In­ses­ti­ju­tun syy­tet­ty: Pop­pa­mies neuvoi ma­kaa­maan tyt­tä­ren kanssa

Tyttärensä pitkään jatkuneesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty 51-vuotias isä toisti oikeudessa poliisikuulusteluissa kertomansa poppamiestarinan.

Insestioikeudenkäynti alkoi keskiviikkoaamuna.
Insestioikeudenkäynti alkoi keskiviikkoaamuna.
Kuva: Pekka Peura

Tyttärensä pitkään jatkuneesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty 51-vuotias isä toisti oikeudessa poliisikuulusteluissa kertomansa poppamiestarinan. Hän kertoi syyksi myöntämälleen hyväksikäytölle sen, että hänen piti maata tyttärensä kanssa rikastuakseen.

Norsunluurannikolta muistinsa mukaan vuonna 1984 muuttanut mies kertoi, että kun hän tuli Suomeen hän näki, kuinka täällä kaikki halusivat olla rikkaita ja hyvässä asemassa.

Hän kertoi lähteneensä hakemaan neuvoa rikastumiseen Norsunluurannikolta. Siellä hänelle kerrottiin hänen mukaansa, että hänen olisi paras mennä käymään jo kuolleen isänsä synnyinmaassa Burkina Fasossa.

– Minulle sanottiin siellä, ettei se ole ongelma. Joku kyllä neuvoo minua, mutta se maksaa, isä kertoi.

Sitten hän kertoo tavanneensa herran, joka kertoi voivansa tehdä hänestä rikkaan.

– Minä luotin häneen, ja siitä kaikki alkoi, mies sanoi.

Kertoo saaneensa kaksi vaihtoehtoa

Isä kertoi oikeudessa, että hänen tapaamansa henkilö neuvoi häntä tappamaan ihmisen, jolloin hän voisi rikastua. Kysymys oli ilmeisesti jonkinlaisesta uhrista.

– En halunnut verta käsiini, mutta oli toinenkin vaihtoehto. Minun piti pestä tyttäreni eräällä hänen antamallaan "jutulla" ja maata tyttäreni kanssa, isä kertoi.

– Minä makasin tyttäreni kanssa, mutta se mitä toivoin, ei kuitenkaan toteutunut, hän sanoi.

Rikastumista ei kuitenkaan seurannut, joten mies kertoi odottaneensa vuosia.

– Odotin ja odotin ja hermostuin. Katkaisin suhteeni minua neuvoneeseen henkilöön, isä sanoi.

Kiistää osan teoista

Hän kiisti edelleen osan teoista, joista häntä syytetään. Hän kiisti muun muassa sen, että hänen toiminnallaan olisi ollut yhteys ensimmäiseen ja viimeiseen aborttiin, eikä muistanut kuinka usein hyväksikäyttöä olisi tapahtunut. Hän oli kuultavana tulkin välityksellä. Hän kertoi myös menettäneensä muistinsa Norjassa oltuaan 21 päivää koomassa.

Mies on puolustuksen mukaan tuomittu lähestymiskieltoon muita lapsiaan kohtaan. Mies kertoo, että hänen muut lapsensa asuvat hänen isoveljensä luona, koska hänelle on tyttärensä hyväksikäyttöepäilyjen takia määrätty lähestymiskielto.

Mies myös pyysi tyttäreltään anteeksi ja kertoi, että hänen ei ollut tarkoitus tehdä pahaa tyttärelleen, jota rakastaa.

– En tekisi samaa uudelleen, hän sanoi, kun häneltä kysyttiin, mitä hän ajattelee teoistaan.

Miehen puolustus on pyytänyt mielentilatutkimusta. Perusteena on, että syyttäjän vaatima rangaistus on pitkä ja syytetyn kertoma tarina poppamiehestä vähintään erikoinen.

Syyttäjä ilmoitti, ettei vastusta mielentilatutkimusta. Uhrin avustaja taas sanoi, että uhri vastustaa mielentilatutkimusta muun muassa siksi, että syytetty on toiminut Oulun käräjäoikeuden lautamiehenä epäiltyjen tekojen aikana.

Uhrin avustaja päättelee, että miehen on täytynyt olla oikeustoimikelpoinen.

Syyttäjä vaatii miehelle kahdeksan vuoden vankeutta vuosia jatkuneesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Se on syyttäjän mukaan johtanut siihen, että hänen tyttärensä tuli raskaaksi useita kertoja.