Iranin ul­ko­mi­nis­te­ri Zarif saapui G7-ta­paa­mi­seen Rans­kaan – rans­ka­lais­läh­teen mukaan hän neu­vot­te­lee pre­si­dent­ti Mac­ro­nin kanssa

Iranin ulkoministeri Mohammad Zarif lensi sunnuntaina Ranskaan. Yhdysvaltojen presidentti Trump ei suostunut kommentoimaan.

Presidentti Donald Trump (vasemmalla) kehui G7-tapaamistaan kollega Emmanuel Macronin kanssa"parhaaksi tähän mennessä. Britannian pääministeri Boris Johnsonilla (kuvassa) on vielä isoja vaatimuksia EU:n suuntaan. Hän kiistää haluavansa maan eroa ilman sopimusta.
Presidentti Donald Trump (vasemmalla) kehui G7-tapaamistaan kollega Emmanuel Macronin kanssa"parhaaksi tähän mennessä.
Presidentti Donald Trump (vasemmalla) kehui G7-tapaamistaan kollega Emmanuel Macronin kanssa"parhaaksi tähän mennessä.

Iranin ulkoministeri Mohammad Zarif lensi sunnuntaina Ranskaan. Yhdysvaltojen presidentti Trump ei suostunut kommentoimaan asiaa.

Iranin ulkoministeri Mohammad Zarif on saapunut G7-maiden huippukokoukseen Raskan Biarritziin. Zarif kommentoi Reutersin mukaan, että näillä näkymin luvassa ei ole tapaamista Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja tämän delegaation kanssa Ranskassa. Trump ei suostunut kommentoimaan Zarifin saapumista medialle.

Ranskalaislähteen mukaan Zarif on parhaillaan tapaamisessa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Tusk ja Johnson varoittavat toisiaan

Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo ilmoittaa tänään, että maa maksaisi sopimuksettoman EU-eronsa yhteydessä unionille vain yhdeksän miljardia puntaa, kertoo brittimedia Sky News. Uutiskanava ei kerro, mihin lähteeseen oletus perustuu.

Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn neuvottelemassa erosopimuksessa summa on 39 miljardia puntaa eli noin 43 miljardia euroa. Johnson siis vaatisi tähän 75 prosentin alennusta.

Lasku tullee esille tänään, kun Johnson tapaa EU-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin G7-maiden kokouksen yhteydessä Ranskan Biarritzissa.

Lauantaina Tusk tviittasi toivovansa, ettei Johnson jäisi historiaan "herra sopimuksettomana".

Johnson puolestaan sanoi saapuessaan Ranskaan, että sopimuksen edellytyksenä on niin sanotun backstopin poistaminen sopimuksesta. Tällä tarkoitetaan Pohjois-Irlannin ja EU:n jäseneksi jäävän Irlannin värisen rajan pysymistä avoimena.

– Ellei Donald Tusk halua jäädä historiaan herra sopimuksettomana, niin toivon, että hän ottaa tämän huomioon, Johnson sivalsi.

Lähtökohdat ovat hyvin hankalat

Britannian vaatimukset eivät ainakaan helpota yhteisymmärryksen löytymistä itse G7-kokouksessa, jonka lähtökohdat ovat muutoinkin poikkeuksellisen hankalat.

G7-maita ovat Ranska, Britannia, Kanada, Saksa, Italia, Japani ja Yhdysvallat. Kokouksen isäntä, Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kutsunut mukaan myös useita Aasian ja Latinalaisen Amerikan maita.

Macronin ajatuksena on ollut päästä keskustelemaan suurista globaaleista kysymyksistä, kuten tasa-arvosta ja ilmastonmuutoksen vastaisista toimista.

Teemat uhkaavat kuitenkin jäädä akuuttien, maiden välejä kiristävien asioiden alle. Niistä merkittävimpiä on Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota.

Tusk sanoi lauantaina, että kokous on "testi vapaalle maailmalle ja sen johtajille".

– Tämä voi olla viimeinen mahdollisuus palauttaa ennalleen poliittinen yhteisömme, hän totesi.

Yrittääkö Johnson saada Trumpia perääntymään?

Toisaalta merkkejä paremmastakin on saatu.

Macronin ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin lauantaisen tapaamisen jälkeen Trump totesi asioiden vaikuttavan toistaiseksi hyvältä.

– Saamme tänä viikonloppuna paljon aikaan, Trump totesi heti tapaamisen jälkeen.

Myöhemmin Trump vielä tviittasi, että tapaaminen Macronin kanssa oli paras, joka heillä on ollut. Myös pohjustava tapaaminen muiden johtajien kanssa meni Trumpin mukaan "erittäin hyvin".

Ranska ja Yhdysvallat kiistelevät Ranskan valmistelemasta, yhdysvaltalaisia jättiyrityksiä koskevasta digiverosta, johon Trump on uhonnut vastaavansa ranskalaistuotteisiin kohdistetulla viiniverolla.

Trumpilla ja Johnsonilla on keskinäinen tapaaminen sunnuntaiaamuna.

Johnson ilmoitti etukäteen kehottavansa Trumpia perääntymään kauppasodassa, joka monien mukaan uhkaa jo koko maailmantaloutta.

Ranska ja Saksa eri linjoilla Mercosur-sopimuksesta

Yksi kokouksen isoja, akuutteja kysymyksiä ja mahdollisia erimielisyyden aiheuttajia on suhtautuminen Amazonin metsäpaloihin ja Brasilian presidentti Jair Bolsonaroon.

Macron on ilmoittanut, ettei Ranska allekirjoita jo neuvoteltua Mercosur-sopimusta Amazonin tilanteen vuoksi.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan tämä ei kuitenkaan ole oikea tapa reagoida tilanteeseen, ja Johnsonin on tulkittu olevan samoilla linjoilla.