Koronatartunnat: Qstoc­kin vai­ku­tus ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrään näkyy ai­kai­sin­taan lop­pu­vii­kos­ta

Maastopalot: Ka­la­joen maas­to­pa­los­ta tulossa satojen tu­han­sien eurojen tappiot

Pääkirjoitus

Iran-tut­ki­muk­sen poisto näyttää sil­kal­ta höl­möi­lyl­tä

Sellaista kuvaa ei saa syntyä Suomen sisälle eikä etenkään maan rajojen ulkopuolelle, että vapaa ja itsenäinen tutkimus olisi maassamme jollakin tavalla uhattuna.

Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) johdon päätös poistaa Iranin ulko- ja sisäpolitiikkaa koskeva tutkimus verkkosivuiltaan nousi uutiseksi viikonvaihteessa. Helsingin Sanomat kertoi MPKK:n strategian laitoksen poistaneen iranilaistaustaisen Alan Salehzadehin tutkimuksen sen jälkeen, kun Iranin suurlähettiläs Seyed Rasoul Mousavi oli vieraillut laitoksella.

Sunnuntaihin mennessä Iran-tutkimus oli jo tavoittanut Suomen hallituksen. Puolustusministeri Carl Haglund peräsi Helsingin Sanomissa MPKK:ltä selvitystä tapahtuneesta, ja vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö ihmetteli tapahtunutta Facebook-sivuillaan.

Lisää löylyä tuli maanantaina, kun koulun julkaisutoimikunnan puheenjohtaja Pekka Sivonen vakuutti tutkimuksen käyneen läpi normaalin tarkastusprosessin ennen julkaisua. Lähteet ja viitteet olivat kunnossa. Iranin suurlähettiläs puolestaan korosti, ettei ole painostanut MPKK:ta millään tavalla. Tutkimusta koskevat päätökset on tehty koulun sisällä itsenäisesti.

Ministeri Haglund toimi ripeästi ja ihan oikein vaatiessaan selvityksen, varsinkin kun tapaus oli saanut julkisuutta. Sellaista kuvaa ei saa syntyä Suomen sisälle eikä etenkään maan rajojen ulkopuolelle, että vapaa ja itsenäinen tutkimus olisi maassamme jollakin tavalla uhattuna.

Tähän mennessä esiin tulleiden seikkojen perusteella kyseessä on silkka hölmöily maanpuolustuskorkeakoulussa. Jos tutkija Salehzadehin työn laadussa oli jonkun mielestä huomauttamista, siitä olisi pitänyt keskustella tutkijan kanssa etukäteen. Myös Iranin virallinen edustaja voi esittää julkisesta tutkimuksesta mielipiteensä, ja tutkija voi ottaa sen huomioon tai jättää ottamatta.