaava mestari vaihdettiin kahdesti.

Lehto Group ei kiistä ongelmia. Yhtiölle on aiheutunut pelkkiä viivästyssakkoja jo yli 200 000 euroa ja vielä enemmän muita lisäkustannuksia, eikä hanke uutisen mukaan tuota voittoa.

– Urakka ei mennyt ajatusmaailmamme mukaisesti. Tämä on kuitenkin yksittäinen tapaus, sanoo Lehto Groupin palvelualueenjohtaja Ville Kettunen IS:lle.

Kaikesta huolimatta kunta uskoo, että rakennus voidaan ottaa vastaan marraskuun aikana.