Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

IS: 65-tuu­mai­sen LG:n OLED-te­le­vi­sion kuva paloi kiinni vain kolmen vuoden käytön jäl­keen, ku­lut­ta­ja­rii­ta­lau­ta­kun­ta katsoi Gi­gan­tin olevan hy­vi­tys­vas­tuus­sa

LG esitteli OLED-näyttöpaneelejaan Las Vegasissa kuluttajaelektroniikan messuilla tammikuussa 2020. Kuvituskuva.
LG esitteli OLED-näyttöpaneelejaan Las Vegasissa kuluttajaelektroniikan messuilla tammikuussa 2020. Kuvituskuva.
Kuva: ETIENNE LAURENT ETIENNE LAURENT

Kuluttajariitalautakunta on ratkaissut kuluttajan eduksi kiistan, jossa LG:n isokokoisen OLED-teknologiaa käyttävän television kuva paloi kolmen vuoden käytön aikana ruutuun kiinni, eli ruutuun jäi häiritsevä "haamukuva".

Asiasta kertoo Ilta-Sanomat, jonka mukaan ratkaisussa voi nähdä ennakkopäätöksen makua, sillä muun muassa verkkofoorumeilla on käyty paljon keskustelua OLED-teknologiaa käyttävien televisioiden kiinni palaneista kuvista.

Eteläkorealainen LG on OLED-paneelien johtava valmistaja ja yhtiön paneeleita käyttävät useat muutkin merkit.

Gigantista television ostanut mies vei asian kuluttajariitalautakuntaan sen jälkeen, kun valmistaja  LG totesi, että TV:n kahden vuoden takuu oli päättynyt ja Gigantin myöntämä jatkettu viiden vuoden takuu ei kuulu heille ja Gigantti taas ilmoitti, ettei kuvan "kiinni palaminen" kuulu takuun piiriin.

Kyseisen 65-tuumaisen LG B7-mallisen television paneeli oli jo aiemmin vaihdettu takuuseen toisen vian, niin sanotun jumittuneen pikselin takia.

Riitalautakunta suositti toukokuun 10. päivä annetussa päätöksessä Giganttia huolehtimaan TV:n korjauksesta veloituksetta tai toimittamaan asiakkaalle vastaavanlaisen television. Lautakunta on aiemmin linjannut, että televisioiden olisi kestettävä ainakin neljä vuotta.

Lautakunta totesi, että kuluttajansuojalain mukaan tavarassa on virhe, jos se huonontuu takuuajassa takuussa tarkoitetulla tavalla. Vastuu tavaran käyttökelpoisuudesta on myyjällä.

– Myyjä ei ole osoittanut ostajan aiheuttaneen kuvan kiinni palamista, eikä ettei kuvan kiinni palaminen kuuluisi takuun piiriin, IS:n siteeraamassa päätöksessä todetaan.

Gigantti ei IS:n mukaan vastannut lainkaan riitalautakunnan kommentointipyyntöön, mutta Gigantin mukaan tässä oli kyse erehdyksestä.

IS:n mukaan Gigantista on oltu mieheen yhteydessä ja tarjottu viallisen television tilalle uutta alkuperäistä arvokkaampaa laitetta.

Yhtiön mukaan OLED-televisioita koskeva negatiivinen palaute on vähentynyt vuosien mittaan tekniikan kehittyessä.

OLED-näyttöteknologian katsotaan tuottavan tällä hetkellä televisioiden parhaan kuvanlaadun.