Oulun yliopisto: Opis­ke­li­jat ovat jou­tu­neet asiat­to­man pai­nos­tuk­sen koh­teek­si kam­pus­kes­kus­te­lus­sa

Nuoret: Fawad Nazari on ko­ke­mu­sa­sian­tun­ti­ja, joka auttaa haa­voit­tu­vas­sa ase­mas­sa olevia nuoria

Kadonneet: Oulun po­lii­sin mukaan etsitty vanhus löytyy joskus jopa 100 ki­lo­met­rin päästä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Iranin avau­tu­vil­la mark­ki­noil­la tilaa myös suo­ma­lais­yri­tyk­sil­le

Suomalaisyritykset yrittävät saada siivunsa Iranin avautuvista markkinoista.

Suomalaisyritykset yrittävät saada siivunsa Iranin avautuvista markkinoista. Kun Iran on ollut vuosikymmeniä kansainvälisessä paitsiossa ja pakotteiden kohteena, maa kaipaa kansainvälisiä investointeja ja osaamista.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) johti Iraniin joulukuussa suuren suomalaisen yritysvaltuuskunnan, johon kuului yli 70 yritysedustajaa. Mukana oli Nokian, Wärtsilän ja Koneen kaltaisten suurten lisäksi pienempiä yrityksiä.

- Joulukuun matkalla Iranissa kiinnostivat erityisesti biotalous, puhdas teknologia ja moderni suomalainen teknologia, Toivakka sanoo STT:lle.

Myös terveysteknologiassa sekä tietoliikenteen ja rapistuneiden liikenneyhteyksien kuten teiden ja lentokenttien rakentamisessa suomalaisyrityksillä voi olla markkinoita.

Iranissa kansainväliset pankki- ja luottokortit eivät ole toimineet pakotteiden takia. Toivakan matkalla oli kolme suomalaispankkien edustajaa, jotka keskustelivat viranomaisten ja Iranin pankin kanssa.

- Kun maksuliikenne ei ole yrityksillä toiminut, ne ovat joutuneet hakemaan lupia erilaisiin rahansiirtosopimuksiin. Myös valuutan vaihtaminen on hankalaa, joten nämä asiat on saatava nopeasti kuntoon, Toivakka sanoo.

Kun Yhdysvallat ja EU ryhtyvät nyt purkamaan Iranille ydinohjelman takia asetettuja pakotteita, Iran kiinnostaa kansainvälisiä yrityksiä öljyn takia. Iranin teknologia öljyn saamiseksi markkinoille on vanhentunutta, joten maa tarvitsee ulkomaista osaamista. Toivakan mukaan myös suomalaisyritysten osaamiselle öljyntuotannossa on kysyntää.

Öljyrahoilla taas iranilaisilla on varaa rakentaa yhteiskuntaa ja ostaa markkinoille tulevia kulutustavaroita. Iranin kulutusjuhlia tosin rajoittaa öljyn voimakkaasti laskenut hinta. Raakaöljytynnyrin hinta painui tällä viikolla alle 30 dollarin.

Suurlähettiläs: Teheranissa iloitaan pakotteiden purkamista

Iranin pääkaupungissa Teheranissa tunnelmat ovat katossa, kertoo Suomen Iranin-suurlähettiläs Harri Kämäräinen.

- Tämä on virstanpylväs, päätös jota on monta vuotta odotettu, Kämäräinen kommentoi pakotteiden purkupäätöstä puhelimitse Teheranista.

Kämäräisen mukaan Iranissa on pakotteiden aikanakin toiminut suomalaisia yrityksiä, sillä kaikki tuotteet eivät ole olleet pakotteiden alaisia. Suurlähettiläs mainitsee suomalaisen lämpöpuun, jonka markkinaosuus Iranissa on noussut 80 prosenttiin. Myös suomalaiset hygieniatuotteet ovat hänen mukaansa menestyneet hyvin. Kaivosteollisuuden alalta Outotec on toiminut maassa keskeytyksettä vuosikymmeniä.

Korruptiosta puhutaan Kämäräisen mukaan Iranissa tällä hetkellä paljon, ja maan hallitus pyrkii tarttumaan ongelmaan. Yksi valtti suomalaisyrityksille voikin hänen mukaansa olla se, että Suomi mielletään korruptiosta vapaaksi.