Inf­luens­sa­ro­ko­te jäihin nar­ko­lep­sia­pe­lon takia

Vielä ei tiedetä, voiko Fluarix lisätä sikainfluenssarokote Pandemrixin aiemmin saaneiden riskiä sairastua narkolepsiaan.

THL:n rokotusosaston johtaja Terhi Kilven mukaan kyse on varotoimesta.
THL:n rokotusosaston johtaja Terhi Kilven mukaan kyse on varotoimesta.
Kuva: Mauri Ratilainen / com.pic

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei suosittele toista tämän syksyn kausi-influenssarokotetta eli Fluarixia alle 65-vuotiaille suomalaisille.

Perusteena on se, ettei vielä tiedetä, voiko Fluarix lisätä sikainfluenssarokote Pandemrixin aiemmin saaneiden riskiä sairastua narkolepsiaan.

Fluarixin valmistaja on Glaxosmithkline eli GSK, joka valmisti myös sikainfluenssarokote Pandemrixin.

”Näyttöä siitä, että Fluarix lisäisi narkolepsiaa, ei ole. Kyse on varovaisuustoimesta”, kertoo THL:n rokotusosaston johtaja Terhi Kilpi.

Varotoimenpide liittyy uusiin tutkimustuloksiin Pandemrixin ja narkolepsian yhteydestä.

THL on selvittänyt, miksi Kanadassa käytetty, Pandemrixin kaltainen sikainfluenssarokote Arepanrix ei tiettävästi lisännyt narkolepsiaa Kanadassa. Kumpikin rokote sisälsi samaa tehosteainetta, jonka on epäilty laukaisseen narkolepsian siihen geneettisesti alttiilla ihmisillä.

Alustavat tulokset viittaavat siihen, että Arepanrixin ja Pandemrixin viruksen osia sisältävät antigeeniseokset ovat immunologisesti erilaiset.

”Narkolepsiaan sairastuneiden lasten verestä löytyneet vasta-aineet reagoivat eri tavalla Pandemrix- ja Arepanrix-rokotteiden antigeeniseokseen”, Kilpi sanoo.

Kilpi pitää mahdollisena, että narkolepsia on puhjennut taudille alttiilla ihmisillä tehosteaineen ja antigeeniseoksen yhteisvaikutuksesta, mutta asian varmistaminen vaatii lisäselvityksiä.

Kausi-influenssarokote Fluarix on valmistettu samaan tapaan kuin Pandemrix, paitsi että se ei sisällä tehosteainetta.

Lue koko juttu lauantain Kalevasta tai Kalevan terve24-palvelusta.